Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater
Hesteracer
Læs flere racebeskrivelser
Har du rettelser?

Frieser

Fakta

Type: Hest.
Oprindelse: Holland.
Udbredelse: Europa, Amerika.
Blod: Varmblod.
Egenskaber: Kørehest, ridehest.
Temperament: Hårdfør, samarbejdsvillig, venlig, intelligent.
Farve: Sort. Af aftegninger kan kun fnug og stjerne accepteres, aftegninger på benene accepteres ikke. Hingste må ingen aftegninger have.
Stg: 150cm - 170cm.

Racebeskrivelse

Eksteriørbeskrivelse:
Hovedet er fintformet, temmelig langt og med et vågent udtryk. Halsen er velrejst, hvælvet og stærk. Kroppen kraftig og kompakt, Skulderen lang og fast. Ryggen er muskuløs og ikke for lang med en muskuløs bagpart og et let hældende kryds. Benene er forholdsvis korte med kraftig knoglebygning og hovskæg, hovene er passende store i forhold til hesten. Man og hale er med kraftig hårvækst.

Historie:
Allerede i det 13. århundrede var frieseren en velkendt race på grund af sin styrke og bevægelighed. Gennem lang tid blev den brugt som stridshest, derefter blev den brugt i kavaleriet. Samtidig tilførte man racen orientalsk blod. Kort inden 2. verdenskrig var frieseren tæt på at uddø, højst sandsynlig fordi dens arbejdskraft ikke længere var nødvendig i landbruget. Antallet var svundet så meget ind, at man kun havde hingste tilbage, og havde en flok Hollandske landmænd ikke i allersidste øjeblik indset, hvad der var ved at ske, havde friseren næppe eksisteret som andet end et minde i dag. Men på grund af en hurtig og forstandig indsats, lykkedes det at redde racen - bl.a. ved brug af Oldenborgere.

Under 2. verdenskrig havde racen kraftig fremgang, som følge af mangel på brændstof til biler og traktorer. Dette betød en enorm efterspørgsel på Friesere fra landbrugets side, ikke mindst fordi Friesere er utrolig lærenemme og velegnede til stort set al slags arbejde. I 1954 blev det friesiske forbund hædret af den hollandske Dronning Juliana ved at give det tilladelse til at kalde sig kongeligt. I dag er Frieseren populær både som i cirkus (på grund af sin stolte holdning) og som køre- og ridehest.

Billeder

ForfattereHar du forslag eller rettelser til racebeskrivelserne, er du velkommen til at kontakte HN Support.


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider