Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater
Hyggesnak

Du kan her give din kommentar til nyheden:

Sådan anlægger du en korrekt bandage!


På et eller andet tidspunkt får stort set alle heste behov for at få lagt en bandage eller forbinding. Det er imidlertid vigtigt at holde for øje, at en forkert pålagt bandage kan forårsage lige så mange problemer, som en velanbragt bandage kan forebygge. Så hvad skal man være opmærksom på, når man lægger en bandage?

 

Rigtige materialer og rigtig teknik

Nøglen til en succesfuld bandagering, begynder med at anvende de rigtige materialer afhængigt af hvad formålet er, og at anvende materialerne korrekt.

 

Er der behov for en bandage?

Første skridt er at vurdere hvad du skal bandagere og hvorfor der er behov for en bandage. I princippet kan der være flere gode og forskelligartede grunde til, at det kan være hensigtsmæssigt at anlægge en bandage. Derfor er det vigtigt først at vurdere behovet for bandagering:

Hvori står behovet for bandagering?:

  • At yde støtte til sener og ligamenter under hårdt arbejde
  • For at reducere hævelser efter hårdt arbejde eller i forbindelse med skader
  • At beskytte benene for mulige eksterne påvirkninger (fx. slag)
  • At beskytte sår overfor tilsmudsning og infektioner og for at fremme opheling
  • I mere alvorlige tilfælde, er det væsentligt at søge dyrlægeassistance, for at fastlægge behovet for bandagering

Så før du griber ud efter den nærmeste rulle Vetrap, så er det vigtigt lige at studere nogle basale principper for bandagering af hestens ben, for hermed at udvælge materialerne korrekt.
[[outstream]]

 

Anlæg bandagen korrekt

Du ved nu at du bør anlægge en bandage, men hvad gør du hvis din hest er så nervøs, bange, eller smerteberørt, at den ikke ønsker at samarbejde?

 

I dette tilfælde må du aflede hestens opmærksomhed fx. ved at få hjælp af en anden person, der fx giver hesten en godvbid eller andet, og det kan tillige være nødvendigt at give hesten noget sedativt, for at få den til at forholde sig i ro. I så tilfælde du må have din dyrlæge ud, eller om nødvendigt få ordineret et oralt middel, der kan få hesten til at slappe af, så den er til at håndtere i de situationer, hvor du fx skal behandle et sår eller en skade, eller skal skifte bandage, så du samtidig selv kan føle dig sikker, og koncentrere dig om at anlægge bandagen korrekt.

 

Læg mærke til detaljer

Efter du har besluttet at det er nødvendigt at anlægge en bandage, er det vigtigt at du er opmærksom på alle detaljerne.

 

En rigtig teknik til anlæggelse af en bandage er først og fremmest at bruge de rigtige materialer og at anlægge bandagen ensartet og med et konstant tryk.

 

Det er bedst hvis benet er rent og tørt før du anlægger en bandage. Dertil er det vigtigt at presset er moderat, og det er vigtigt ikke at lægge bandagen for stramt, men heller ikke så løst at den risikerer at falde ned eller gå løs. Nøglen til en korrekt pålægning af en bandage er at anlægge den så den sidder tæt og fast, men ikke for stramt.

 

Andre overvejelser når du pålægger bandager

Der er en række andre ting du tillige skal overveje og holde for øje:

  • Hold ben og materialer rent. Spåner, strå, snavs og fugt kan irritere huden og øge risikoen for at et sår bliver irriteret eller inficeret. Start derfor ud med rene tørre materialer og tjek bandagen regelmæssigt for skader, snavs eller fugt. Anvend samme tryk over hele bandagen, da målet er en ensrettet fordeling af trykket på benet. Uensartet tryk i bandagens forskellige lag, kan derimod forårsage skader på sener og ligamenter
  • Undgå at bruge materialer der forårsager buler eller rynker. Dette kan give anledning til trykpunkter under bandagen
  • Brug overlæg med ca. 50% således at det undgås at hjørner af bandagemateriale kan bore sig ind i benet
  • Sikre dig at bandagen ligger jævnt og tæt mod hestens ben, for at sikre dig imod et ujævnt tryk
  • Mens bandagen påføres bør du undgå at sidde ned eller ligge på knæ, og i stedet bøje dig ned, klar til at flytte dig ud af stedet og være i en mobil position. Dels medvirker det til at sikre en mere jævn pålægning af bandagen, og dels bidrager det positivt til din sikkerhed, så du hurtigt kan flytte dig væk, såfremt hesten reagerer negativt på at bliver bandageret (fx ved at sparke ud efter bandagen)

Øv dig under vejledning

En vel anlagt bandage vil se jævn, fast og færdig ud, og vil blive på plads, uden tendens til at glide ned, men ikke så fast at den giver tryk eller forhindrer blodomløb.

 

Hvis du fortsat er usikker på hvordan du gør, så få din dyrlæge eller en erfaren hesteperson til at demonstrere den rigtige teknik for dig, og øv dig evt. mens han eller hun ser på, så du kan hente råd og vejledning, indtil du selv er helt tryg ved proceduren.

 

Er du yderligere i tvivl, er der gode instruktioner og videoinstruktioner at finde på nettet, se bl.a. her

 

God fornøjelse!

 

Billede

 

Der er visse principper du bør følge for at anlægge en forbinding eller bandage på et hesteben korrekt. Ellers kan det føre til mere skade en gavn (Arkivfoto)

 



Nyt indlæg (Kræver login)
(Oprettelse og logind på Heste-Nettet foregår via Peercraft)


Fora og Emner | Museum | Vejledning | Adfærdsregler | Opsætning


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider