Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater
Islandshest

 Utrolig Lærerig Dag...
Forfatter: 
Dato:  06-02-2015 14:20

Er lige kommet hjem fra den fedeste oplevelse i laaaaang tid.

 

Var ude hos en islænder-specialist (det kan man vist roligt kalde ham - han avler, sælger islænder udstyr, er berider, ridelærer, træner, og så er han SELV islænder :P ). Han har meldt sig frivilligt til at hjælpe med at kigge på hest når jeg skal have mig en her om ikke så længe, og så fik vi en laaaaang snak før jeg blev smidt op på en hest og tøltede for første gang i mit liv.

 

Men det var ikke det fedeste ved det hele. Vi fik en laaaaaaaang snak om heste - hvad jeg skal have og ikke skal have, hvordan jeg skal gribe det hele an, og det vigtigste af det hele: at jeg skal slå koldt vand i blodet. Hvis jeg skal være 100% ærlig, så har jeg nok været lidt impulsiv, og jeg var godt på vej ud i et fejlkøb. Derfor greb han fat i mig, inviterede ham ud på hans gård hvor han så ville se mig ride. Herefter lovede han at han nok skulle hjælpe mig med at finde den rette hest TIL MIG - og han lovede sågar at tage både hesten og mig i træning så vi var 100% sikker på at det var den rette hest.

 

Som han sagde: "du skal ALDRIG købe en hest bare fordi du synes 'ih hvor er den sød'. Du skal købe den fordi der er den rette kemi, den er rigtig i hovedet, den er sund og rask, og den passer til dig og omvendt. Så er det ligemeget at den ligner @!#$. Du skal nok komme til at synes om den alligevel."

Og han har jo evigt ret!

 

Jeg føler mig også lidt speciel... han tager normalt ikke folk til sig som "lærlinge" eller hjælper dem på den måde som han hjælper mig. Men han synes alligevel ikke at han ville være vidne til endnu et fejlkøb. Så jeg har lovet følgende:

ALDRIG tage ud og kigge på hest alene - og hvis jeg finder én som jeg godt kan lide på nettet, så vil jeg lade ham kigge på annoncen først, og hvis vi skal ud og se den skal han med. Men indtil videre tror jeg bare at jeg vil lytte til ham og lade ham finde den hest som han synes passer til mig når vi kommer dertil - for som han siger: "det du søger findes IKKE på nettet".

(Folk der handler de bedste heste er åbenbart mere til mund-til-mund metoden :P )

 

At stoppe med at købe "@!#$".
Her mener han udstyr, haha. Jeg må være ærlig og sige at jeg er gået lidt amok og har købt alt muligt nødvendigt og ikke nødvendigt til min kommende hest. Jaja, dumt når man ikke har hesten, men jeg glæder mig bare SÅ meget! ;)

At lade være med at kigge på annoncer før jeg har pengene til hesten - og være klar til at betale op til 45.000 for den perfekte hest.

 

Og den vigtigste - at slå koldt vand i blodet. Vi leder ikke før jeg er klar - jeg skal træne så jeg får nogle muskler så jeg kan sidde korrekt, og så skal jeg træne balance og generelle ride-færdigheder. Han har tilbudt mig træning på en af de heste han har, hvis jeg har lyst. Og det har jeg sagt ja tak til. :)

 

Mange synes han selv, hans træning metoder og hans meninger er meget kontroversielle, kan jeg egentlig forestille mig. Men han ved dælme meget om is-muler, deres sind, træning, og ikke mindst deres ryttere. Jeg har bare lært SÅ meget i dag. Og jeg glæder mig til at lære mere! :)

 

Ville bare lige dele. :D


Mvh. Janni <3

**Snart med egen ismule!** :D

7
3
Svar på denne tråd
 
 Bare en lille advarsel...
Forfatter: 
Dato:  09-02-2015 09:46

Hej Janni,

Dette er på ingen måde et forsøg på at ødelægge din oplevelse - kan jo tydeligt fornemme på dit indlæg at du er blevet meget imponeret over denne mand og hans evner - men en islændinge med kontroversielle træning metoder og meninger? - hold dig langt væk!!! Jeg har været i islænder verden i over 20 år og hvad der er almindeligt accepterede blandt islændinge mht. træning af heste er i forvejen langt fra hvad "almindelig" dansk hestekultur finder ok - derfor er hans metoder helt sikkert ikke noget man skal benytte!!!

Hvis islændingene har fundet hans metoder for kontroversielle er det sikkert også grunden til at han har måtte tage her til og prøve sig med en forretning - Island er et lille samfund og man skal kunne noget samt være accepteret for at kunne overleve i heste branchen!

 

Jeg har hørt din historie mange gange - så ved hvad jeg advarer imod.

 

Find heller en hvis metoder bygger på indlærings teori og sund fornuft - det kommer der nemlig en glad og velbalanceret hest ud af

 

6
0
Svar på denne tråd
 
 Det er nok mig...
Forfatter: 
Dato:  09-02-2015 17:22

.. der har udtrykt mig lidt uheldigt. :P

Hans metoder er ikke kontroversielle blandt islændinge, men der er nogle som har haft lidt ondt i rumpetten over ham her i DK. Han er hverken voldelig eller gør på nogen måde noget ondt, men han er meget ligefrem og behandler en hest som en hest - et dyr som kan være direkte farligt hvis den ingen repekt har (ikke frygt, men respekt - der er stor forskel) - og IKKE som et menneske. SLET ikke så meget "lad os snakke om tingene, så finder vi nok ud af det". Det er der nogle som ikke kan tåle. Han er kort sagt direkte. Men han ville aldrig gøre en hest ondt på nogen måde.

 

Jeg så hans heste, og der var ikke en enkelt af dem som var bange for ham eller på nogen måde viste at de var utrygge ved hans tilstedeværelse. Tvært imod så jeg nogle meget harmoniske heste, som havde det rigtig godt både fysisk og psykisk, og den jeg red på var 100% opmærksom på mig som rytter.

 

Så jeg undskylder hvis jeg har givet anledning til at tro at han var "bad news". Som sagt havde jeg bare fornemmelsen af at NOGLE mennesker ville synes at han er ret "speciel", og måske endda kontroversiel på nogle områder. ;)


Mvh. Janni <3

**Snart med egen ismule!** :D

1
2
Svar på denne tråd
 
 Nu siger jeg det bare
Forfatter: 
Dato:  09-02-2015 19:42

Der er sjældent røg uden ild. Prøv at undersøge hvorfor han er kontroversiel og hvorfor folk har ondt bagi. Lad være med at spørge ham, men kom ud og tale med nogle flere.

 

Ofte opstår kontrovers fordi folk er for hårde og/eller snyder i handeler. Jeg ved ikke hvem denne eprson er, men du burde nok undersøge hvorfor han er i forsvar over sine metoder allerede fra start.

 

Men fedt at du har en god oplevelse. Jeg håber at det ender med den perfekte hest til dig.

6
0
Svar på denne tråd
 
 Tænk dig om
Forfatter: 
Dato:  10-02-2015 10:41

 

Det er dejligt at du har haft en god og lærerig dag.

 

Jeg håber at du ikke glemmer dig selv i alt det her. Dit er DIG og DIT liv og DIN fremtidige hest.

 

Dit indlæg får en rød lampe til at lyse ret kraftigt og du har selv tidligere skrevet om din egen sårbarhed.

Det syntes jeg er en betænkelig situation når det bliver kædet sammen med en der, som du selv formulere det, er meget kontroversielle med hans træning metoder og hans meninger... Det er der jo nok en grund til, for der kommer sjældent røg uden ild!

 

Du skal ud og se nogle heste. Du skal tage ud flere forskellige steder så du har noget at sammenligne med. Tag en ven, kæreste eller familiemedlem med, men lad være med at læne dig op ad folk som du i bund og grund ikke kender!

 

Jeg vil så nødigt læse et nyt indlæg fra dig om x antal måneder at du føler dig snydt, røvrendt eller ført bag lyset eller at du, nu syntes at du følte dig manipuleret eller presset til ....

 

Tro mig, jeg har mødt min del af uærlige sælgere. De er dygtige, venlige, hjælpsomme osv. osv. men fælles for dem er at de ikke er til at stole på, man har lige pludselig svært ved at komme i kontakt med dem og man kommer så bitterligt til at fortryde, hvis man ikke har dækket sig godt nok ind.

 

At købe og eje en hest er et stort ansvar. Du SKAL kunne stå på dine egne ben for at det kan lykkedes for dig og at det bliver en succes for DIG.


 

 

~ Anette

 

Intet er umuligt, for den der bærer viljen i hjertet!

 

 

Man skal ikke gå ned på former. ;-)

5
0
Svar på denne tråd
 
 Forresten
Forfatter: 
Dato:  10-02-2015 10:50

 

Når jeg tænker over det, så er de x jeg er blevet snydt ifb heste, så har det i de 90% været inden for islænder verdenen... Jeg kunne slet ikke forestille mig nogesinde, at købe en islænder igen, overhovedet!

 


 

 

~ Anette

 

Intet er umuligt, for den der bærer viljen i hjertet!

 

 

Man skal ikke gå ned på former. ;-)

0
0
Svar på denne tråd
 
 Synes egentlig dit....
Forfatter: 
Dato:  10-02-2015 13:09

opfølgende indlæg bekræfter mig i min fornemmelse

Hest = et dyr som kan være direkte farligt hvis den ingen repekt har?!!! En hest er på ingen måde et farligt dyr - de vil faktisk helst have ro og fred omkring sig og vil af natur os intet ondt! Jeg har arbejdet med rå/vilde heste både på Island og i Canada - heste der ikke er "ødelagte" af mennesker er de blideste, nysgerrige væsner du kan forstille dig Har også arbejdet med rigtig mange heste der har været "ødelagte" af mennesker - de findes blandt andet i stor stil på Island!!

Det er altså MENNESKER der gør heste farlige!!!! Så vil meget gerne rette din sætning til: Hest = et dyr som kan være direkte farligt hvis det behandles uden repekt!!!

 

Islændinge er ofte eksperter i "kreative" handler og "effektive" træningsmetoder, og bliver nogen gange både berider, underviser og smed på vejen her ned i flyet - så for din egen skyld - tjek op på hans uddannelse og lyt til hans "modstander", så du får så nuanceret et billede af han som muligt inden du køber noget af ham (hest, træning, undervisning osv.).

 

Forøvrigt, hvis det er din først islænder du er på udkig efter og ikke har vilde planer om at skulle ride konkurrencer osv. så er det også en rigtig god pris han gerne vil have dig til at give for hvad jeg fornemmere "bare" skal være en sød og styrbar hest der kan give dig nogle gode oplevelser.

9
0
Svar på denne tråd
 
 Julebassen
Forfatter: 
Dato:  10-02-2015 14:12

En hest kan sagtens være farlig hvis den ingen respekt har. Ja, den skal HELT KLART behandles med respekt og den skal HELT KLART have tillid til dig - det er vi 110% enige om - men hvis den ingen respekt har for dig og den tror at det er DEN som er Bossen, så kan den da sagtens være farlig, i og med at den så kan bukke dig af fordi den synes at den ikke liiiiige gider rides i dag. Eller sparke efter dig på folden, for, hey, hvorfor ikke? Så slipper den jo også. Så er man da nødt til at sætte sig i respekt. Så er spørgsmålet bare: HVORDAN gør man det? Det kan sagtens gøres på en måde hvor hesten ikke lider nederlag, 100% uden vold eller forsøg på at "knække" den, og endda på dens præmisser - bl.a. via horsemanship - men det er stadig dig der skal være "flokleder".

 

Der kommer vi også til tillid. Har en hest tillid til dig hvis den ikke er sikker på at du som leder/rytter/whatever gør det rigtige eller at du overhovedet ER leder? Hvis den mener at du ikke er en værdig leder eller partner, så gør den hvad den vil og synes er rigtigt, f.eks. at løbe ad h... til med dig på ryggen når der er noget som er "farligt" (f.eks. en høstak som med garanti æder heste! ;) ), netop fordi den ikke tror på at du som leder og partner kan føre den sikkert forbi det "farlige". Og jeg synes at en hest der kan risikere at løbe med rytteren fordi den ser spøgelser overalt er pænt farlig.

 

jeg håber ikke at du synes dette er skrevet i en hård tone, for det er bestemt ikke meningen. Det er bare en mening som han (islænderen) og jeg deler, og jeg ville prøve at forklare det så godt jeg kunne. :)

 


Mvh. Janni <3

**Snart med egen ismule!** :D

1
6
Svar på denne tråd
 
 Og til jer andre...
Forfatter: 
Dato:  10-02-2015 14:52

Så vil jeg sige tak for at I tænker på mig. :) Han har dog ikke tænkt sig at sælge mig en hest - han vil blot hjælpe med at finde den rette, og han har endda ligeud sagt at den findes ikke hos ham.

 

grunden til at jeg skal spare så meget op er fordi der også skal beregnes udstyr med, og alderen må være maks 8 år. Vi går hovedsageligt efter 5-6-7 årige. Og så skal der godt udstyr til også! Så jeg synes 30.000-40.000 er realistisk.

 

men tak igen for jeres tanker. Det betyder meget for mig, og det er ikke fordi jeg ikke lytter - jeg lover at jeg nok skal være på vagt. :)


Mvh. Janni <3

**Snart med egen ismule!** :D

1
2
Svar på denne tråd
 
 Janni...
Forfatter: 
Dato:  10-02-2015 22:03

Tonen er skam helt fin - men kan på ingen måde følge din/jeres tankegang. Disse eksempler du kommer med: bukke med rytter, sparke efter folk og løbe løbsk har på ingen måde noget med respekt eller tillid at gøre - det er det man kalder konflikt adfærd og der er altså noget galt med ens måde at behandle sine heste på hvis man oplever disse former for adfærd.

 

En hest der ikke vil rides og prøver at slippe for dit selskab? - så er der altså noget galt med det du tilbyder den hest - det er IKKE naturlig heste adfærd, men tillært.

 

Jeg kan godt høre på dit indlæg at du godt kan lide at være dominerende, have "magten" over et andet væsen og føler du er lederen. Hvilket blandt andet også er det der tiltaler mange ved bestemte grene af horsemanship, men der er altså noget galt med ens tilgang til hesten hvis man oplever disse former for konflikt adfærd.

 

Så det jeg prøver at sige er bare - vær åben - for der findes altså en langt blidere og for hesten mere behagelig måde at omgåes. Det er lang sjovere og nemmere at undgå konflikt adfærd, fremfor at skulle aflære det!!!

 

Og mine træningsheste ser altså ingen spøgelser på trods af at jeg ikke har noget behov for at skulle være deres "flokleder" - de er nysgerrige over for nye ting og går gerne hen til såkaldte heste-spisende genstande - ikke grundet respekt eller tillid, men fordi de har lært at det er sådan jeg gerne vil have dem til reagere!

Så kan slet ikke ingen genkende dine "skræk" eksempler på hvad der sker når man ikke behandler sin hest som en undersåt!

 

Håber du holder dit sind og hjerte åbent

6
0
Svar på denne tråd
 
 Hmmmmmm
Forfatter: 
Dato:  10-02-2015 22:20

Jeg er faktisk ikke dominerende af natur overhovedet. Faktisk synes jeg slet ikke det er sjovt at skulle bestemme, og formålet med at have hest er bestemt ikke dét at "have magten over et andet væsen" for mig.

 

Jeg mener dog stadig at en hest skal se én som leder og være tryg i éns selskab. Jeg mener ikke at man skal behandle dem som undersåtter, men jeg mener at respekt for rytteren er vigtigt. Det skal dog også gå begge veje - rytteren skal også have respekt for hesten.


Mvh. Janni <3

**Snart med egen ismule!** :D

1
2
Svar på denne tråd
 
 Om adfærd
Forfatter: 
Dato:  11-02-2015 01:13

Sådan tror jeg slet ikke at heste tænker. Hvis de bukker/stejler, så sker det pga smerte/ubehag, frygt eller frustration. Heste er ikke kloge nok til at være frække bare for at være frække. En god leder vejleder hesten, og lærer den at der ikke er noget at være bange for. Mht frustration og forvirring, er det "bare" et spørgsmål om at indlære hesten opgaverne så den forstår dem - en hest vil meget sjældent modsætte sig en opgave medmindre den rent fysisk/mentalt ikke KAN opgaven, og en god leder forstår hvornår dette er tilfældet.

 

Hesten vil aldrig forsøge at blive din flokleder, for trods at den er for dum til at være på tværs, er den klog nok til at vide at du ikke er en hest - du hverken ligner, lugter eller bevæger dig som en hest, og du lever ikke i flokken, så du indgår ikke i dens hierarki. Men ja, den kan godt forsøge at undvige dit selskab hvis den ikke føler at den får noget positivt ud af det, for det er det mest basale instinkt alle dyr besidder, og ja, det kan være farligt hvis det sker mens du sidder på ryggen af den. Men det undgår man ved at have lært den tingene i en meningsfuld rækkefølge, og i et tempo som hesten kan overskue (og det vil være forskelligt fra hest til hest). Og i øvrigt gør sit ypperte for ikke at være smertefuld/ubehagelig at være sammen med.

Så er der selvfølgelig hingste, og hopper i brunst - der kan der godt være nødvendigt at tale med lidt store bogstvaer en gang imellem, men man skal igen huske at det handler om forvirring og frustration pga deres hormoner, ikke fordi de tog en beslutning den dag om at være en pain-in-the-ass.

 

Jeg er forresten enig i at tillid er rigtigt vigtigt, men det mener jeg er noget man gør sig fortjent til, ikke noget man bare kræver.

8
0
Svar på denne tråd
 
 Meget velformuleret
Forfatter: 
Dato:  12-02-2015 11:20

indlæg, McFluff


What doesn't kill you, makes you stranger.

(nope, ingen stavefejl)

 

Udlandsdansker siden 2009.

Rejseblog: http://www.freewebs.com/sinehn/

0
0
Svar på denne tråd
 
 Jeg tænker bare
Forfatter: 
Dato:  12-02-2015 17:56

hvem er det der skal have hest? Dig eller ham?

3
0
Svar på denne tråd
 
 Dumme overskriftsregler...
Forfatter: 
Dato:  12-02-2015 18:30

Bulldoggen: Det er mig. :P Han hjælper bare med at finde den rette og vil hjælpe med at få den på prøve 1-2 uger for at give mig nogle lektioner både fra jorden og i sadlen så jeg lærer den at kende som rytter og ejer samt for vi kan finde ud af om vi passer sammen (hesten og mig, altså). I sidste ende er det jo min beslutning, men han vil gerne sikre sig at jeg får en god oplevelse og ikke bliver snydt eller får endnu et nederlag. Og det er da pænt af ham. :) Det er ikke sjovt at stå med en hest som du ikke passer sammen med, og slet ikke for hesten når den så enten skal tilbage til den gamle ejer eller ud til en helt ny!

 

McFluff: Jeg mener nu godt heste kan være frække bare for at være frække, men jeg tror nu aldrig de f.eks. bukker stejler for at være frække - men hvis de sk*der dig et stykke og ikke ser dig som leder, hvorfor skulle den så høre efter og følge dine signaler, når den kan slippe for det ved at bukke dig af?

 

Jeg tror godt at man ifølge hestens tankegang kan være og ses som leder. Den ved udemærket at du ikke er en hest som du siger, men du kan sagtens være over den i hierarkiet i dens hoved, ligesom med hunde. Den ved godt "hvem der bestemmer" - om det er den eller dig er så bare et spørgsmål om hvem der er den bedste leder i partnerskabet mellem hest og rytter, og om den respekterer dig og har tillid til dig. Hvorfor skulle en hest ellers vise dominerende adfærd overfor et menneske (f.eks. ved bevidst at skubbe til dig) hvis det ikke var for at prøve grænser af og teste hvor det lige er den står henne ledermæssigt? Jeg tror ikke det er dens mål at blive leder i partnerskabet, men det kan den jo blive nødt til at være hvis du ikke sætter klare grænser og viser den at du er værd at respektere og have tillid til.

 

Det er min mening, og den ændrer jeg ikke - jeg tror heller ikke at jeg kan ændre jeres, men jeg forklarer gerne hvorfor jeg tænker som jeg gør. :)


Mvh. Janni <3

**Snart med egen ismule!** :D

2
4
Svar på denne tråd
 
 ddddddddd
Forfatter: 
Dato:  13-02-2015 10:22

Det lyder helt på vildspor. Hvorfor skal du have sådan en ung hest når du er så urutineret?

 

Køb en ældre hest som har prøvet det meste, som er solid, har et godt temperament. En god hest som er trafiksikker, ikke glor på alt og alle og kan tage dig på nogle gode skovture og let banetræning.

 

En bekendt af mig har en mand som også blot ville ride nogle gode skovture på en solid og rolig islænder. Hun købte en 18 årig KÆRLIG, SØD, CHARMERENDE og BUNDSTABIl islænder til ham som er GULD værd. Behøver jo ikke at være 18 år, men måske 10 år.

 

Jeg har læst flere af dine tråde. Pas nu for POKKER på!

 

Allerede nu; Du har hørt på ham lidt for meget. Han har bildt dig ind at en hest er et farligt dyr fordi du skal være leder for hesten. FORKERT. Heste er flokdyr ja, men de ser ikke mennesker som en del af flokken.

 

Heste skal behandles med respekt selvfølgelig, blide hænder opdrages korrekt - IKKE domineres!

 

Jeg får lyst til at ryste dig og sige vågn op, det du er i gang med nu er forkert :( Øv altså. Tænk at nogle mennesker stadig tror at fordi hesten bukker og stejler så er den "dum" og skal domineres af mennesker fordi den ikke har respekt. Ej men altså nej!!


You gotta stick to what you do, because what you've done - got you to where you're at..

3
1
Svar på denne tråd
 
 Hmmmmmm
Forfatter: 
Dato:  13-02-2015 11:25

Jeg har en islænder på 7 år nu. Jeg købte ham fra avler da han var 6 måneder gammel.

Jeg har aldrig skulle opføre mig leder-agtigt eller dominerende.

jeg er hans ven der kommer med vand og mad, vi tager sammen på ture gående ved siden af hinanden eller/og mig på ryggen. Jeg beroliger ham hvis han blir utryg, viser ham nye spændende ting i verden.

hygger mig med ham på folden, nusser, strigler, gir min niece en træktur. Solfari er min (bedste) ven og jeg kunne aldrig finde på at dominere ham, da jeg for det første ingen grund har til det, og for det andet fordi jeg for alt i verden ikk vil ødelægge vores tillid til hinanden. Han ved han kan stole på mig og at jeg ikk udsætter ham for ubehag eller væmmelige situationer hvor han tvinges til at være underdanig.

det er i min verden den måde man får det bedste forhold til sin hest, bonus er han vil gå gennem ild og vand for mig...

7
0
Svar på denne tråd
 
 dddddddddddd
Forfatter: 
Dato:  13-02-2015 12:23

Bulldoggen Cæsar (y)


You gotta stick to what you do, because what you've done - got you to where you're at..

2
0
Svar på denne tråd
 
 Bulldoggen...
Forfatter: 
Dato:  13-02-2015 15:05

Jamen så ER du jo også lederen. Jeg kan ikke forstå hvorfor folk automatisk forbinder lederskab med at være dominerende og træls, når det egentlig handler om at få hestens tillid - da vil den automatisk se dig som leder, for jeg mener at - som et hvert andet flokdyr - vil en hest ALTID se på tingene netop som et flokdyr, og dermed også prøve at finde ud af hvem der er lederen i et hvilket som helst partnerskab, om det så er med et menneske eller en anden hest.

 

Man behøver ikke være dominerende. Men det at du viser at den ikke behøver at være bange, at du "bestemmer" at han skal ind fra folden, at du kan sadle ham op, strigle ham, og endda sætte dig på ryggen af ham og han stadig står stille (det formoder jeg han gør)... det er både partnerskab, men netop også lederskab. Han lytter til dig når du bruger tøjler, schenkler og andre signaler, ikke? Så ser han dig da også som lederen.

 

At være leder kan opnås på mange måder, men jeg tror på at det opnås bedst ved netop at vinde en hests tillid og ved at bruge positive reinforcement (som hedder hvad på dansk? Kan pludselig ikke huske det :P ) samt gensidig respekt (IKKE frygt!). Dvs. UDEN domination, straf eller andet skidt.

 

Hvis I mener horsemanship har hold i sig, så ved I også at man helst skal være leder - ellers har I ikke læst Monty Roberts bøger. :) Det er ikke det det UDELUKKENDE går ud på. Det at være leder behøver ikke at være det operative i forholdet mellem hest og rytter, men det er alligevel vigtigt.

 

Det skal også siges at dette ikke er en mening som min lærermester har prakket mig på, men en tankegang jeg altid har haft. Og ingen af mine heste har nogensinde været undersåtter, domineret eller andet. De har bare vidst at det var godt at jeg kunne beskytte dem, skaffe mad til dem og endda nusse med dem og give dem en dejlig tur i skoven som rytter, og det har de bestemt ikke haft noget imod. :) De har været selvsikre og venlige heste, men de har også vidst at man ikke skulle skubbe til mig, bide mig eller bukke mig af, for så ville jeg enten skubbe igen indtil de flyttede sig, irettesætte dem verbalt og give dem et skub, eller - hvis de bukkede- bare sætte mig i sadlen igen. (den eneste hest som har bukket mig af var én som havde lært at rytteren gav op og satte hende tilbage i stalden hvis hun smed ham/hende af. Hun havde ikke ondt, sadlen passede, og der var absolut intet andet i vejen, end at hun havde lært at det virkede). Men det mener jeg nu ikke er at være speielt dominerende. Snarere at sætte lidt grænser. :)


Mvh. Janni <3

**Snart med egen ismule!** :D

1
4
Svar på denne tråd
 
 Men jeg mener til gengæld...
Forfatter: 
Dato:  13-02-2015 15:18

... at denne debat burde føres i en anden tråd, så jeg vil henvise til denne hvis I ønsker at diskutere emnet yderligere:

 

www.heste-nettet.dk/forum/5/672356/ 672356/

Denne tråd handler om en lektion som jeg var rigtig glad for og som jeg lærte meget af. :)

 


Mvh. Janni <3

**Snart med egen ismule!** :D

2
2
Svar på denne tråd
 
 forstår ikke
Forfatter: 
Dato:  14-02-2015 08:12
Helt hvad i er uenige om i denne tråd, men der er en ting i denne tråd der faktisk irriterer mig.

Hvordan kan folk advare og tale om en mand de ikke kender? Han er fra Island og så går man automatisk ud fra, at han som (åbenbart) størstdelen af Islændinge, er hård ved hestene.

Mener i seriøst man skal samle sladder info om manden i hele byen, og danne sig et indtryk ud fra det? Føj siger jeg bare. Dan dit EGET indtryk i stedet for, at pådrage dig andres.
Ikke sagt, at man ikke må have i baghovedet, hvis man hører noget eller får en pæn advarsel om manden. Men dan dine egne meninger...

Jeg syntes, at det er en pæn gestus, at han vil hjælpe dig. Og det er da bare, at tage imod specielt hvis hvis han har mere erfaring end dig. Meget af det kan du sikkert bruge, noget af det er måske ikke lige dig fordi, at du har en anden holdning, eller mening til tingene. Men så er det jo bare, at tage det brugbare. Prøv nogle ting og find ud af hvad der virker og ikke virker.
Du har fået et godt førstehåndsindtryk af det hele, det kan være det ændre sig hen af vejen. Det kan være det ændre sig brat. Det kan være nogle herinde havde ret, det kan også være, at de tog helt fejl.
7
7
Svar på denne tråd
 
 Takker...
Forfatter: 
Dato:  14-02-2015 16:14

Takker, Haure. :)

 

Synes det er lidt morsomt at du får to tommelfingre nedaf for dit indlæg når det er det mest fornuftige som er blevet skrevet i tråden. :P

Du får i hvert fald en thumbs up af mig! :D


Mvh. Janni <3

**Snart med egen ismule!** :D

3
5
Svar på denne tråd
 
 jeg kan nu se
Forfatter: 
Dato:  15-02-2015 07:43
I den anden tråd, hvad det er, at i er uenige om. Men det er mig sådan set ligegyldigt.
Jeg kommenterede denne tråd, fordi jeg bliver harm over folks måde, at behandle hinanden på, og så enda en mand, man slet ikke kender.
Jeg er selv for nyligt lige tråt et skridt tættere ind i verden med Islandske heste. Jeg syntes det har været utroligt afslappet, både mellem mennesker og så måden at have disse skønne ismuler på. Det har for mig været skønt da jeg af forskellige årsager, var mega træt af, at have hest. Og nej det var ikke selve hesten eller pasningen af den jeg var træt af. Det er mennesket. Må give min kæreste ret, når han siger: hestemennesker (self. Ikke alle) er nogle egoister og total dobbelt moralske.
Nu håber jeg ikke, at jeg fik vendt din tråd til noget helt tredje :p
3
4
Svar på denne tråd
 
 Til Haure....
Forfatter: 
Dato:  16-02-2015 20:06

Jeg har altså meget svært ved at se hvor du mener der bliver gået efter manden? Jeg synes alle indlæg omhandler det sammen emne, nemlig den beskrivelse Janni P giver af hans holdninger og trænings metoder.

 

Jeg kan slet ikke se noget galt i at advare mod disse metoder, baseret på den meget detajleret beskrivelse Janni P giver af dem i denne tråd.

 

At man som underviser og træner bliver vurderet på den hesteforståelse og trænings metode man lærer sine elever, har da ikke noget med sladre at gøre.

 

Det er selvfølgelig rigtig ærgeligt for dig og din kæreste at i har haft nogle ubehagelig oplevelser med heste-mennesker, men har altså svært ved at se hvordan det passer ind i en debat om hesteforståelse og trænings metoder, samt vigtigheden af være kritisk når man som urutineret rytter skal have sig en hest.

4
2
Svar på denne tråd
 
 Overskrift
Forfatter: 
Dato:  17-02-2015 15:34

Jannie, jeg tror du måske skal prøve at udskifte ordet "leder" med "jævnbyrdig", så er du der hvor mange her i tråden forsøger at få dig hen :)

 

En hest har ikke behov for at du er dens leder. Hvis du respekterer den, er dens "ven", dens jævnbydige, kommer du enormt langt med dens naturlige venlighed og på sin vis "underdanighed" eller måske føjelighed, da den så gerne vil være din "ven" og følge dig.

Det gør dig ikke til leder, men til jævnbydig.

Kan du se forskellen? :)

 

Samarbejde i stedet for ledelse, virker altså langt bedre på de fleste heste.

 

Som andre skriver, ville det som førstegangs køber måske også være en rigtig god ide at købe en lidt ældre hest +10. En der har krudtet de værste nykker af, er ovre "teenageårene", en som har en masse (gode og sunde) kilometer i benene, og som er cool ved nye oplevelser.

En du bare kan sætte dig op på og ride derudad, uden at blive nervøs for dens reaktioner.

 

For tro mig, der er SÅ meget arbejde i en ung/yngre hest, og selv folk der har redet i mange mange år, kan overraskes af en 6-7 års der ikke "bare lige" kan eller tør det man måske forventede :)

 

Jeg bliver altså lige nødt til at kommentere det din hjælper har sagt. Det passer simpelthen ikke at du ikke kan finde det du søger på nettet!

Der er 1000vis af søde og dejlige heste til salg på nettet og selvfølgelig kan du finde det du leder efter der! Det er bare ud og kig, kig og prøv MANGE, så du begynder at få fornemmelsen af hvordan man kigger og hvor forskellige de er. Ha en god hesteven med, få lavet dyrlæge undersøgelse OG lyt til din mavefornemmelse :)

 

Så lad ikke din hjælper vælge din hest! Lyt til ham, men kun hvad der føles rigtigt for dig, og husk du skal SELV vælge din makker for de næste mange år :)

 

Rigtig held og lykke, håber du finder en hest du virkelig føler for :)

 

Mvh Anne

 

3
0
Svar på denne tråd
 
 Husk at mærke efter
Forfatter: 
Dato:  23-02-2015 09:15

...i din mave Jannie og så skal det nok lykkedes...det kan også være at du får dig en dyr lektie - men lad det så være en lektie.

Held og lykke med heste jagten.

 

Jeg er faktisk også leder af mit barn og min hund - vi er ikke spor jævn byrdige - da hunden ellers ville rende over og skide hos naboen og det gider han ikke og barnet måske ikke får lært hvordan man skal opføre sig og hvordan man skal være tollerant over for andre - da det jo ikke ligger i hans natur Om jeg er leder for min hest....tja jeg ville ønske at tro at vi er jævnbyrdige - men alligvel så er det mine handlinger der får en handling frem i ham. Og så igen - hvis han tror det er hans ide - så går det jo super fantastisk Monthy får af mig - set ham live et par gange.

Held og lykke med købet - når du har hesten ja så går det rigtig løs og har du ikke købt til maj- så står der en her du kvit og frit må prøve en tur på


2 Lækre ulddækkner til salg str 125 og str 135

Kongur fra Litla-Moshvoli -Top sej hest

Vikur fra Baverslund - på til at blive ridehest

 

2
2
Svar på denne tråd
 
 Semantik
Forfatter: 
Dato:  24-02-2015 14:08

Det kommer nok meget an på hvad man mener med "leder". Jeg synes at det er et fint nok ord at bruge, men med udgangspunkt i at en leder er et individ som man søger hen til for vejledning og tryghed, ikke en der tramper og puster sig op, og bare kræver uden at give noget igen, eller giver dyret hele skylden for at tingene ikke fungerer (den er dum/fræk/whatever). Det er sådan noget dem lavest i hierarkiet gør. Man holder hellere ikke længe som leder for andre mennesker hvis man er sådan på en arbejdsplads.

 

Dyr skal også føle at du har styr på det, så de netop ikke behøver tage styringen. Sådan fungerer det i naturen - førerhoppen guider flokken til mad ad sikre ruter. Den post har hun pga sin livserfaring og at hun har bevist at hun kan, ikke fordi hun har banket sig til toppen. Hingsten træder kun til når flokken trues - han genner dem i sikkerhed, og går i kamp med truslen. Det skal han så føle at du kan varetage for ham (når du er der). Det samme for hunden - den vil ikke være udafreagerende hvis den er helt tryg ved at du kan håndtere situationen for den (at du kan beskytte den mod det den er bange for).

Ulvenes alfapar uddelegerer roller - i forskellige situationer kan andre styre, da ulve er geniale til at tildele roller efter den enkeltes styrke/svaghed. Det har intet at gøre med hvor hårdt et bid man kan lægge i munden på hesten, klappe den med pisken, eller om at rykke hunden i linen eller gå først ud af døren. Ikke at jeg ikke kunne finde på at råbe af min hund for at trænge igennem når han har kørt sig selv op i en spids, eller at jeg ikke kan blive kort for hovedet af at min hest forsøger at sætte farten op hele tiden på tur med andre - men hunden skal afledes med noget konstruktivt den kan lave, og hesten skal afspændes og lære at forstå signalerne via målettet træning (frem for lappeløsningen at rykke hårdere i den når man er ude). I begge tilfælde giver hårdt mod hårdt anspændte og irriterende dyr.

Jeg kan rigtigt godt anbefale "Alfasyndromet" af Anders Hallgren. Han er ulveforsker, og han gør op med myten om at man behøver dominere en hund for at være dens leder. Kan man tænke lidt abstrakt, kan man også føre meget af det over på heste.

 

Monty Roberts er fin, men han er mig bekendt hellere ikke kontroversiel. Det bliver man ikke af at være en "leder". Se bare rundt i islænderverdenen - vi har rigeligt med faste og konsekvente trænere, som ikke bliver kontroversielle af den grund (om vi så elsker dem alle eller ej).

Det skal lige siges at jeg bestemt ikke har et problem med hverken stævner eller at råbe røv når det er nødvendigt. Jeg mener bestemt hellere ikke at man bare kan kysse problemerne væk. Jeg oplever bare at de heste JEG har arbejdet med, har reageret bedre på forståelse og vejledning, end kæft trit og retning. Jeg har ikke set en eneste af dem som "frække", blot misforstået/forvirrede/stressede, og bare det at man indstiller sig på at lære hesten at forstå, i stedet for at straffe den for at være dum, gør altså en stor forskel. Det synes jeg altså netop at sådan en som Monty Roberts gør. :)

5
0
Svar på denne tråd
 
 Vise ord
Forfatter: 
Dato:  28-02-2015 11:25

Billede

 

3
0
Svar på denne tråd
 



Svar på denne tråd (Kræver login)
(Oprettelse og logind på Heste-Nettet foregår via Peercraft)


Fora og Emner | Museum | Vejledning | Adfærdsregler | Opsætning | Kontakt Heste-Nettet


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider