Logo used for printing

HN afstemning
Hvor meget betaler du i staldleje pr hest? (Foreslag: Sebrina )

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater
Hyggesnak

Du kan her give din kommentar til nyheden:

Husk salt er vigtigt når det er varmt


Meget høje temperaturer og høj luftfugtighed, som vi oplever det i disse dage, stresser ofte vore heste, og mangel på bestemte næringsstoffer, især salte kan forårsage unormal adfærd. Det er der imidlertid råd for

 

Større behov for salte på varme sommerdage

Høje temperaturer og høj luftfugtighed, som vi har oplevet det i denne sommer, sætter hestens system under pres, og der kan opstå mangler på bestemte næringsstoffer. Behovet for visse næringsstoffer kan stige 4-6 gange som følge af de vejrmæssige betingelser, og dækkes de ikke ind, kan det føre til unormal adfærd hos hesten. Det er derfor vigtigt at holde sig for øje, at opfører hesten ikke som den plejer.

 

Mangler kan forårsage unormal adfærd

I sommerperioden med høje temperaturer og luftfugtighed, er mange heste på græs. Men et er vigtigt at sikre sig udover adgang til rigelige mængder frisk vand og skygge, er at de har adgang til mineraler også i denne periode, og særligt salt.

 

Mangler kan føre til unormal adfærd

Får hesten utilstrækkelige mængder salt i kosten, kan den begynde at slikke eller tygge på ting der har salt på dem, eller den kan begynde at spise jord. Hestens vandindtag kan også falde, som samtidig gør hesten mere udsat overfor kolikanfald. I mere ekstreme tilfælde kan hesten stoppe helt med at spise, og kan risikere ukoordinerede muskelbevægelser.

 

Udviser den nogen af ovenstående adfærdsændringer, er det sandsynligt at den har behov for ekstra tilskud af salte, for at hjælpe den igennem sommervarmen.

 

[[outstream]]

 

Salt i blok eller løs vægt?

En nem måde at sikre dig at hesten indtager tilstrækkeligt med salt, er at give den adgang til en mineralblok eller en saltsten. Man skal dog være opmærksom på, at det kan være vanskeligt for en hest at slikke nok salt i sig fra en saltsten, til at den er dækket fuldt ind på de meget varme fugtige sommerdage. Forskning har vist, at heste typisk indtager mere salt hvis det gives i løs vægt i en mineralfoderanordning, end såfremt det gives i form af en saltsten, men det kan naturligvis være en udfordring at give mineraler i løs vægt, hvis hesten går på sommergræs i flok.

 

Foderprodukter - ikke nok salt

Fodrer man hesten med et normalt heldækkende fuldfoderprodukt, kan der alligevel være behov for adgang til ekstra salt. Mange af de kommercielle produkter er tilsat salt i størrelsesordenen 0,5-1,0 %, men dette er ofte utilstrækkeligt på varme og fugtige sommerdage.

 

En saltsten er derfor bedre end ingenting, blot man er opmærksom på, at det som nævnt oftest ikke er så effektivt, som at tilføje salt til foderet på de ekstra krævende dage.

 

Billede

Høje temperaturer og høj luftfugtighed stresser heste, og mangel på bestemte næringsstoffer kan forårsage unormal adfærd. Dette er der imidlertid råd for. En saltsten er bedre end ingenting, blot man er opmærksom på, at det som nævnt oftest ikke er så effektivt, som at tilføje salt til foderet på de ekstra krævende dage.

 Nyt indlæg (Kræver login)
(Oprettelse og logind på Heste-Nettet foregår via Peercraft)


Fora og Emner | Museum | Vejledning | Adfærdsregler | Opsætning


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider