Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater
Hesteejendomme

 Værn om græsset i vinterhalvåret!
Forfatter: 
Dato:  28-09-2013 06:00
Indsat fra nyheden Værn om græsset i vinterhalvåret!:

Det er vigtigt at værne om græsfoldene i vinterhalvåret, hvis der skal være frodige og givtige sommerfolde til hestene til sommer. Det gælder derfor allerede nu om at sætte med de rigtige foranstaltninger

 

Græsningsperioden er så småt ved at rinde ud, efteråret er ved at melde sin ankomst og det mørke, våde vinterhalvår står foran os. Flere ser måske allerede frem imod sommerens grønne marker, men de færreste tænker det nok den tanke, at vi allerede nu skal tænke på, hvorledes vi forbereder os på den næste græsningssæson. Skal du imidlertid have frodige og givtige græsmarker til næste sommer, er det vigtigt allerede at sætte ind nu med de rigtige foranstaltninger, så hestene kan boltre sig på overdådige græsfolde i det lyse halvår.

 

Pas på det værdifulde græs

Hvis du er heldig nok til, at have rigeligt med græs og lader dine heste græsse året rundt og er det meningen at græsset skal udgøre en væsentlig del af foderet i sommerhalvåret, så er det vigtigt at sætte ind allerede nu. Så bør du sætte ind med de rigtige tiltag, og passe godt på græsset i den kolde til, så græset får de bedste betingelser for at klare sig igennem den periode hor væksten er i hvile.


Græsrødder holder på de værdifulde toplag, og forhindrer erosion. Desuden filtrerer græsplanter affaldsstoffer i luft og jord, og har derfor mange gavnlige egenskaber for både vores og hestenes miljø. Vigtigst af alt er, at huske på, at passende pleje af græsset en forudsætning for, at hestene kan nyde godt af gode græsarealer i hele det lyse halvår, og det er der som regel rigtig god økonomi i.


De færreste tænker på, hvor vigtigt det reelt er, at etablere de bedste forudsætninger for græssets genvækst, langt inden sne og frost dækker jorderne, for at græsset skal have de bedste betingelser for genvækst når først foråret melder sin ankomst igen.

 

Undgå nedgræsning
Det er en gylden regel, at græs aldrig må græsses længere ned end 5-8 cm. Dette er der rigtig mange hesteejere, med begrænset foldareal, der ikke tænker på i græsningssæsonen. Det er imidlertid yderst uhensigtsmæssigt ikke at tage denne regel alvorligt, da det hindrer at man i alle tilfælde får optimalt udbytte af sine græsarealer. Græssets vækst går i stå, og resultatet er at hestene får skambidt græsset og må affinde sig med uindbydende marker allerede midt på sommeren, som aldrig når at komme sig, inden sæsonen er slut.


Slå græsmarkerne af til efteråret

Heste er selektive græsædere. Det betyder at sommerfoldene ved græsningssæsonens afslutning, ofte er nedgræsset nogle steder, mens græsset hvor hestene gøder og ukrudt som hestene ikke spiser står højt andre steder. Før sommerfoldene får lov til at hvile bør hestepærene fjernes eller spredes ud, og græsset slås. Herved gives de bedste betingelser for at græsset styrkes, og ukrudtet ikke får taget over i stedet for, når foråret igen melder sin ankomst.


Begræns adgangen til græsningsarealer
Regnmættede jorder og græsarealer hvor planterne er i dvale eller hvor jorden er frossen, er ikke i stand til at overleve kontinuerlig afgræsning og trafik på arealerne i løbet af vintermånederne. Jordlagene komprimeres, ved større hesteflokke på mindre arealer. Det anskeliggør vandgennemtrængningen i jorden og planternes mulighed for vækst. Hestehove på våd jord, virker som stempler, som træder jorden op og ødelægger græssets rodnet. I værste fald ender man op med en knoldet jordfold til foråret, der er hård og uden græs. Samtidig løsnes de fine og næringsrige partikler i det øverste jordlag, som risikerer at blive vasket væk af regnen, og hermed afvaskes vigtig næring fra jorden, som skal være med til at sikre de bedste betingelser for græsset i vækstperioden. Alt dette tilsammen, skader græsningsarealerne, reducerer græsvæksten i forårets vækstsæson og åbner op for, at uønsket plantevækst som tidsler og brændenælder og andet ukrudt, lettere får fat i jorden i stedet for det hårdt trængte græs.

 

Etabler en vinterfold
At etablere en vinterfold, indebærer at man inddrager et stykke jordareal, som indrettes med henblik på en funktion som luftefold for hestene i vinterperioden. Endvidere bør den anvendes i de forårs og efterårs perioder, hvor jorden er meget mættet af vand og græsvæksten endnu ikke har fået fat, og jorden derfor let bliver trådt op og bliver mudret.


En ideel placering for en vinterfold, er at den ligger højt og er godt drænet. Overvej evt. at udlægge plastikriste med stabilgrus over, flis, knust tegl, eller lignende, så overfladen har let ved at aflede vand og hurtigt tørrer op. Da arealet er afgrænset, er det også lettere at fjerne hestepærer fra, således at de heller ikke bidrager til at tilmudre området, og samtidig er med til at reducere en evt. parasitbyrde på området.


Husk, at hvis hestene er ude i længere tid, skal de både have adgang til grovfoder og vand. Det kan også spare jer for mange overgnavede hegnspæle og andet nedbidt træværk, foldskader og andet, som følge af at hestene keder sig og ikke har mulighed for at æde.


Vintergræsning - utopi?
Ovenstående hensyn til græsarealer, betyder, at selv om man har store græsarealer til rådighed og derfor har mulighed for at lade hestene gå på græsfold hele året, kan det i praksis være næsten umuligt, ikke at udøve uoprettelig skade på det eksisterende græs på arealerne i løbet af vinteren, selvom man udviser hensyn og tager sine forholdsregler.


Græs der ikke er i vækst vil meget hurtigt blive græsset ned under den kritiske grænse. Selvom man opdeler større marker i mindre arealer som man roterer med, for at opnå en mere jævn afgræsning, bliver græsset hurtigt nedbidt. Heste kan nemt spise op mod 50kg græs om dagen, og der skal således kun ganske få heste til hurtigt at græsse et større areal ned, som ikke er i vækst.


Selvom man skulle have meget store græsarealer til sin rådighed, er det således næsten umuligt, ikke at kompromittere græssets vækstbetingelser og kvalitet, ved at lade heste afgræsse markerne i vinterhavåret. Har man begrænset areal til græsning, bliver det blot tilsvarende endnu vigtigere at give græsset de bedste betingelser for at gro i vækstperioden. Slevom det kan gøre ondt i sjælen at se noget af ens sparsomme græsmark blive omlagt til en gold vinterfold, er der fornuft i galskaben. Uanset, giver det rigtig god mening i det lange løb, og din hest vil med sikkerhed påskønne det, når den midt på sommeren mæsker sig i langt saftigt græs!

 

Billede

 

Forsidefoto: Tine Lessèl

2
1
Svar på denne tråd
 
 Forfatter
Forfatter: 
Dato:  06-10-2013 10:22

Hvem har egentlig skrevet dette?


~ Anette

 

Intet er umuligt, for den der bærer viljen i hjertet!

 

INGEN er rig nok til at miste en ven!

 

0
0
Svar på denne tråd
 
 Interessant
Forfatter: 
Dato:  07-10-2013 10:15

Interessant artikel, og jeg tænker straks om det allerede er for sent at slå græsset?

Vi har 2 sommerfolde, og fælles for dem begge er at ca halvdelen har temmeligt højt græs (uden pærer). I sommers slog jeg det høje græs med en grønthøster, med det resultat, at der lå et tykt lag græs resten af sæsonen. Noget af dette måtte jeg rive sammen med håndkraft, hvilket var noget af en opgave. Det jeg ikke fik revet sammen ligger næsten stadig på foldene - selvfølgeligt nu rådnet.

Er der mon virkelig noget at hente ved at slå det høje græs, og risikerer jeg ikke blot, at der ligger rådnet græs til foråret? Og til hvilken højde skal græsset klippes?

Nogen erfaringer - har ikke lyst til at skulle lægge folde om, og som mange andre så er der ikke ligefrem for meget græs til de 2-3 heste.

0
0
Svar på denne tråd
 
 123456
Forfatter: 
Dato:  12-10-2013 20:41

Ja, lad os da endelig værne om græsset så det kan blive saftigt, kraftigt og uden ukrudt, mens vores heste står på små jordfolde.

 

For til næste sommer skal de jo kunne æde sig tykke og fede i saftig/kraftigt græs, så de kan blive forfagne og evt. hvis man er heldig få ems.

 

(ironi kan forekomme i ovenstående)

7
1
Svar på denne tråd
 
 Nu er der jo..
Forfatter: 
Dato:  13-10-2013 09:01
Faktisk nogen der har heste der sagtens kan tåle at gå på godt græs eller som laver hø på dele af deres græsarealer..

Og for at sikre udbytte på disse arealer, er man nød til at værne om sit græs..

Græs der ikke plejes indeholder rigtig meget sukker fordi det er stresset..

Og hvis man intet græs vil have, så lader man jo bare hver med at følge overstående.. Forstår slet ikke Coopers bøvs over dette.!

Hilsen en der har 2, 3 hektar der afgræsses og laves 30 minibig på om året..





 

Prima hø i minibig sælges

Befinder sig i 7330, Brande

2
1
Svar på denne tråd
 
 Sneskimmel
Forfatter: 
Dato:  13-10-2013 09:52

Hej Andreas,

 

Vores nabo - en ældre landmand - har sagt til os, at vi skal passe på med at vores græs ikke bliver for langt inden vinter, da der så er risiko for sneskimmel - vist en slags svamp. Vi har taget vores med en havetraktor løbende, hver gang hestene har skiftet fold. På den måde behøver man ikke fjerne det slåede, for der er ikke så meget af det. Så gøder det bare lidt.

Jeg har læst på landbrugsinfo, at græsset helst ikke skal være over 10 cm. Inden vinter.

www.landbrugsinfo.dk/raadgivning/ Raadgivning-af-deltidslandmaend/ Filer/101029_mma_Flexnyt_uge_43.pdf

0
0
Svar på denne tråd
 
 123456
Forfatter: 
Dato:  13-10-2013 15:35

Min bøvs, kommer af ordene frodigt og givtigt, og ukrudt er fy fy, selvom en del "ukrudt" er godt til hestene.

Den beskrivelse der gives som ideel græsfold er i mine øjne, lige nøjagtig det som gør at der er så mange, for fede heste.

 

Hilsen en som har 6 tdr land som der både græsses på HELE året og høstes wrap !!!

2
0
Svar på denne tråd
 
 ******
Forfatter: 
Dato:  26-10-2013 22:40

Hvornår må man senest slå græsset?

 

 

Vh Mette

0
0
Svar på denne tråd
 



Svar på denne tråd (Kræver login)
(Oprettelse og logind på Heste-Nettet foregår via Peercraft)


Fora og Emner | Museum | Vejledning | Adfærdsregler | Opsætning | Kontakt Heste-Nettet


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider