Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater
Hesteracer
Læs flere racebeskrivelser
Har du rettelser?

Rocky Mountain Horse

Fakta

Type: Gangartshest.
Oprindelse: Appalachian Mountains, Kentucky, USA.
Udbredelse: USA, Australien, New Zealand og Europa.
Blod: Ukendt, men DNA viser at de nedstammer fra de gamle Spanske heste.
Egenskaber: Racen er kendt for sin usandsynligt bløde gang (tölt) og bliver for det meste brugt som ridehest og kørehest.
Temperament: Rocky Mountain Horses bliver avlet til specielle formål, Rockies af roligt sind bliver betragtet som såkaldte "Trail Horses" (Tur Heste), og er rolige, villige til at arbejde, modige, kærlige og er den eminente familie hest. Den anden kategori af Rockies kaldes for "Show Horses" (Show Heste), de ses typisk til stævnerne og er meget varmblods-præget i temperamentet.
Farve: Rocky Mountain Horses kan fås i alle solide farver, men pinto-genet er ikke tilladt i forbundet. Den mest eftertragtede farve hos Rocky Mountain Horse er "Silver Dapple", eller det mere benævnte "Chocolate with flaxen". Dog ved at avle på disse to gener, er man i risiko for at skabe en øjenlidelse hos hesten, kaldet for "ASD". Den gør hestene blinde, men det siges ca. kun 1% af Rocky Mountain Horse avlen besidder denne lidelse. En af de mest sjælende farver er Grullo/Grulla (Mussegrå).
Stg: ca. 145-162 cm.

Racebeskrivelse

Eksteriørbeskrivelse:
Hesten betragtes som en middeltype og er hverken for kraftig eller spinkel. Proportionerne skal matche hinanden og bringen skal være bred med fint mellemrum. Skulderne er skrå med en vinkel på ca. 45 grader. Derudover skal hesten besidde: Store øjne, fint markerede øre, og et hoved som hverken er for udstående eller tallerkenformet. Halsen er af middel længde og går i en elegant bue, som skal kunne tillade en naturlig bæring ved samling.

Historie:
Racens oprindelse er ukendt, intet dokumenteret avl er blevet beskrevet, og derfor har man måtte lytte sig til myter, som er blevet fortalt i gennem generationer. Man mener at i 1890 blev der født stamfaderen til racen i Silver Dapple farven, hingstens navn er ukendt, men blev kaldt for "The Rocky Mountain Horse" af de lokale, fordi at hesten blev født i det område. Han blev ført til "The Appalachian Mountains" i Kentucky, hvor at han bedækkede adskillige hopper, og blev kendt som "THE ROCKY MOUNTAIN HORSE STUD COLT FROM 1890". Hans afkom levede ydmygt videre i den lille provins og tjente bønderne. De blev brugt til alt, lige fra at trække vognen til gudstjeneste, og pløje marken til transport. De blev betragtet som en nødvendighed, men da traktorerne og andre mekaniske enheder så dagens lys, var Rocky'ens fremtid dyster sammen med tusindvis af andre heste. Mange blev slagtet, og racen var nær ved at uddø, men en mand ved navn "Sam Tuttle" var fascineret af disse smukke væsner og bestemte sig for at redde dem. De blev avlet på hans farm "Stout Springs" i Kentucky. Han ønskede heste som besad den behagelige 4-taktede gangart, var sunde, sikker på benene, stærke, nøjsomme, alsidige, villige og trofaste. Derfor avlede han efter sin egen intuition og nedskrev aldrig sine idéer. En dag skulle Tuttle på det lokale marked for at sælge ud af sine føl, han fik solgt dem alle, på nær en. En usoigneret plag der på ingen måde var tiltalende. Tuttle tog ham med hjem igen og kaldte føllet for "TOBE", det viste sig at Tobe skulle blive den nye stamfader til nutidens Rocky.

Efter stambogen blev lukket i år 1986 var der kun fem hingste,som havde racekriteriene efter Tobe, til at kunne føre racens avlsmål videre, disse hingstes navne var: Mapple Squirrel, Sewell's Sam, Sam Clemont's Tim, Chocolate Kilburn's Sundown og Yankee.

I år 1986 blev RMHA (Rocky Mountain Horse forbundet) etableret af Rea Swan, med henblik på at sikre bevaringen af racen efter Tuttle' avlsmål. I dag på konkurrencebanen i USA fremvises racen uden tvangsmidler, vægte eller andet som kan harme, og de skal gå som naturen skabte dem.

Billeder

ForfattereHar du forslag eller rettelser til racebeskrivelserne, er du velkommen til at kontakte HN Support.


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider