Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater
Hesteracer
Læs flere racebeskrivelser
Har du rettelser?

Føroyska rossið (Færøsk hest)

Fakta

Type: Pony
Oprindelse: Færøerne.
Udbredelse Færøerne.
Blod: Koldblod.
Egenskaber: Er brugt som ridehest, men kan også anvendes som køre/arbejdshest.
Temperament: Venlig, godmodig, lærenem/samarbejdsvillig.
Farve: De almindeligste farver er rødt, sort, brun og broget. Hvide heste forekom tidligere. Alle farver er tilladt.
Stg: 120cm-132cm

Racebeskrivelse

Eksteriørbeskrivelse:
Den færøske hest minder meget om den islandske, og slægtskabet er også tæt har studier af deres gener vist. Den færøske hest er dog generelt en smule mindre end den islandske.

Den færøske hest er en lille, harmonisk og tiltalende hest (pony) med forholdsmæssig dybde og bredde. Den har et velformet, tørt og udtryksfuldt hoved. Overvejende lidt kort, men velansat hals. Skulder- og mankepartiet danner et godt saddelleje. Den har en stærk overlinie, muskuløst og velformet – jævnligt lidt kort – kryds og en god lårmuskulatur. Lemmerne er forholdsmæssigt føre og tørre og overvejende velstillede, men fransk forstilling forekommer. Gennemgående er knæ og haseled velmarkerede og racen har særdeles gode hove med god hornkvalitet.

Racens eksteriør og temperament er meget stabilt, og selv om racen er meget lille bærer ingen af hestene tegn på indavl eller degeneration.

Vinterpelsen, som har meget lange dækhår, er tæt og vandafvisende. Sommerpelsen er kort og blank. I litteraturen findes rapporter fra bl.a. 1700 tallet om, at hestene i visse områder/bygder blev regnet for at være særligt gode.

Den Færøske hest bærer let et voksent menneske, og er sikker på benene i al slags terræn. Bevægelsen er overvejende energisk og let og racen er kendt for at være meget udholdende.

Historie:
Man mener at den færøske hest er kommet med de første munke til Færøerne omkring 726 - altså før hestene kom til Island. Manden bag denne teori er Leivur Trond Hansen der var med til at redde den færøske hest. Han var skovfoged på Færøerne i en menneskealder.

Omkring 1800 var der ca 800 færøske heste på Færøerne. Der var et godt betalt marked for færøske heste til kulmineindustrien i Storbritannien i perioden ca. 1850-1920. I flere færøske bygder solgte bønderne alle deres heste. Desuden var der et marked for færøske heste i Danmark fra ca. 1900 og frem til 2. verdenskrig. Da brugen af plov og vogn vandt indpas i det færøske landbrug, og ridesporten blev populær, valgte folk andre hesteracer fra især Norge og Island. Derfor blev racerne blandet. I 1970'erne fik Leivur Trond Hansen blodprøvebestemt nogle individer på landbrugsuniversitetet i Uppsala i Sverige og fandt dengang frem til 9 individer der kunne kaldes 'Færøske heste'. Siden har man forsøgt at holde racen i live.

I 1978 blev avlsforeningen Felagið Føroysk Ross dannet, og har siden den gang drevet stambogsført avl. I 2004 var der registreret 47 dyr. 20 hopper, 16 hingste og 11 vallaker. Racen er stadig udrydningstruet og mangler interesse for at kunne komme på fode igen. Felagið Føroysk Ross har i de senere år fået opbakning til sit arbejde fra bl.a. turistmyndighederne, kulturmyndighederne og landbrugsganisationer på Færøerne.

Færøerne er et klippe- og bjergfyldt land. Klimaet er præget af regn og vind, så hestene er nødt til at være robuste og nøjsomme dyr der klarer sig i al slags vejr og terræn. Nu bliver den færøske hest mest brugt som fritidshest, men den var oprindeligt oftest brugt som pakhest, og kun i mindre grad til ridning.

Informationer om racen stammer fra: Den nordiske genbank for husdyrs hjemmeside og Jens Øster-Mortensen.

Billederne er udlånt af Maria Joensen og Elisabeth Thomsen.

Billeder

Forfattere



Har du forslag eller rettelser til racebeskrivelserne, er du velkommen til at kontakte HN Support.