Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater
Hyggesnak

Du kan her give din kommentar til nyheden:

Veterinær respiratorer inddrages i kampen mod corona


Jagten på respiratorer til kritiske patienter af Corvid-19, får nu sundhedsmyndighederne til at række ud efter dyreklinikker. Dyreklinikker kan levere 90 respiratorer til sundhedsvæsenet, til trængte carona patienter, der ikke selv kan trække vejret

 

Ekstra udstyr der kan trækkes på

Lige nu bliver udstyret på landets dyreklinikker primært brugt til at behandle golden retrievere, siameserkatte og andre syge dyr. Men det kan ændre sig meget snart. Sundhedsmyndighederne afsøger nemlig hvert et hjørne i landet for tilgængeligt udstyr i kampen mod coronavirus.

 

Meget af udstyret på landets dyreklinikker kan også bruges til at behandle corona-patienter.

Ilt er det samme for dyr og mennesker, og det har sundhedsmyndighederne fået øje på, som ekstra buffer til de coronapatioenter der får brug for hjælp til at trække vejret.

 

[[outstream]]

 

Henvendelse fra Sundhedsvæsenet

Derfor er de danske dyreklinikker, ligesom både Forsvaret og landets privathospitaler, blevet bedt om at opgøre, hvor mange respiratorer og andet udstyr de kan levere til sygehusene, hvis det bliver nødvendigt.

 

"I den her situation skal vi mobilisere alt, hvad vi overhovedet har af ressourcer", siger Søren Brostrøm, Sundhedsstyrelsens direktør til DR

Han mener ikke, at myndighederne kan tillade sig at vælge til og fra, når corona-situationen er, som den er.

"I det samlede beredskab i det her samfund er vi farveblinde. Der tager vi alt, hvad der er nødvendigt", siger Søren Brostrøm.

 

I alt forventer Den Danske Dyrlægeforenings medlemmer at kunne levere 90 funktionsdygtige respiratorer til corona-behandling.

"Vi håber naturligvis ikke, at situationen bliver så alvorlig, så det bliver nødvendigt at rekvirere vores udstyr. Men skulle det blive tilfældet, vil vi være glade for at kunne bidrage", siger formanden i Den Danske Dyrlægeforening, Hanne Knude Palshof.

 

Dyrlægekæde: Ilt er det samme for dyr og mennesker

To af landets største dyrlægekæder er Vetfamily og Anicura, og begge virksomheder er klar til at udlåne deres udstyr, hvis de bliver bedt om at pakke respiratorer og monitorer sammen og sende det til det pressede sundhedsvæsen.

 

Vetfamily stiller med 35 respiratorer og en større mængde mundbind, gummihandsker og åndedrætsværn, hvis myndighederne kræver det. Anicura kan levere 16 respiratorer, 37 overvågningsapparater og fem mobile iltgeneratorer.

 

"Ilt er det samme for både dyr og mennesker. Der er ikke så meget udstyr, der er lavet kun til dyr, så rigtig meget af det, vi bruger, bruger man faktisk også humant", siger Siri Renée, der er kommunikationsansvarlig hos Anicura.

 

Københavns Universitetshospital bidrager også

På Københavns Universitets Dyrehospital ligger de inde med ni respiratorer, der rent faktisk er aflagt udstyr fra netop sygehusene. Sammenlignet med sundhedsvæsnets nuværende respiratorer er de ældre apparater ifølge seniordyrlæge i anæstesi, Helle Harding Poulsen, en lavpraktisk måde at hjælpe menneskelige patienter med at trække vejret på.

"Men hvis vi kommer ud i yderste konsekvens, så må det her være bedre end ingenting", siger Helle Harding Poulsen.

 

Inden respiratorerne kan bruges på mennesker, skal de dog ifølge seniordyrlægen igennem en grundig rengøring.

"Der er helt sikkert behov for, at vi får renset systemerne op og får desinficeret poserne og selve anæstesiapparatet", siger Helle Harding Poulsen.

 

Kan behandle akut syge dyr uden respiratorer

Men hvis sundhedsvæsenet får brug for dyrenes udstyr, hvad så med dem? Ja, de akut syge dyr, der har behov for behandling, kan også få det.

 

"Vi vil stadigvæk kunne behandle de dyr, som er akut syge og tilskadekomne, som vi ville gøre normalt. Og vi vil også kunne gennemføre operationer, som vi gør normalt", siger hospitalschef Merete Holst Nissen på Københavns Universitets Dyrehospital. Det skyldes blandt andet, at dyrehospitalet i forvejen kører på nødberedskab uden almindelige undersøgelser og desuden kan hjælpe akut syge dyr med at trække vejret manuelt.

 

Hos Anicura er der også stadig plads til alle de akutte patienter, der måtte få brug for behandling, men det er umuligt at spå om fremtiden i de her dage.

"Vi er selvfølgelig villige til at give det væk, der skal bruges. I sidste ende alt det, vi skal bruge," siger Siri Renée fra Anicura.

 

Respiratorer kan leveres hurtigt

Hvis myndighederne trykker på knappen, kan dyreklinikkerne levere udstyret meget hurtigt.

"Vi er klar på alle tider af døgnet til at gå i gang med det arbejde, så det ville kunne ske i løbet af timer," siger Merete Holst Nissen fra Københavns Universitets Dyrehospital.

Hos Anicura er vurderingen, at respiratorer og andre hjælpemidler ville kunne leveres i løbet af en dag.

 

Leverancer fra dyrlæger

 

Det sundhedsmyndighederne forspørger til hos veterinærerne er bl.a. følgende

  • Ventilatorer (også kendt som respiratorer): En maskine, der hjælper patienter med at trække vejret mekanisk
  • Monitorer: Måler puls, blodtryk, temperatur og åndedræt hos patienterne
  • Mobile iltgeneratorer: Forvandler almindelig luft til ren ilt, der kan bruges under operationer.
  • Engangsgummihandsker
  • Kirurgiske mundbind
  • Åndedrætsværn
  • Kitler
  • Håndsprit

Billede

 

Jagten på respiratorer til kritiske patienter af Corvid-19, får nu sundhedsmyndighederne til at række ud efter dyreklinikker. Dyreklinikker kan levere 90 respiratorer til sundhedsvæsenet, til trængte carona patienter, der ikke selv kan trække vejret. Her ses seniordyrlæge i anæstesi Helle Harding Poulsen og kollegerne på Københavns Universitets Dyrehospital er klar til at afgive deres respiratorer. (© (c) DR)



Nyt indlæg (Kræver login)
(Oprettelse og logind på Heste-Nettet foregår via Peercraft)


Fora og Emner | Museum | Vejledning | Adfærdsregler | Opsætning


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider