Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater
Hesteracer
Læs flere racebeskrivelser
Har du rettelser?

Gotlandsruss

Fakta

Type: Pony.
Oprindelse: Sverige - Gotland.
Udbredelse: Hovedsagelig Sverige og norden, men der findes russ så langt væk som Nordamerika og Canada.
Blod: Varmblod
Egenskaber: Børnepony der kan bruges af hele familien. Har et særligt talent for trav.
Temperament: Venlig, omgængelig, foruftig, intelligent. Livlig og arbejdsglad.
Farve: Brun, rød og sort er mest almindeligt, ofte med ål langs ryggen. Hvide aftegn forekommer. Også forskellige nuancer af isabel, "palomino", spættede og brogede forekommer. Skimler er ikke tilladt.
Stg: 115cm - 130cm.

Racebeskrivelse

Eksteriørbeskrivelse:
Gotlandsrusset er en køn, ædel pony med et typisk ponyhoved; små ører, store venlige øjne og en lige næseryg. Russ-avlernes mål er at producere en letfodret, konstitutionel stærk børne- og familiehest med godt sind og med bred anvendelse indenfor trav, dressur, spring og kørsel.

Russ er en naturhest og er - som det er typisk for gamle landracer - meget fertil, foler let og passer godt på sit afkom.

Typen kan variere noget, der forekommer både små og ganske spinkle eksemplarer såvel som større og kraftigere. Russet har mange træk der indikerer dens primitive oprindelse, bl.a. den lavt ansatte hale. Mange har, ligesom den engelske exmoorpony, den "originale" ponyfarve, som er lys brun med "melet" mule og lyse flanker.

Benene er stærke med gode og stærke hove. De færreste russ behøver at skoes. I det hele tage er det en sund og robust lille hest, der ligesom islandske heste trives bedst i det fri.

Bevægelsen er hurtig og fri i både skridt, trav og galop. Særligt traven er veludviklet hos russet, den benævnes ofte naturtraver og den er som ponytraver helt exceptionel. De hurtigste russtravere klarer en kilometer på under 1.40 minut og gotlandsrusset er dermed verdens hurtigste ponytraver i sin kategori.

Historie:
Gotlandsrusset er en af verdens ældste hesteracer. Den har eksisteret på den Svenske ø Gotland siden stenalderen. Man mener, at racen nedstammer fra tarpanen. Racen har en meget spændende historie. Den har flere gange været truet af udryddelse, men heldigvis har entusiastiske avlere grebet ind og bevaret denne oprindelige nordiske pony for eftertiden. Gotlandsrusset er Sveriges eneste oprindelige hesterace.

Endnu i dag lever en flok af fritlevende russ i Lojsta-skoven på Gotland, og i hele Sverige findes idag ca. 9.000 russ. Før i tiden var russet en populær husmandshest, da den er nøjsom og forbavsende stærk og udholdende, størrelsen taget i betragtning. I dag bruges russ hovedsageligt som rideponyer til børn og unge. Også til kørsel er russet meget velegnet, da den er lærenem og har en naturlig fremdrift.

Læs meget mere om gotlandsruss her: www.danskgotlandsruss.dk

Billederne venligst udlånt af Julia Conradi

Billeder

ForfattereHar du forslag eller rettelser til racebeskrivelserne, er du velkommen til at kontakte HN Support.


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider