Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater
Hyggesnak

Du kan her give din kommentar til nyheden:

Indblik i træning på top-niveau


Da Cathrine Dufour med sin 7-årige Zundance, fik undervisning af sin nye træner Nathalie zu Sayn-Wittgenstein, på en clinic på Slangerrupgaard ved Ringsted, fik tilskuerne et særegent indblik i dagligdags træning i dressur på højeste internationale niveau

 

Danmarks bedste dressurrytter giver indblik i træning

26-årige Catrine Dufour er uden tvivl Danmarks for tiden absolut førende dressurrytter. Hun er tredobbelt regerende danmarksmester, regerende bronzevinder ved EM, OL-deltager, og ligger for tiden som nummer 4. på FEI's verdensrangliste blandt verdens bedste dressurryttere. Dufour er forbillede for mange yngre danske dressurryttere, deler gerne ud af sin viden, og er ikke bleg for at stille op og vise hvordan hendes daglige træning forløber, både når hun træner yngre heste og når hun rider sin første hest Atterupgaards Cassidy.

 

Flot arrangement på Slangerupgaard

Det gjorde Catrine også i dag, Sct. Hans dag, ved et storstilet arrangement på Slangerupgaard ved Ringsted, hvor hun med sin nye træner prinsesse Nathalie zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg, der var kommet hele vejen fra Tyskland, for at være med som supplerende trækplaster. Arrangementet tiltrak sig masser af publikummer for at få et nærmere indblik i, hvordan man som international toprytter træner sine heste på forskellige niveauer.

 

[[outstream]]

 

Den 7-årige Zundance

Clinic'en startede ud med en undervisningssession af Cathrine på den 7-årige Zundance under kyndig vejledning af Natalie. Natalie er ikke alene er Cathrines nye personlige træner, men som bekendt også er landstræner for det danske senior dressur landshold.

 

Zundance er en spændende upcoming stjerne på blot 7 år, og er en af de unge heste Cathrine, som har lagt meget arbejde i det sidste 1,5 år, siden hun erhvervede hesten.

 

Både Natalie og Catrine fortæller indledningsvist om, at når de er ude at se på at købe unge heste, så går de altid efter heste med henblik på at uddanne dem til Grand Prix. Cathrine fald for Zundance som 5-årig, hvor den ikke havde været redet særlig meget. Cathrine faldt for den på grund af dens gode gangarter, arbejdsvilje og temperament.

 

Et tændt temperament

Temperamentet har det dog vist sig siden hen, at der er rigeligt af, og Dufour erkender, at næste gang vil hun måske godt ønske sig en hest, med lidt mindre nerve. "Jeg købte ham fordi han var meget vågen og tændt, men jeg tror nu at næste gang jeg skal have ny hest, så jeg skal have en der har lidt mindre temperament", erkender danmarksmesteren i dressur.

 

Natalies først møde med ekvipagen, var også af tilsvarende karakter:

"Jeg ser Cathrine ride i januar sidste år, og ser en brun hest med hovedet konstant helt oppe i vejret. Jeg siger så til hende - tror du ikke du skal hoppe af? Det er så 1,5 år siden nu og det viser hvor langt man kan komme".

 

Kommet langt på 1,5 år

Natalie ved at Cathrine godt kan lide tændte heste, for der er meget at arbejde med for en Grand Prix rytter, og Natalie fremhæver også at Dufour er god til at håndtere dem. "Det er heste og tænding og megen gå lyst vi Grand Prix ryttere gerne vil have, men opgaven med en som ham er at få ham til at høre efter og at variere arbejdet hele tiden. Det er Catrine rigtig god til". Men det kræver også en bestemt tilgang til træningen, fortsætter landstræneren "Cathrine udnytter og bruger hjørnerne til at sige - bliv her hos mig!. Dette for at få ham til at forstå det hele rigtigt. Med sådan en vågen hest skal man hele tiden få hesten til at lytte og variere sin ridning hele tiden. Det vigtigste med sådan en hest er at holde ham beskæftiget. På 1,5 år har hun faktisk bragt ham til hvor han er. Han var ikke rigtigt redet før Catrine fik ham".

 

"Det er ikke en let hest. Med ham fungerer det bedst at bruge galoparbejdet først. Det er lettere for hesten og det er også nemmere for Cathrine at styre ham. Ridning frem to tilbage i galoppen, og lidt galop piruetter, mens man hele tiden sikrer sig, at han ikke bliver sur. Det er OK at han kommer lidt bagom lod. Det er et trin i hans uddannelse, hvor han er lige nu" Og Natalie fortsætter med at kommentere, mens Dufour demonstrerer "læg mærke til at hun hele tiden skifter tiden tempo, rider lidt tilbage og så rider frem igen. Det nytter ikke at samle og samle og samle, særligt med så varm en herre som ham, men hun skal også kunne ride tilbage", forklarer Natalie alt imens Dufour demonstrerer øvelserne.

 

Cathrine supplerer fra sadlen "Ja, det er ligesom, når man rider så tændt en herre, så har man lyst til at hænge i stopklodsen, men det er rigtigt vigtigt at man også giver slip og rider frem" Natalie supplerer: "Man skal mærke at man kan ride den tilbage og mærke at hesten venter lidt på en. Det er meget vigtigt. Hesten skal faktisk lære at bære sig, før man tænker på at skubbe af".

 

Natalie fortsætter, men at forklare at når det kommer til spørgsmålet om at rdie nye øvelser og indøve dem med de unge heste, så skal man hele tiden prioritere kvaliteten i hestens gangarter højere end korrektheden af de øvelser der rides: "Den største fejl man kan begå, når man rider halvpiruetter er, at de skal være perfekte. Man ønsker at udføre halvpiruetter, så de er så perfekte som muligt, men man skal i stedet tænke på kvaliteten af galoppen før man tænker på korrektheden i øvelserne".

 

Natalie forklarer: "Det er vigtigt at hesten forstår hvad Cathrine mener, først derefter kan man lægge korrektheden ind i øvelserne".

 

Skridtpauser er vigtige

Hvis hesten syrer til, og man mærker at træningspasset bliver mere besværligt, er det vigtigt at lægge en skridtpause ind. Natalie forklarer at hesten skal lære at slappe af. Det er vigtigt. Catrine supplerer "Hesten bliver ikke bedre af at ride en time. Det er vigtigt at lægge pauser ind i skridt. Det er særdeles vigtigt for en hest som ham her, forklarer hun.

 

"Det er rigtig vigtigt at holde hestens motivation", fortsætter Natalie. "Man skal hele tiden variere sin ridning, for også at holde hestens motivation for ridningen. Det gælder også om at rose hesten, verbalt eller med klap. Det oplever hesten også som noget positivt, og er særligt godt hvis man har en nervøs hest". Det skal være positivt. Hun understreger at ryttere hele tiden skal bruge deres hoved når de rider. "Det nytter derimod ikke at skælde ud og blive sur, hvis tingene ikke fungerer", supplerer Cathrine "Så er man nød til at tælle til 10 og prøve igen".

 

Varier din træning!

Med henblik på træningspas, så lægger Cathrine også variation ind i løbet af ugen. Som regel rider hun ikke til, mere end to dage ad gangen, og generelt rider hun til maksimalt 4 dage om ugen, herimellem får de fridage og dage med andet arbejde som f.eks. longering. Med andre ting, som f.eks. at lære de unge heste nye øvelser, kan det godt være, at det bedst kan betale sig, at træne øvelser og så lægge dem væk igen for en stund, for at tage dem op på et senere tidspunkt. Natalie er enig i denne fremgangsmåde "Det er også min erfaring, særligt hvis det er noget hesten har lidt svært ved, at lægge det helt væk for en periode. Jo mindre man kommer op at slås med hesten over et problem, jo bedre er det. Prøv aldrig at tænke på at hesten har et problem, den har en udfordring!"

 

Hermed sluttede dagens første indslag, og publikum klappede løs, så den unge hest kan vende sig til støjen. Det havde han imidlertid ikke de store udfordringer med.

 

Se de efterfølgende artikler om dages øvrige indslag dennne dag på Slangerupgaard i Ringsted her og her

 

Billede

 

Da Cathrine Dufour med sin 7-årige Zundance, fik undervisning af sin nye træner Nathalie zu Sayn-Wittgenstein, på en clinic på Slangerrupgaard ved Ringsted, fik tilskuerne et særegent indblik i dagligdags træning i dressur på højeste internationale niveau. Dufour på sin 7-årige Zundance (Foto: Tine Lessel)



Nyt indlæg (Kræver login)
(Oprettelse og logind på Heste-Nettet foregår via Peercraft)


Fora og Emner | Museum | Vejledning | Adfærdsregler | Opsætning


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider