Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater
Hyggesnak

Du kan her give din kommentar til nyheden:

Vinterråd til løsdriftheste


At have heste på løsdrift i de kolde mørke vintermåneder, kan godt være en udfordring. Mange hesteejere får også lidt dårlig samvittighed over at efterlade hestene i de kolde mørke element, men det er unødigt, hvis blot man sørger for, at de mest basale rammer er til stede.

  • Mange mennesker spøger med ' at det er godt at lægge lidt på sidebenene til vinteren'. Ofte er det en undskyldning for lidt for mange kilo på kroppen.Men for heste der lever udendørs, er der reelt noget om snakken. At hesten går vinteren i møde med lidt ekstra fedt på sidebenene, er der faktisk rigtig god mening i, da det kræver energi at holde varmen. Så det gør ikke noget, at du lader hesten få en ekstra god ration i månederne op til den koldeste vinterperiode, så der er lidt at stå imod med.
  • Kvalitetshø er grundlaget for enhver sund hestemenu. At øge hestens kalorieindtag ved at give fri adgang til hø i vinterperioden, er betydeligt klogere end at øge kernerationen. samtidig bruger hesten ca. 80% af energien i grovfoderet til at producere varme, så hø er en rigtig god varmekilde. Ældre heste, der har vanskeligt ved at indtage hele deres kaloriebehov fra grovfoder som følge af tandproblemer, kan have behov for ekstra energi, og her er olie en rigtig god kilde til lidt ekstra kalorier, gennem vinteren
  • Løsdriftheste og heste på fold har behov for rigeligt koldt vand, selv når det er koldt i vejret. Man kan få masser af forskelligt udstyr til at holde vandtrug frostfrie, så sikre dig, at hestene har masser af ufrosset vand tilrådighed i alle døgnets timer
  • At holde din hest varm i et lukket skur når det er mest koldt, er ikke nødvendigvis en god ide på grund af risiko for støv og allergener. En god ventileret løsdriftstald, er oftest det bedste alternativ, selvom det betyder lavere temperaturer end en lukket stald. Heste der har luftvejsgener er bedre tjent med at gå i løsdrift året rundt - også selvom den er i arbejde. Invester da hellere i et varmt vejrbestandigt dækken og lad den blive udenfor med adgang til et velstrøet løsdriftsskur
  • Sørg for at have god strøelse i løsdriften, hvor du kan opbygge en madras med et tørt toplag, som kan danne et varmelag, når hestene ligger ned. En madras bygget op af f.eks. tørv i bunden og med halm på toppen giver en rigtig god madras og binder samtidig den værste amoniak. Sørg for regelmæssigt at strø nyt tørn halm på toppen, så der altid er tørt leje for hestene, og den ældre madras vil så producere dejlig varme, som hesten vil nyde godt af, når den ligger ned. Anvender du f.eks. vårbyghalm som strøelse, har hesten noget at tage sig til, når den har ekstra adgang til ufordøjelige fibre, i den nystråede bund. Dette er med til at holde maven i form.
  • Nogle heste der går i løsdrift året rundt, har dækken på hele vinteren. Mens et dækken kan være nødvendigt, for at hesten kan holde sig varm, så har det ofte en slagside. Hvis din hest går med dækken på løsdrift, så vær meget opmærksom på, at tage hesten ind hyppigt for at tilse den. Tag dækkenet af, børst den og gå den efter for sår, hudinfektioner m.v. Desuden er det et absolut must, at have flere dækkener at skifte imellem. De skal også have forskellig tykkelse, så der hele tiden kan passes til efter vejrliget, ligesom det er meget vigtigt, at de alle hestens dækkener ligger godt på hesten. Du vil bebrejde dig selv, hvis den får et ben ind i stropperne, som følge af et utilpasset dækken, og du ikke opdager det i tide. Vær også opmærksom på, at dækkener har indflydelse på hårlagets vækst, så hvis du beslutter dig for at lægge dækken på hesten - skal du være konsistent!

 

God fornøjelse med at få din løsdrifthest gennem vinteren. Følger du rådene, skal den nok klare vejrliget uden problemer.

 

 

 

Billede

 

Trakehnerheste i vinterløsdrift (forsidefoto: Tine Lessèl)

 



Nyt indlæg (Kræver login)
(Oprettelse og logind på Heste-Nettet foregår via Peercraft)


Fora og Emner | Museum | Vejledning | Adfærdsregler | Opsætning


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider