Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Galophest med karriere som kunstmaler

En tidligere succesfuld væddeløbshest har foretaget et noget usædvanligt karriereskift. Vallakken ernærer sig nu som kunstmaler og hans indtjening doneres til at hjælpe andre væddeløbsheste, når deres løbskarriere lakker mod enden.

 

Væddeløbshest skifter karrierre

Vallakken Metro var en talentfuld væddeløbshest i sine yngre dage, men under hans atletiske ydre gryede et spirende talent frem, hos den amerikansk fødte fuldblodhest. Den tidligere væddeløbshest ernærer nemlig nu sig selv som kunstmaler og det bliver endda til, at han kan donere en del af sin indtægt til at støtte andre heste i en linende situation, som han selv har været i.

 

Billede

 

Metro præsenterer et af sine mange værker

 

Født som galophest

Født ud af bedste præstationsblod, tegnede der sig en sikker karriere som væddeløbshest for det i 2013 fødte fuldblodsføl. Han skulle have en karriere på sprinter distancen. Det fik han. Hen blev trænet og deltog i top løbene bl.a. i Belmont og Saratoga, og han opnåede at indtjene 300.000 US doller, svarende til ca. 1.5 millioner danske kroner i sin korte karriere som succesfuld væddeløbshest.

 

Metro får problemer med knæet

Metro var imidlertid født med et handicap. Han havde problemer med sit ene knæ. To gange kom han under den kirurgiske kniv og måtte have fjernet splinter fra sit knæ. Begge gange kom han tilbage til væddeløbsbanen og endte som vinder. Til sidst blev det imidlertid for meget for vallakkens knæ, og han kæmpede med at vinde selv de små inferiøre løb. Det var på tide at erkende, at hans væddeløbskarriere var slut.

 

Metros skæbne kunne nemt have været grum - som for så mange andre fuldblodsheste, hvis fysik ikke længere kan leve op til distancen - men han var heldig som en af de få.

 

Heldig adoption

En lokal kunstner Ron Krajewski fra Gettysburg i Penesylvania, og hans kone Wendy besluttede at adoptere den nedslidte væddeløbshest, til at være lejlighedsvis turhest. Men de erfarede hurtigt til deres store bedrøvelse, at Metros knæ var i så dårlig forfatning, at end ikke det kunne han bruges til.

 

Dommen fra dyrlægen var hård og ubarmhjertig. Hans vurdering var, at Metros knæ formentlig kun kunne holde til at bære ham i måske yderligere to år. Som det er set så ofte før, var ægteparret Krajewski, var imidlertid allerede faldet for Metro og elskede ham ubetinget. Men hvad skulle de stille op med en hest, der ingenting kunne andet end knapt bære sin egen vægt?

 

Skjulte talenter

Ron havde bemærket at Metro tilsyneladende kunne lide at nikke sit hoved op og ned. Han fik en skør ide, som han besluttede sig for at afprøve. Ideen gik ud på, at hvis han satte en malerpensel i munden på hesten, der hvor biddet tidligere sad, og placerede et malerkanvas foran ham, der hvor målstregen på galopbanen tidligere befandt sig, så kunne det være Metro ville male. Det var lige netop det hesten gjorde. Metro malede i store farverige penselstrøg!

 

Hurtigt herefter, var hestens nye karriere forseglet. Faktisk blev han hurtigt den bedst sælgende kunstner i det lokale Gallery 30, i Gettysburg . Med pengene fra hestens malerier, så ægteparret en mulighed for at holde hesten i live. Igen var heldet med Metro - og det blev til endnu engang.

 

Billede

 

Et abstrakt kunstværk med titlen 'engle blandt os'

 

Hjælp fra ung dyrlæge

En ung dyrlæge Dr. Kim Brokaw, fandt på en eksperimentel behandling til Metro og hesten gennemgik en behandling som modarbejdede knoglevæksten i hans knæ. Han har fortsat problemer med knæet, men er nu i det mindste i stand til at tage på de lokale ridestier og nyde sin kunstnertilværelse, og han har et godt stabilt helbred.

 

Metro hjælper andre udslidte væddeløbere

Ægteparret Krajewski besluttede, som i en indforstået pagt med deres adopterede væddeløbshest, at Metro havde mere at give end til sig selv og sine ejere. De besluttede at Metro kunstneriske evner, ud fra hans gode eksempel også skulle gavne sagen for andre udtjente væddeløbsheste, til ikke at få et nyt liv efter deres løbskarriere i stedet for at lide en krank skæbne. Nu får halvdelen af de penge Metro tjener på sin kunst som donation til New Vocations Racehorse Adoption Program - et omskolings- og adopteringsprogram for tidligere væddeløbsheste. Indtil dato har Metro allerede soneret næsten 45.000 US dollar, svarende til knapt en halv million danske kroner.

 

Billede

 

Et abstrakt kunstværk af Metro

 

Kunstnerisk makkerpar

Ron glæder sig over at assistere Metro, når de kreative kræfter er i spil. Parret samarbejder også om nogle af kunstværkerne, hvor vallakken har ansvaret for de større penselstrøg og abstrakte elementer på kunstværkerne. Ron hænger sig ikke i de artistiske meritter i Metros arbejde og blander sig nødigt. Man skal heller ikke føre langvarige diskussioner om fortolkninger eller dybere meninger med Metros malerier, ifølge Ron. "Han er en hest. Metros daglige tanker er delt mellem tanken ' er det tid til mad nu? Og 'hvem er bag mig og lugter til min bagdel?'. Det er sådan det er. Billedet kan man hænge op på sin væg og fortælle sing venner, at det er malet af en hest. Du kan oven i købet vise dem at der måske gemmer sig lidt savsmuld i billedet, som ofte på forunderlig vis viser sig på Metros billeder". Ron siger: "Hvis der er kunst i at en hest stryger maling på et kanvas uden nogen forhåndstanke om hvad det færdige produkt vil se ud - men blot maler for sin fornøjelses skyld - så er det kunst!" Og Ron tilføjer "Picasso sagde engang ' det tog mig fire år at lære at male som Rafael?. Og en livstis at lære at male som et barn'" - så måske der er mere sandhed i dette end man lige tænker på, når man betragter Metros malerier.

 

Billede

 

Et fælles kunstværk mellem i et samarbejde mellem Ron og Metro

 

Sin egen website

Metro har i hvert fald materialer nok til at præsentere en omfattende webside Painted by Metro , som fremviser hans arbejde. Han har endvidere sin egen Facebook side med mere en 55.000 følgere. Gallery 30 formidler og markedsfører hans arbejder. Metro er også igang med at udvide sit repertoire og merchandise. Han har nu sit eget vinmærke, "Metrose" og han har en licens aftale med Dream Green USA. Alt i alt et meget usædvanligt liv fra den tidligere væddeløbshest.

Når Metro så ikke lige er på ridetur eller I sit atelier hvor han maler, så kaster han sig over de mere naturlige glæder som at græsse, eller spise havrekager.

 

Se Metros website her

Se metros Facebook side her

Se websiden til Gallery 30 her

 

I dag er Metro langt væk fra sin tidligere væddeløbskarriere, men hans fanskare har aldrig været større, og han nyder tilsyneladende sin tilværelse og sin nye meget anderledes karriere.

 

Se YouTube video om Metros liv som kunstner her

 

Billede

 

Metro i gang med at udfolde sig kunstnerisk


Tilføjet d. 02-12-2015 kl. 07:42 af i kategorien Nyheder generelt.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)





Seneste relaterede nyheder
25-01-24 Kom i gang med betting på hestevæddeløb og andre sportsgrene
23-10-23 Hestevæddeløb: Alt du bør vide om hestevæddeløb
09-06-15 Kæmpernes kamp
25-07-14 Royal hest testet positiv
21-06-11 Så røg stutteriet ...
02-04-11 Hårde tider for libyske hesteavlere


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider