Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater
Hesteracer
Læs flere racebeskrivelser
Har du rettelser?

Lusitano

Fakta

Type: Let hest.
Oprindelse: Portugal.
Udbredelse: Portugal.
Blod: Varmblod.
Egenskaber: Ridehest, kørehest, spring.
Temperament: Intelligent, samarbejdsvillig, lærenem, udsædvanlig modig.
Farve:I Portugal og ifølge APSL avlskrav for Lusitanoen - er alle farver godkendt. Men ikke plettede heste som Paint og Knabstrupper. Før i tiden fandtes der også plettede heste, så der kommer ind imellem heste med de ikke godkendte farver.
Stg: Højden for hingste ligger typisk på 155-165cm, hopper 150-160cm. (Enkelte dyr sniger sig op på 175, men det er udenfor avlsmålet)

Racebeskrivelse

Eksteriørbeskrivelse:
Lusitanoen er en utrolig ædel varmblodhest. Hovedet er af middelstørrelse, næseryggen er lige eller konveks -aldrig konkav.
(Ifølge avlsmålet i APSL, er det ønskværdigt med en konveks næseryg i større eller mindre grad. Denne hovedform stammer fra Sorraia-hestene, som er forfædre til Lusitano og ikke arabiske heste (konkav profil) som det fejlagtigt opfattes. Araber har været brugt hos de spanske heste, men IKKE hos lusitanoerne), øjnene er store med et livligt blik og ørene små. Halsen er smukt hvælvet og muskuløs med en smuk man og skrå, fast skuldre. Kroppen er kompakt med en god dybde og styrke i lænderne. Krydset er afrundet kryds og halen kraftig. Benene er slanke og lange, med små og hårde hove.

Historie:
Lusitanoen fik sit navn fra den Romerske provins Lusitania i det gamle Spanien - i dag Portugal. Racens oprindelse fortaber sig i det uvisse, men er med stor sandsynlighed baseret på andalusiske heste og særligt sorraiahesten, hvorfra lusitanoen har fået den typiske konvekse næseryg, blakfarver og sommetider svage zebrastriber på ben, lansemærke og pande -særligt i følstadiet.

Gennem tiden har Portugiserne formået at styre og forbedre avlen. De samme egenskaber som førhen gjorde Lusitanoen til en fremragende krigshest, er i dag skyld i, at den ofte bliver brugt ved tyrefægtninger. De beredne tyrefægtere, "rejoneadores" oplærer deres dyr til at udføre øvelser, der hører til den høje skoles repertoire. I Portugal bliver tyren ikke dræbt i arenaen, og hesten skal derfor være adræt, men stadig forblive rolig. Det anses for vanærende, hvis hesten bare så meget som bliver strejfet af tyren.

Lusitanoerne er idag repræsenteret i stort set alle dicipliner -især dressur på meget højt niveau, hvor deres evne til de samlende øvelser virkelig kommer til rette.
Nyligt afdøde Guizo optrådte på det spanske landshold med succes. I 80´erne sprang Novilheiro sig ind i verdenseliten, redet af John Whitaker. Forinden var Novilheiro redet i GrandPrix dressur af J.P. Giacomini.
Lusitanos gør sig også godt bemærket i køresporten i udlandet.
Lusitanoen gør sig også meget markant i Working Equitation, som er en forholdsvis ny sport der vinder stadig mere indpas i Europa.


Billede 1 og 2 er venligst udlånt af Christina Christensen

Billede 3 og 4 er venligst udlånt af Lykke Bianca Petersen

Billeder

ForfattereHar du forslag eller rettelser til racebeskrivelserne, er du velkommen til at kontakte HN Support.


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider