;
Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater
Hesteracer
Læs flere racebeskrivelser
Har du rettelser?

Jyde

Fakta

Type: Mellemsvær hest.
Oprindelse: Danmark - Jylland.
Udbredelse: Danmark.
Blod: Koldblod.
Egenskaber: Kørehest, Arbejdshest, ridehest.
Temperament: Venlig, rolig, godmodig, stærk.
Farve: Fuks (i sjældne tilfælde ses dog også både sorte og brune heste).
Stg: 150cm - 165cm.

Racebeskrivelse

Eksteriørbeskrivelse:
Det overordnede mål for avlen af den jydske hest er at avle en hest med udstråling og et godt temperament. Den skal være arbejdsvillig så den kan bruges som både arbejdshest og fritidshest.

Hovedet ønskes middelstort og udtryksfuldt, med middelstore opmærksomme ører. Øjnene ønskes store og klare. Næsebenet lige til lidt buet. Nakken tilstrækkelig lang. Halsen ønskes let bøjet, middellang, velansat og muskelfyldig, underhals er uønsket. Skulderpartiet skal være kraftigt med en god muskulatur i både skulder og brystpartiet

Ryggen må ikke være for lang, den skal have god muskelfylde samt være lige. Lænden skal være stærk og muskuløs og elastisk. Krydset ønskes middellangt, let hældende og bredt med veludviklet muskulatur, halen ønskes ikke for lavt ansat. God lårmuskulatur ønskes

Forbenene skal være velstillede. Koderne skal være passende lange og støde til piben i en passende vinkel. Hovene skal være gode og stærke. Forknæ og haseledet ønskes velmarkeret. For- og bagpibe ønskes flade og kraftige. Underarm og underlår ønskes passende lange med en god muskulatur. Alle lemmerne ønskes tørre og rene med nogle gode led.

Bevægelsen i skridt skal være taktfast med en god skridtlængde og energisk. Bevægelsen i trav skal være fremgribende og taktren med en god haseaktion.

Historie:
Jyden er Danmarks egen avl af tunge heste. Dens aner går helt tilbage til middelalderen, og endda længere endnu. Det var denne type hest (dog lidt mindre) vikingerne red på, og op gennem middelalderen blev den brugt som stridshest.

Omkring 1850 begyndte man at avle målrettet frem mod den svære/mellem svære trækhest jyden er i dag. I 1862 blev hingsten "Oppenheim" importeret fra England. Han var en blanding af Shire og Suffolk, og på trods af at denne led af forfangenhed og derfor kun virkede i 6-7 år, fik den et stort antal afkom, der alle besad de egenskaber man ønskede. 6 generationer senere (i 1893) blev hingsten "Aldrup Munkedal" født, denne bliver i dag anset for at været stamfader til racen.

"Aldrup Munkedal" virkede i 16 år, og blev far til mere end 1500 føl. Heraf blev hele 106 af dens sønner og 348 af dens døtre optaget i stambogen. Fra "Aldrup Munkedal" udgår der to hingstelinier, "Fjandbolinien" og "Duxlinien". I dag kan næsten alle jydeheste føres tilbage til disse to linier. Dog er efterhånden kun ganske få hingste fra Duxlinien, og Fjandbolinien er næsten blevet eneherskende.

Siden 1928 har Jydehestene hovedsageligt være kendt som "bryggerheste" eller "ølheste", da Carlsberg bryggerierne siden dette årstal har brugt dem til at trække ølvogne. På et tidspunkt havde Carlsberg bryggerierne mere end 210 Jydeheste, i dag bliver omkring 20 stadig brugt til shows, i film og til transport af øl og som som reklame for både hesteracen og øllet i København.

Billede nr. 2 udlånt af Susanne Jensen, billede 1, 3 og 4 udlånt af Anja Hansen

Nederste billede er venligst udlånt af Vibeke Lund-Hansen. Hesten hedder Pirat.

Billeder

ForfattereHar du forslag eller rettelser til racebeskrivelserne, er du velkommen til at kontakte HN Support.


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider