Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater
Træning

Du kan her give din kommentar til nyheden:

Basistræning: Stopsignal på tøjlen


Kunne din hest trænge til at få finpudset stopsignalet på tøjlen? Eller skal du igang med at træne det? Så er her nogen træningstips.

 

Betydning af tøjlen

Det er vigtigt at du til start har gjort dig klart, hvad det skal betyde for din hest, når du tager kontakt med tøjlen. Fx. når du tager kontakt, skal hesten gå ned i tempo eller stoppe op. Samtidig er det meget vigtigt at du i træningen af signalet kun bruger tøjlen i de situationer du har valgt. Hvis du bruger tøjlen i andre sammenhænge, skaber det forvirring hos din hest.

 

Du kan sammenligne det med hvis du lærer din hund at sætte numsen i jorden når du siger "sit" men samtidig også bruger signalet "sit" når hunden lægger sig eller gå fremad! Din hund bliver så dybt forvirret og senere frustreret hvis du bliver ved med at blande signalerne sammen.

 

Opstart

For at lære din hest tøjlens betydning, er det en god ide at starte med at øve tempoovergange. Det kan du både gøre når du går ved siden af din hest og når du rider. Til at starte med kan du øve dem fra skridt til stop og så senere gå videre til trav/skridt når du har ro omkring første del.

 

Her vil jeg indskyde at samtidig med at du træner den anholdende hjælper (tøjlen) bliver du også nød til at træne den drivende, som er din schenkel. De to ting hænger sammen. Du kan se det som om, at din hest både skal have speeder (drivende signal) og bremse (anholdene signal). Hvis en af delene mangler kører man galt.

 

Fra sadlen

Helt praktisk skal du for at træne overgangene, starte med at lægge schenklerne til din hest så blidt som muligt indtil den bevæger sig. Så snart den gør det, slipper du schenklens pres. Herved lærer hesten hurtigt at du slipper presset og derved belønner den for det du gerne vil have den til. Når du tager i tøjlen betyder det at hesten skal gå ned i tempo eller stoppe helt, alt efter hvor stort presset er på tøjlen. For at lave overgang fra skridt til stop, tager du så i tøjlen og tilfører blidt og konstant det pres der skal til for at hesten stopper. Så snart den stopper, slipper du igen tøjlen, så hesten bliver belønnet.

 

Fra jorden

Træner du fra jorden, kan du i stedet for schenkelhjælp som "speeder" bruge en pisk til at tappe din hest blidt ved schenklernes placering for at få den til at gå frem. Mange heste går dog frivilligt frem, når man selv bevæger sig fremad, i det tilfælde, lader du bare hesten gå med dig og bruger så tøjlerne til anholdelsen på samme vis som i sadlen.

 

Hvornår kan jeg gå videre

Når træningen går godt og afslappet i overgangene fra stop til skridt, kan du gå videre til overgangene skridt/trav og omvendt og derefter trav/galop osv.

 

Stemmesignal

Til slut vil jeg foreslå dig, at du kan sætte en lyd på når du henholdsvis driver og anholder med schenkel og tøjle. Hvis du fx siger "prrr" når du anholder, vil hesten efter nogen gange koble den lyd til handlingen og det signal kan så bruges til at gøre dit signal til tøjlen finere og blidere.

 

God fornøjelse!

 

Artiklen er skrevet af Pernille Seindal indehaver af HorseByNature.dk



Nyt indlæg (Kræver login)
(Oprettelse og logind på Heste-Nettet foregår via Peercraft)


Fora og Emner | Museum | Vejledning | Adfærdsregler | Opsætning


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider