Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater
Hesteracer
Læs flere racebeskrivelser
Har du rettelser?

Frederiksborg hest

Fakta

Type: Let hest.
Oprindelse: Danmark.
Udbredelse: Danmark.
Blod: Varmblod.
Egenskaber: Ridehest, kørehest, arbejdshest.
Temperament: Arbejdsvillig, føjelig, levende, aktiv.
Farve: Hovedsagelig rød, men alle farver accepteres.
Stg: Hingste: 164 - 169 cm, hopper: 160 - 165 cm.

Racebeskrivelse

Eksteriørbeskrivelse:
Frederiksborghesten er fuldt egnet som ride- og kørehest i nøje overensstemmelse med nedenstående avlsmål. Inden for avlsmålets rammer skal avlsforeningen forsøge at skabe og fastholde et ensartet eksteriør så nær den klassiske Frederiksborghest som muligt.

Avlsmålet er en middelstor, køn og harmonisk hest med et tydeligt Frederiksborgtypepræg. Hovedet er kønt, markeret, velformet og udtryksfuldt, med velstillede ører, velforenet gennem en passende lang nakke, med middellang og velrejst hals. Skulderen er velbeliggende og manken velmarkeret. Ryg og lænd er muskuløs, smidig og middellang. Krydset middellangt og afrundet, med en god muskulatur og velansat hale. Lårene muskuløse. Haserne er velmarkerede og tørre med gode vinkler. Frederiksborghesten har en muskelfyldt underarm, velmarkerede og tørre knæ, middellange piber og middellange, fjedrende koder. Hovene er velformede og stærke. Bevægelsen er energisk og rummelig, elastisk, taktfast og fremgribende med god bæring bagfra i alle gangarter.

Historie:
Frederiksborghesten er en af de ældste danske racer, og kan føres helt tilbage til hestene på Frederiksborgs kongelige stutteri. Gennem det 18. århundrede var Frederiksborghesten en af Europas mest berømte hesteracer. Den var højt anset som "skolehest", pålidelig og elegant - men var også en førsteklasses kørehest. Målet med avlen var at skabe en moderne ridehest, og samtidig en anden, lidt større og kraftigere type, der skulle bruges som kørehest. Et af resultaterne af den succesfulde avl var frederiksborghingsten Pluto. Han blev foræret til det Østrig-ungarske kongehus og Plutolinien er en af de ældste linier indenfor Lipizzaneravlen. På grund af Frederiksborgerhestens popularitet, blev den eksporteret til et stort antal lande. Dette medførte at kun et lille antal blev tilbage i Danmark, og kombineret med sygdomsproblemer og manglende fertilitet på stutteriet betød det at avlen langsomt gik i stå.

Stutteriet blev lukket i 1871-1872, og avlen blev herefter varetaget af private avlere. Man ønskede, på daværende tidspunkt, at gøre Frederiksborghesten kraftigere, og mere velegnet til landbrugsarbejde. Til dette formål benyttede man enkelte jydske hingste. Efterhånden som maskiner blev mere og mere udbredte i landbruget i midten af forrige århundrede drejede avlsmålet igen tilbage til mod lettere hest, og først i 1960'erne og 1970'erne tog det avlsmål form, som avlen sigter efter i dag.

Læs mere på www.fhf.dk

Første billede venligst udlånt af Tehs

De to nederste billeder af venligst udlånt af Kristina Outzen. Hesten er Linse Aunsbjerg

Billeder

Forfattere



Har du forslag eller rettelser til racebeskrivelserne, er du velkommen til at kontakte HN Support.


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider