Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater
Hyggesnak

Du kan her give din kommentar til nyheden:

Har rideskoleheste ringe vilkår?


Danske rideskoleheste oplever en række forskellige vefærdsproblemer. Det fremgår af en undersøgelse gennemført af Københavns Universitet på foranledning af en forespørgsel fra regeringen, om rideskolehestes generelle velfærd i Danmark.

 

Ønsker ikke at sælge til rideskoler

Nu har de hesteejere, der ikke ønsker at sælge deres heste til rideskoler, fordi de mener at rideskoleheste har dårlige velfærdsbetingelser, fået dokumentation for at rideskoleheste ikke altid har optimal velfærd. Der er nemlig gennemført en undersøgelse om enmet.Til gengæld dokumenterer undersøgelsen også, at velfærden hos danske rideskoleheste er relativ god, og ikke så dårlig som man kunne have frygtet. Til gengæld er der overraskende faktorer som rilsyneladende har stor indflydelse på rideskoehestenes velfærd.

 

Undersøgelse iværksat af Folketinget

En undersøgelse bestilt hos Københavns Universitet, dokumenterer at rideskoleheste i Danmark oplever en række forskellige velfærdsproblemer. Alene det faktum, at heste og ponyer ofte rides af mange forskellige ryttere, der har varierende ridefærdigheder og fordi rideskoleheste oftest står mange timer på stald og har ingen, eller kun få timer på fold, er disse faktorer i sig selv grund til forringet hestevelfærd. Alligevel, står det slet ikke så ringe til blandt rideskoleheste i Danmark, som mange kunne frygte.

 

Rideskolehestes velfærd

Det danske forskningsstudie, der blev præsenteret på ISES konference 2014, har brugt innovative metoder til at undersøge forholdene blandt ialt100 rideskoleheste i Danmark. Forskerne har undersøgt, hvorledes rideskolehestene blev brugt og opstaldet, samt hvorledes denne tilværelse påvirker deres velfærd og hvilke velfærdsproblemer de generelt oplever.

 

Hvad påvirker velfærden?

De største faktorer der påvirker rideskolehestenes velfærd i negativ retning, er ifølge undersøgelesen:

  • Begrænset daglig foldtid
  • En gennemsnitlig høj alder af rideskolehestene
  • Høj alder for lederen af rideskolen
  • Begrænset uddannelse og erfaring blandt ride-instruktørene

Særligt de to sidste forholds store indflydelse på hestenes overordnede velfærd er måske overraskende, men ser man på de bagvedliggende faktorer, er det måske ikke så overraskende endda..

 

" Jo ældre lederen af rideskolen var, jo flere problemer så man hos hestene", siger Jens Frederik Agger PhD og professor på Københavns Universitet, om undersøgelsens overraskende konklusioner. "Det er måske ikke lige det, vi har mest lyst til at høre, men det er hvad dataanalysen viser indtil videre". Agger præsenterede forskningsstudiet på ISES konferencen, der blev afholdt i Bredsten, i Jylland i august i år. Men en af forklaringerne, kunne måske være, at ældre rideskoleledere, gør som de altid har gjort, og er måske ikke opmærksomme på ny viden og forskning, der promoverer principper til forbedring af rideskolehestes velfærd.

 

Rideskoleinstruktører og undervisere

Det samme princip kan gøre sig gældende, når det gælder instruktører og undervisere på rideskolerne. Ligesom det gælder for ledere af rideskoler, er det også for rideinstruktører og trænere, helt centralt, at løbende uddannelse og erfaring i arbejdet med hest, er vigtigt, når det handler om at holde rideheste sund og raske til at arbejde.

 

Det er der også i sidste ende rigtig god økonomi i."Jo mere erfaren en underviser er, jo færre dage, er hestene uarbejdsdygtige", fremførte professor Agger. "Hvis underviseren selv forbliver aktiv konkurrencerytter og selv deltager i clinics og tager regelmæssig undervisning, jo færre er rideskolehestenes sygedage".

 

Ringe eller ingen foldtid

Den vigtigste faktor, der påvirker hestenes overordnede velfærd er imidlertid foldtid. Her fandt forskerne et lineært forhold mellem foldtid og overordnet sundhed hos hesten. Jo mere tid en hest tilbringer uden døre, jo færre sygedage, hvor hesten er uarbejdsdygtig. Det er derfor en rigtig god investering, både for hestens velfærd og i sidste ende for økonomien, at hestene kommer på fold dagligt.

 

Hestens alder

Hestens alder påvirker også helbredet. Dette er knapt så overraskende for de fleste. Ændre heste har typisk flere dage, hvor de er uarbejdsdygtige i forhold til gennemsnittet af yngre heste. Her fandt forskerne dog ikke et lineært forhold. Ikke alle ældre heste arbejder nemlig mindre, men det afhænger af hestens overordnede helbred, kondition og træningstilstand. En velredet og velkonditioneret ældre hest, kan således fungere godt, til langt op i årene, hvis der bliver passet på den og den ellers har en god fysik.

 

Halte heste

Det hyppigst forekomne sundhedsproblem på rideskoler er - ikke overraskende - haltheder. Næsten 70 % af arbejdsfrie dage skyldes en halt hest. I mindre grad skyldes det kolik, adfærdsmæssige problemer, hudproblemer, som udslet eksem og sår, eller hoste og luftvejsproblemer. Det totale antal dage per år, hvor rideskoleheste i undersøgelsen var uarbejdsdygtige, varierede meget kraftigt på tværs af de i undersøgelsen medvirkende rideskoler. Antalet gik fra ingen til 30 dage, hvor hesten i så fald ofte endte med at blive solgt eller aflivet. Det gennemsnitlige antal fraværsdage var fem dage. Haltheder er dog ikke den hyppigste begrundelse for at rideskoler skiller sig af med en hest eller pony.

 

Adfærdsmæssige problemer

Den hyppigste grund for at skille sig af med en rideskolehest eller pony er adfærdsrelaterede problemer. Helt op til 80 % af de interviewede rideskoler tilkendegav i undersøgelsen, at de havde skaffet sig af med heste eller havde solgt dem til slagtning på grund af adfærdsrelaterede problemer. Andre årsager er haltheder, problemer med luftveje og store omkostninger på hesten generelt.

 

Målgruppen for undersøgelsen

Størrelsen på de i undersøgelsen deltagende rideskoler varierede fra 2 til 49 heste og fra 6 til 450 elever. Hestene og ponyerne arbejdede op til 24 timer pr uge, med et gennemsnit på 10,3 timer om ugen, og der var således stor variation på rideskolernes størrelse og på hvor meget de enkelte heste arbejder.

 

Danske rideskoleheste er relativt sunde

Agger erkender, at der er velfærdsproblemer med rideskoleheste i Danmark, men at det ikke lever op til det skræmmebillede som mange generelt har. "Mange mennesker opfatter betingelserne for rideskoleheste som mindre attraktive end privatejede heste. Men vi fandt reelt i undersøgelsen frem til, at danske rideskoleheste generelt er reativt sunde. Et gennemsnit på 5. fraværsdage fra arbejde per år grundet sundhedsrelaterede problemer, kan ikke siges at være meget". Dette skal naturligvis også ses i relation til, at mange rideskoleheste i gennemsnit har en relativ høj alder.

 

Selvom der er sundheds- og velfærdsmæsige udfordringer blandt danske rideskoleheste, står det altså ikke så kritisk til, som mange hesteejere måske forventer.

 

Billede

 

Rideskoleheste i fin form



Nyt indlæg (Kræver login)
(Oprettelse og logind på Heste-Nettet foregår via Peercraft)


Fora og Emner | Museum | Vejledning | Adfærdsregler | Opsætning


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider