Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater
Hyggesnak

Du kan her give din kommentar til nyheden:

Grovfoder udfodringsmetoder påvirker hestevelfærden


Valget af fodringsstrategier og hjælpemidler til udfodring af grovfoder til heste, påvirker ifølge et nyt forskningsstudie hestevelfærden, i form at forskel i tyggetid, strespåvirkninger og aggresion hos hestene. Det er derfor noget enhver hesteejer bør overveje i optimeringen af dagligdagen for hesten

 

Forskning i fodringsstrategier

Der er forsket en mængde i forskellige fodringsstrategier, for at reducere stresspåvirkninger omkring hestes fodringstidspunkt herunder stereotype adfærdsmønstre. Der er både forsket i valg af fodermidler, men også fodringsstrategier og hjælpemidler hertil.

 

Forskelle i grovfoder metoders påvirkning af hestens psyke

Det seneste bidrag til dette fagområde, er et fransk forskningsstudie, der har set på hvilken forskel det gør om heste får deres foder på gulvet, i høposer eller i slowfeeders, og de er kommet frem til at det faktisk gør en forskel på hestens adfærd og tilsyneladende velfærd, også iht. De omgivende mennesker.
[[outstream]]

 

Forsøget

I alt 24 vallakker og 14 hopper indgik som forskningsobjekter i undersøgelsen. Hestene stod opstaldet på halm i bokse af 3*3 meter. Hver hest havde en automatisk vandkop, og alle heste fik samme pillefoder samt 9 kilo hø dagligt. Alle heste blev udsat tilfældigt udsat for alle tre fordringsmetoder i tre ugers rotationer.

 

Høposer og slow-feeders er udviklet med det formål at forlænge tyggetiden og hermed efterligne hestens naturlige græsningsadfærd, hvor de naturligt græsser i op til 16 timer af døgnet.

Hestene fik i forsøget udfodret hø på tre forskellige måder:

  • Udfodring direkte på gulvet i boksen
  • I en høpose (traditionel med åbning)
  • I en slow-feeder-kasse af mærket Pacefeeder.(irsk produceret se billede)

Hestene fik alle hø hver morgen og aften. Alle heste fik hele deres morgenrationen i slowfeederen, mens aftenrationen blev fordelt hhv. på gulvet og i høposen.

 

Studiet viser forskel i adærd og aggresionsniveau

Forskerne fandt i forsøget hurtigt frem til, af både høposen og slowfeeder-kassen forlængede tyggetiden sammenlignet med hø på gulvet.

 

Der var imidlertid forskel på effekten af de to fodringsalternativer. Høposen blev tilsyneladende forbundet med øget frustration hos hestene, hvor de blev observeret ved at lægge ørene oftere tilbage. Derimod var der tilsyneladende flere positive konnotationer med slowfeederen og mindre aggressiv adfærd. Slowfeederen reducerede tilsyneladende uønsket adfærd, såsom stereotyp adfærd

 

Hestene blev samtidig mere venlige over for mennesker ved brug af slowfeeder, konkluderede forskerne. Selv 11 timer efter at slowfeederen blev fyldt op, var der fortsat hø tilbage i den, mens høposen oftest var tømt allerede ved middagstid, fire timer efter morgenfyldningen og tre timer inden de igen fik deres aften ration.

 

Hvordan vi fodre har betydning for hestens velbefindende

Resultaterne af undersøgelsen er ifølge forskerne bemærkelsesværdige, idet viser at potentielle fodringsstrategier kan have store konsekvenser for hestens adfærd og velbefindende.

 

Resultaterne understreger ifølge forskerne vigtigheden af, at identificere fordringsmetoder og fodringsstrategier, der kan forbedre fodringen og dermed øge hestevelfærden. Undersøgelsen afslører samtidig, at hesteadfærd og velfærd kan ændres drastisk ved at genanvende forskellige fodrings principper og hjælpemidler, når hestene får serveret deres foder og strøelse.

 

Kilde "Hay-bags" and "Slow feeders": Testing their impact on horse behaviour and welfare, C Rochais, S Henry, M Hausberger. publiseret i Journal Applied Animal Behaviour Science, reference: DOI: dx.doi.org/10.1016/ j.applanim.2017.09.019

 

Billede

 

En slow-feeder-kasse af mærket Pacefeeder.(irsk produceret ), der indgik i forskningsforsøget. Der findes en mængde andre tilsvarende modeller af andre mærker



Nyt indlæg (Kræver login)
(Oprettelse og logind på Heste-Nettet foregår via Peercraft)


Fora og Emner | Museum | Vejledning | Adfærdsregler | Opsætning


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider