Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater
Handlinger

Tilføj til gemte annoncer

Capella Ley

Billede
Billede
Billede
Billede
 Palomino  
 Hoppe
 19 år 
 166 cm
 Rød
Dressurhoppe med kæmpe kapacitet. Forventer at hun kommer op og går M i løbet af et par år. Til tider lidt tændt at omgåes. En varm og 'hoppet' hoppe under rytter.

Hun er også god til at springe, hun springer med godt overskud. Det er meget sjældent hun rører bommene. Dog springer hun kun som afveksling i hverdagen, da jeg på ingen måde er springrytter.

Hun blev i 2008 mor til en fin hoppe, Sejlstrups Celine, efter palominohingsten Heimdals Happy Hero. Ellers gik 2008 med tilridning og et par stævner, indtil et fald fra en trailerrampe i december rykkede et bagben op, så hun blev syet sammen og kom til at stå stille.

Hun skulle have haft føl i 2009, men hun fik tabte et dødfødt hingsteføl efter varmblodshingsten Uno Don Diablo 6 uger før termin :-(

I 2010 har hun fået en helt suverænt hoppe, Sejlstrups Charina, efter palominohingsten Carpe Diem Blue - et føl som vi forventer os rigtig meget af.

Her pr. 1/1 2011 er Capella begyndt dressurtræning, med henblik på den kommende stævnesæson. Træningen gik rigtig godt, vi skiftede underviser i juni, og så gik det stærkt :) Vi gik fra LC klasser til LA på ca. 3 måneder. Og vi kom ud og starte et par stævner, dog med noget blandet resultat, da hun ser mange spøgelser på fremmede baner :)

Træningen holdt kort, i november 2011 fik hun problemer under rytter - der kom taktfejl bagtil så snart jeg prøvede at samle hende :(

Vi tog til vores egen dyrlæge, for at få hende udredt. Vi forventede, at det enten var pga. at hun var blevet skæv eller der på anden måde var sket noget i forbindelse med folingerne, eller da hun faldt ned ad rampen på traileren....

Hos dyrlægen blev hun mønstret på hård bund, intet at bemærke ved bøjeprøve, og alle 4 ben var rene i røntgen... Reflekserne var ikke optimale i lænd og bagpart. Musklerne afslørede, at højre bagben løftes bedre fra jorden end venstre. Hun var ca. 1 grad halt højre bagben, når hun travede på en mindre volte, samt hun var stiv og låst i trav. Intet at bemærke i galop..
Der bliver lagt blokader fra hoven, og så op ad. Der kommer let reaktion omkring knæled, men hun bliver ikke 100% gående.
Dog viser scanning et irriteret knæled, så det ledbehandles. Boksro i 6 uger, men med gåture to gange dagligt.

Derudover blev der anbefalet kiropraktor og massør for at få løsnet hendes muskelspændinger i kroppen op. Kiropraktoren fandt skæv nakke og skæv skulderparti, hun gik med mere vægt på højre end på venstre side.

Capella får det værre - hun får ondt over det hele, er irriteret, aggressiv overfor de andre heste, og ellers indelukket i hendes egen osteklokke - ikke interesseret i omgivelserne. Hun stopper med at spise, og bliver bare trist og indelukket.

Dyrlæge og kiropraktor ud sammen, og de fandt, at Capella har for længe siden, sandsynligvis dengang hun faldt ned af trailer rampen som 4 års, fået et vrid på indersiden af overlåret, hvor der sidder en del ledbåndstilhæftninger, hvoraf en af dem har fået en betændelsestilstand i tilhæftningen i lysken, med dertilhørende kompensations skader. Hun bliver ledbehandlet.
Genoptræningen hedder stadig skridt 2 x 30 min dagligt for hånd, samt massør ugentlig, til at løsne hende op.

Vi fortsætter med en masse op- og nedture. Den ene dag vokser træerne næsten ind i himlen, og den næste er hun næsten helt nede i kulkælderen... Hun få lov at komme på fold fra jul af.

I starten af 2012 får hun kiropraktor igen. Overordnet set, så har hun det langt bedre end da hun havde kiropraktor første gang, hun er lige i kroppen samt rentgående og taktfast i alle tre gangarter. Men et par dage efter går det stærkt ned ad bakke. Capella går fuldstændig i stå igen; spiser ikke, er indelukket, sur og tvær, aggressiv overfor de andre heste, hænger, og mistrives fuldstændig. Selv massøren, som ellers har haft succes med at løsne hende op, kunne ikke rigtig få hende til at slappe af og nyde berøring. Hun taber sig ca. 75 kg. i løbet af et par uger, hvor dyrlægen flere gange er ude, hun får en ledbehandling mere, og kiropraktoren kommer igen. Ny massør kobles på, og så sker der noget! Hun får løsnet nogle andre steder, og straks går det stille og roligt fremad igen.

Capella starter genoptræning; skridt i lange liner, skridt over bomme og skridtture i varieret terræn. Hun får smertestillende i starten, og det går stille og roligt fremad, hun begynder at spise igen, og tage de tabte kg på.

Selvom det går den rigtige vej, så synes jeg ikke, at jeg er helt tilfreds med Capellas svingende tilstand; nogle dage spiser hun ikke, hun har ondt og befinder sig i hendes osteklokke, mens hun andre dage har det ok og spiser rimelig godt. Men den glade Capella med masser af mentalt overskud ser jeg ikke noget til...

Capella starter op på akupunktur, som virkelig har en gavnlig effekt! Allerede dagen efter havde hun et helt andet overskud end tidligere. Og efter et par dage havde jeg næsten den gamle Capella tilbage :) Efter 2 behandlinger var hun fuld af overskud, hun var social med de andre heste, og ellers generelt i trivsel :)
Hesten trives og er i hopla, hun spiser og er social med de andre heste. Hun har masser af overskud til leg mv. Så jeg har fået den gamle Capella tilbage :)

Jeg vælger i marts at køre hende til Højgård for at få taget røntgen samt scanning af hendes nakke, hals, ryg og lænd, da jeg synes hun mangler noget smidighed i hendes bevægelser i forhold til tidligere. Så jeg vil være helt sikker på at hun er ok, inden jeg rider hende igen.
På Højgård finder de, at hun har let slidgigt i lænden, primært venstre side, samt en lille nydannelse ved korsbenet. Og en endoskopi viste, som forventet, kronisk astma. Det er sandsynligvis den nydannelse som er skyld i de taktfejl. Capella ville godt kunne trænes op til ridebrug igen, men hun kommer sandsynligvis ikke til at gå højere dressur :( Hun må gerne få føl igen ifølge dyrlægen, da hendes skader ikke hæmmer hende, og de er ikke arvelige.

På baggrund heraf har vi besluttet, at Capella kommer tilbage i avlen, så hun sendes til hingst her i foråret 2012.

Afkom:
2008 - Hoppe, Sejlstrups Celine
2009 - Hingsteføl efter Uno Don Diablo (Føllet er død)
2010 - Hoppe, Sejlstrups Charina
 
 
 
 
 
 
Stamtavle Google
ID: 208333200404063
F:
PAH 32
(PA DK)
M: Wanderbilt Ley
DS 14296
(DV DK)
MF:
DH 479
(DV DK)
Dressur: LA-klasser
Spring: Indsprunget
 
Temperament: Varm
Trafiksikker: Nogenlunde
Transport:
Stamtavle
Senest rettet 21 maj 2012 kl. 16:36, og har været vist 898 gange.
Stamtavle

Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider