Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Virker bløde stemmer beroligende på heste?

Hvis du taler til din hest med beroligende stemme, i troen på, at du hjælper den med at falde til ro, tager du formentlig helt fejl. Heste kan tilsyneladende ikke skelne mellem bløde og hårde stemmer.

 

Virker blød tale beroligende?

Taler du ofte til din hest med blød stemme for at berolige den, når den står overfor noget skræmmende, eller når du vil belønne den for at den har gjort noget godt, så er du formentlig blandt dem, der tror på at det virker. Spørger du imidlertid en gruppe forskere, der har undersøgt hestes reaktioner til henholdsvis bløde og vrede stemmer eller udbrud, vil de imidlertid være uenige med dig: der er ingen forskel på hvilket toneleje du taler til din hest på.

 

Stemmer testet

En gruppe af internatonale forskere fra henholdsvis USA, Italien og Tyskland, har undersøgt 107 heste fra USA og Europa, for at undersøge hestes evne til at sondre mellem stemmer, der det drejser sig om opmuntring til at klare en udfordring, som at at lære, at gå over en presenning.

De fandt frem til, at der ingen forskel var på, om hesten blev tiltalt ' goood hest' i et blødt beroligende stemmeleje, eller blev tiltalt 'giv op!' i en skinger høj hård og hård tone.

 

Faktisk talt var, den samme andel at heste i begge grupper, mere end 10 minutter om at fuldende øvelsen og hestenes hjertefrekvens var den samme i begge grupper. Med andre ord, så var der ingen forskel i risikoen for at hesten dumpede testen, afhængig på de to fremgangsmåder. For de heste det lykkedes at få til at gå over presenningen, var der ingen forskel på deres præstation i forhold til hvorledes de blev hjulpet på vej af stemmen og der var heller ikke forskel på hertefrekvensen mellem de heste udfordringen blev gennemført af og de heste der ikke fuldførte øvelsen med at gå over pressenningen.

 

Tonelejet har ingen betydning

På baggrund af forsøget, konkluderer forskerne, at en blød beroligende stemme, ingen som helst positiv indvirkning har på heste, med henblik på at berolige dem i forbindelse med, at de bliver bedt om at udføre en udfordrende eller skræmmende opgave.

 

Det er derfor oplagt at konkludere, at det nok mere er for vores egen skyld, når vi taler beroligende til en hest, når vi fornemmer en given situation er skræmmende eller udfordrende for hesten.

 

Hvorvidt der overhovedet har en betydning, at tale til hesten eller ej, melder dette studie intet om.

 

Billede

 

Det gør ingen forskel hvordan du taler til din hest, viser forskning (forsidebillede Tine Lessèl)

 


Tilføjet d. 25-11-2014 kl. 16:39 af i kategorien Forskning.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)





Seneste relaterede nyheder
28-12-14 Hjælp hesten gennem nytårsaften


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider