Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater
Hesteracer
Læs flere racebeskrivelser
Har du rettelser?

Albino, American

Fakta

Type: Kan være alle typer.
Oprindelse: USA.
Udbredelse: Over hele verden.
Blod: Kan være alle typer.
Egenskaber: Alt afhængig af type.
Temperament: Alt afhængig af type.
Farve: Snehvid, huden lyserød; øjnene lyseblå eller mørkebrune.
Stg: Kan have alle størrelser.

Racebeskrivelse

Eksteriørbeskrivelse:
Registrering af albinoer sker på grundlag af farven, og der er ingen eksteriørmæssige krav. Alle typer accepteres.
I modsætning til albinoer indenfor andre dyrearter, har albinohesten farvede øjne, og der kan forekomme farvede pletter i hårlaget. Derved kan det konkluderes at der ikke findes "ægte" albinoer blandt heste, da ægte albinoer helt mangler evner til at danne pigment. Hos heste skyldes den hvide farve et dominant arveanlæg for hvidt. Dette er dødeligt i dobbelt dosis, og den hvide farve kan derfor ikke nedarves rent. Indbyrdes avl med albinoheste resulterer i, at 2/3 af afkommet bliver hvidt, mens 1/3 bliver farvet. De fostre, som har arveanlægget for hvidt i dobbelt dosis, dør på et tidligt tidspunkt i fosterstadiet.

Historie:
I 1908 i Illinois blev hingsten Old King født, denne var af Araber/Morgan oprindelse og ejet af Professor William P. Newell. Hingsten skulle blive stamfaderen til den amerikanske albinoavl. Old King, der var hvid, havde lyserøde hud og brune øjne, havde så stærke farvegener, at mellem 75-80% af hans afkom var albino-farvede.

I 1917 blev han fremvist i Nebraska af brødrene Caleb R. og Hudson B. Thompson, der håbede på, med denne hingst og Morgan hopper, at kunne skabe en ny hesterace - hvilket også lykkedes for brødrene. I 1922 pådrog Old King sig en svampeinfektion, og måtte udgå af avlen. Han døde, som følge af infektionen i 1924, i en alder af 18 år.

Senere valgte Caleb R. Thompson at stoppe i hestebranchen, men fortsatte med at avle albinoheste, der på nuværende tidspunkt var blevet kendt som Amerikansk Albino, i et mindre omfang. Han grundlagde desuden også White Horse Troupe, med hvilken han rejste rundt i USA og det sydlige Canada, for at promovere racen.
Truppen blev med tiden kendt internationalt. Hestene optrådte i film, en enkelt blev sågar solgt til en indisk prins, en anden hest, ved navn "Constitution" blev stillet til rådighed, da Admiral Haley skulle ride med i sejrsparaden i New York ved slutningen af II verdenskrig.

I 1937 stiftedes American Albino Horse Club (AAHC), og der blev i den forbindelse oprettet stambøger. Den første hest, der blev registret i disse, var hingsten Snow Chief d. 2, der havde Old King til morfar. Denne hingst nåede i alt at avle 66 føl, inden den i en ulykke på fold brækkede nakken. Arven blev dog taget op af en hingst efter Snow Chief d. 2. ved navn White Wings. Denne hingst avlede 108 føl, hvoraf kun 3 ikke var hvide, og var i mange år hovedstjernen i Thompsons White Horse Troupe, hvor den kunne vise mere end 50 forskellige kunster. På dette tidspunkt var racen meget typefast, og bestod af velproportionerede rideheste med et stangmål på mellem 155 og 160 cm, der havde evner både indenfor kørsel, ridning, springning, dressur og indenfor cirkusverdenen.

Senere blev stambøgerne åbnet for albino farvede heste, der ikke nødvendigvis nedstammede fra Old King. Dette resulterede i at typefastheden blev nedprioriteret da både koldblods heste, samt ponyer nu blev inkluderet i avlen. Den Amerikanske Albino blev derved en farvebestemt race i bogstaveligste forstand.

I 1963 døde Caleb Thompson. Hans hustru Ruth Thompson fortsatte dog med at administrere stambøgerne, og AAHC skiftede på dette tidspunkt navn til American Albino Association. I de tidlige 70´ere blev foreningen udvidet med en underafdeling for Perlino og Cremello farvede heste. Denne blev kaldt American Creame Horse. På dette tidspunkt var the American Albino blevet kendt under navnet the American White Horse. I 1985 skiftede avlsforeningen igen navn. Denne gang til the International American Albino Ass. Inc. - hvilket er det officielle navn i dag.

I 1989 besluttede Ruth Thompson i samarbejde med Dean og Carley Daugherty at restaurere the White Horse Ranch i Nebraska, hvor racen var blevet grundlagt. Senere nominerede the Nebraska State Historic Society stedet til optagelse på listen over nationale steder i 1989 - dette blev godkendt i 1990. I dag bruges den Amerikanske Albino både til kørsel, dressur, western, springning, ved parader og lignende opgaver - enkelte Amerikanske Albinoer har desuden vist evner indenfor væddeløb.

ForfattereHar du forslag eller rettelser til racebeskrivelserne, er du velkommen til at kontakte HN Support.


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider