Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater
Hesteracer
Læs flere racebeskrivelser
Har du rettelser?

Akhal-tekiner

Fakta

Type: Let hest.
Oprindelse: Rusland - Turkmenistan og Central Asien.
Udbredelse: Rusland, Europa og USA.
Blod: Fuldblod.
Egenskaber: Bruges både til spring, dressur, distance samt væddeløb.
Temperament: Modig, selvsikker. Kan have et følsomt temperament.
Farve: Gyldengrå, gyldenbrune, gyldenrøde, sortgyldne og gyldengule nuancer med sorte ben, man og hale. Akhal-tekineren er kendt for det metalliske skær i pelsen. Hvide aftegn kan forekomme.
Stg: 149 - 165 cm.

Racebeskrivelse

Eksteriørbeskrivelse:
Fornemt hoved med en lang, lige profil, store udtryksfulde øjne, lange ører. Højt rejst hals på meget lang og skrå skuldre med kraftfuld markeret manke. Den har tilbøjelighed til at have smalt og ikke særlig dybt bryst. Kroppen er lang mager og senet, krydset kan være noget hældende. Lemmerne er jernhårde og lange. Man og hale har et silkeagtigt skær, men er generelt ret tyndtvoksende, det ses at hestene mangler man og pandelok helt. Bevægelsen er let og elastisk.

Historie:
Akhal-tekineren er en af verdens ædleste og mest karakteristiske hesteracer. Den stammer fra oaserne, i den turkmenske ørken. Centrum for avlen er endnu i Asjkabad - her blev der også opdrættet heste til avl og væddeløb for mere end 3.000 år siden. Beundringen omkring Akhal-tekineren er stor, og et yndet udtryk omkring racen har været, at "dens ligemand ikke findes". Akhal-teken har altid været opdrættet tæt på mennesker og siges at være meget klog og følsom for sin ejers behandling.

Ny forskning tyder på at Akhal-tekineren har haft stor indflydelse på araberen, indflydelsen er tydeligst hos Muaghi væddeløbsstammen. Derudover er mindst en af de tre stamfædre til den engelske fuldblod Akhal-teke. Billeder af Byerly Turk viser dette tydeligt. Grunden til at man almindeligvis har troet at fuldblodens stamfædrene var arabere var at man på dette tidspunkt kaldte alle heste der kom fra steder øst fra Europa for orientalere. Man skelnede ikke.

Når det gælder udholdenhed er racen exceptionel, og klarer sig desuden fremragende under selv meget ekstreme temperaturer. I 1935 red en gruppe ryttere fra Asjkabad til Moskva på 84 dage, hvilket var en strækning på ca. 4.152 kilometer - heraf 966 kilometer gennem ørken uden muligheder for at skaffe vand! Dette er en handling, der aldrig er blevet overgået.

Turkmenerne, som folk, går højt op i væddeløb, og er kendt for, at fodre deres karakteristiske væddeløbsheste på en højst særpræget facon; foderet, der har et særligt højt protein indhold, består af tørret lucerne, piller af fårefedt, æg, byg og quatlame, (hvilket er en stegt brøddej). Hestene bliver yderligere pakket ind i tykke filttæpper for at beskytte dem mod de kolde ørkennætter og den bagende middags sol.

Man bruger stadig Akhal-tekineren som væddeløbs hest, men også til distanceridning er den eminent på grund af dens behagelige gangarter og store udholdenhed. De er elegante på en dressurbane, og smidige som katte når de springer. Deres mod gør dem også velegnede til military. Akhal-tekineren avles i dag både i Europa, Rusland og USA.

Billederne er venligst udlånt af:
"The International Museum of the Horse" og Lisa Belhage

Billeder

ForfattereHar du forslag eller rettelser til racebeskrivelserne, er du velkommen til at kontakte HN Support.


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider