Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater
Hesteracer
Læs flere racebeskrivelser
Har du rettelser?

Shagya Araber

Fakta

Type: Let hest.
Oprindelse: Østrig / Ungarn.
Udbredelse: Europa.
Blod: Varmblod.
Egenskaber: Alsidig ridehest der egner sig til alle former for ride- og køresport.
Temperament: Samarbejdsvillig, energisk og intelligent.
Farve: Alle rene farver - dog hovedsagelig skimmel; sort ses sjældent.
Stg: 148cm - 166cm - et stangmål på 150cm og 160cm er dog mest almindeligt.

Racebeskrivelse

Eksteriørbeskrivelse:
Avlsmålet for Shagya-araberen i dag, er stadig en smuk, harmonisk og alsidig hest.

Hovedet skal være ædelt og udtryksfuldt med typisk arabisk præg. Halsen er lang og velansat. Overlinien er god med velmarkeret manke og et muskuløst kryds. Lemmerne skal være stærke, tørre og velstillede, og et pibemål på under 18 cm er ikke ønskeligt. Bevægelsen skal være takstfast, fremgribende og elastisk.

Historie:
Shagya-araberen er en renavlet race som hovedsagelig stammer fra Østrig-Ungarn, hvor specielt, ét stutteri, statsstutteriet Babolna (grundlagt i 1789), fik stor betydning for avlen. Særligt udvalgte fuldblodsaraber hingste blev importeret fra ørkenen, og brugt i avlen på lokale hopper. Mange af disse lokale hopper var allerede stærkt præget af det orientalske blod. Målet var at lave en race som skulle være let og elegant, men samtidig stærk. Man sorterede kritisk blandt afkommene, og avlede kun videre på de allerbedste.

Resultatet af denne meget målrettede avl blev, at man i løbet af kun nogle få generationer havde skabt en smuk race med gode brugsegenskaber. En race som hurtigt blev efterspurgt over hele Europa.

Der var 6 fuldblodsaraber hingste som fik stor betydning for Shagya-avlen. Det var Gazlan, Koheilan Adjuze, Siglavy. Siglavy Bagdady, O´Bajan, og sidst men måske vigtigst af dem alle hingsten Shagya, efter hvem racen er opkaldt. Shagya blev født i Syrien i 1836, og blev importeret til Babolna i 1836. Han var en hingst af god højde, idet han var 160 cm i stang. Hans gennemslagskraft vidste sig at være meget stærk, og hans blod findes i dag i samtlige Shagya-arabere.

I Danmark sorterer man i både hopper og hingste i forbindelse med avl. Både hopper og hingste skal stilles til kåring, og hingstene skal desudenstille op til materialprøve. Der findes ca. 120 registrerede shagya arabere i Danmark.

Læs mere på: www.shagya-anglo-arabere.dk

Billeder venligst udlånt af: Bitten Maria Nielsen og Annette Billesbølle

Billeder

ForfattereHar du forslag eller rettelser til racebeskrivelserne, er du velkommen til at kontakte HN Support.