Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater
Hyggesnak

 Horsemanship og dressur i smuk harmoni
Forfatter: 
Dato:  24-08-2015 17:36
Indsat fra nyheden Horsemanship og dressur i smuk harmoni:

Will Rogers Performance Horses træningsteknikker blev demonstreret og afprøvet på en inspirerende clinic i Fredensborg i juli måned, og der var både stof til eftertanke og en masse arbejde at tage med sig hjem, for de deltagende ekvipager og publikum, hvoraf mange med sikkerhed skal prøve det igen. Will afholder nemlig flere klinikker i DK i den kommende tid.

 

Will Rogers Performance Horses Træningsteknikker

Så I alle videoen fra Holte med Anna Blomgren, der rider inde i en presenning-bølge, og undrer jer over, hvordan man kan opnå det resultat med en dressurhest? Så er der inspiration at hente.

 

I weekenden den 11-12. juli, blev der afholdt clinic med Will Rogers i Fredensborg. Denne clinic var et eksempel på, hvorledes man kan udvikle et træningskoncept, der sætter hestens velfærd og rytterens sikkerhed over alt andet og samtidig trækker på det bedste fra læringsteori og horsemanship-principper. Dette bruges så til at forbedre samarbejdet mellem hest og rytter og udvikle rytterens empati for hesten for at opnå en hest, der er mere koncentreret om sin opgave, bruger sit intellekt aktivt, og ikke så nemt lader sig hyle ud af det i uvante situationer.

 

Lyder det som en godt blandet cocktail? Så er det netop det, det er. Men ikke desto mindre formår Will Rogers at konceptualisere sin filosofi i enkle og overskuelige træningssteps, der gør at træningen bliver meget håndgribelig, uden at være låst. Samtidig giver det overbevisende og hurtige resultater, der klart har deres berettigelse - ikke kun for horsemanship nørder, men også for seriøse udøvere af dressur- eller springsporten.

 

Billede

 

Trækker dressurryttere til

Mange seriøse sportsryttere ser lidt skævt til horsemanship, hvilket er synd. Det var dog absolut ingen tilfældighed at denne clinic blev afviklet hos en af de mest seriøse dressurstalde midt i Nordsjællands hestemekka, for selvom denne clinic henvendte sig til heste og ejere på alle niveauer var det åbenlyst, at flere seriøse dressurryttere som havde fundet vej til denne clinic, har taget konceptet til sig og arbejder serøst med principperne. Disse er evt. initialt blevet hjulpet på vej af det faktum, at den svenske dressurrytter og tidligere berider på stutteri Blue Hors, Anna Blomgreen nu danner par med Will Rogers, men det gør ikke konceptet mindre relevant - kun måske mere præsent.

 

Der deltog i alt 8 heste over de to weekenddage. De bød på både helt unge heste, der lige var startet under sadel, til de mere erfarne dressurheste, helt op til S niveau og en enkelt springhest. Iblandt disse var der heste og ryttere, for hvem det var deres første bekendtskab med teknikkerne, mens andre ryttere og heste var gengangere fra tidligere clinics med Will Rogers.

 

Billede

 

Fra instinktiv adfærd til Kognitiv styret adfærd

Filosofien i træningssystemet bygger på at lære hesten at tænke under pres, frem for at reagere instinktivt, som er hestens naturlige reaktionsmønster. Med andre ord skal man arbejde hesten væk fra dens instinktive adfærd - flygt og tænk efterfølgende - og over mod tænk og bliv hos mig. Princippet går på, at 'om-programmere" hesten til, i stedet for at reagere ud fra dens instinkter og flygte at forsøge at vende den negative stimulus til et positivt svar hos hesten.

 

Hesten reagerer aldrig ud af det blå. Den giver altid et eller andet signal inden. Problemet er, at vi mennesker ikke er trænet til at se det før det er for sent, og derfor ofte overser signalerne. Will fortæller, at han altid betragter fx hestens øjne, mulehår, hud og åndedræt for at se efter signaler på at hesten kunne finde på at reagere. "Når en hest fx kommer ind i en uvant ridehal, så er det ikke mærkeligt, at den ser sig lidt ængstelig omkring. For hesten gælder det om at se sig rundt efter alle de ting den potentielt skal være bange for, og ikke verdenen, som vi ser den."

 

Billede

 

Heste har sublime hukommelser. Det er et faktum, der efterhånden er påvist i mange videnskabelige studier. Men det kan både udgøre en fordel og en ulempe, afhængig af hvad hesten tidligere har lært eller har været udsat for. "Heste glemmer aldrig. De er ligesom en computer. Ethvert software der proppes ind, det bliver der. Det er så bare lige det, at man kan betragte det, som om den har en virus lige nu, som vi skal have ud af den," siger Will Rogers i forbindelse med at han taler om at omprogrammere hesten.

 

Response Training

Konceptet 'Response Training' - skal ikke, som det kunne være nærliggende, oversættes til reaktions træning, men derimod som det engelske udtryk respons - altså svar. For 'reaktionen' er netop det Will gerne vil undgå, da den hos hesten vil være relateret til instinkt og flugt. Han vil derfor gerne have en respons. På engelsk siger han: "turning a negative reaction into a positive response" Dvs. han tilstræber med sit koncept at ændre en typisk instinktiv reaktion fra hesten til at den i stedet reagerer med et ønsket svar. Hvordan gør han så det?

 

I sit koncept starter Will med at anvende forskellige hjælpeværktøjer, frihedsdressur og forskellige øvelser, der hjælper til at forberede hesten bedst muligt til de stimuli, den vil blive udsat for som ridehest i det menneskelige miljø, der er så vidt forskelligt fra hestens eget naturlige miljø. Det er bl.a. en fordel at forberede dem til shows og dressurstævner. Målet er at forberede hestene, så de er afslappede, lette at håndtere, og afbalancerede rent mentalt, også når de er under stort pres.

 

Billede

 

Træning fra jorden

Will Rogers starter altid med at træne hestene fra jorden. Det gør han af flere grunde. For det første kan det være alt for farligt at sætte sig op på en hest man ikke kender eller ikke ved, hvordan vil reagere. For det andet er det langt lettere at kontrollere hesten fra jorden.

 

Princippet er, at hesten skal gennemgå en række øvelser fra jorden før man sætter sig op og rider.

Selvom man ikke ser Will Rogers bære den ellers obligatoriske ridehjelm, har han altid sikkerheden ved omgangen med heste i bevidstheden. "Heste er ikke klar over, hvor farlige de egentlig er for mennesker, så jeg reagerer altid på ethvert tegn på aggression fra hesten. En hest kan fx finde på, i stedet for at stoppe op og bøje af, at gå ind i mig. Hvis der er noget, der ikke fungerer, forøger vi at finde ud af, hvad der er galt og så omprogrammere hesten. Det er vanskeligt at hjælpe hesten, hvis ikke den har den rigtige attitude." Will henviser til en udtalelse fra en anden unavngiven australsk horseman som udtalte 'Ingen kan stoppe en mand med den rigtige attitude, og ingen kan hjælpe manden med den forkerte attitude'. Derfor gælder det om at finde årsagen til problemet og ændre det.

 

"Når jeg sidder på andres heste, føler jeg mig ikke sikker. Det er ikke fordi hestene ikke er velredne, men de har ofte ikke lært at være afslappede og til at tackle situationen på en måde som reelt vil hjælpe dem. De skal bevare roen og tænke, frem for at lade flugtinstinktet tage over," siger Will Rogers og tilføjer "Mange horsemen går efter at opnå en afslappet hest. Min backup er altid fysisk kontrol. Man skal altid huske på, at hvis hesten bliver skræmt, er den blot en almindelig hest og vil reagere som andre heste - instinktivt!"

 

Billede

 

Arbejder med rytterne

Når Will starter fra jorden af er det tydeligt, at det ikke kun er hesten, han arbejder med, men i høj grad også rytteren. Det er ofte en udfordring for de fleste ryttere at udføre øvelserne korrekt.

 

Will Rogers udtaler i den forbindelse "Mange mennesker kan ikke lide at være for skrappe eller konsekvente overfor deres heste. Men det er vigtigt at finde den rette balance. Det er vigtigt at hestene ikke misforstår hvad der menes." Pointen er, at hestene let misforstår vore signaler - og det gør de meget let, hvis vi ikke er konsekvente i vores signalgivning, angiver kommandoerne ensartede og er bevidste om, at timing er rigtig vigtig. Det er kritisk for træningen, at hestens reaktion er korrekt understøttet og at hesten ikke udsættes for subjektiv og kontinuerligt eller ukontrolleret pres.

 

Billede

 

På weekendens clinic, var det derfor tydeligt, at Will anvendte ligeligt fokus på at lære hestene systemet, som hestenes ejere. Det ser nemt ud for tilskuerrækkerne, men det er det ikke nødvendigvis, når man står ude i sandet, for der er rigtig mange ting der skal huskes, samtidig med at man skal kontrollere sine egne signaler, følge og respondere korrekt i forhold til hesten, huske det man har lært og udføre det korrekt og på rette tid.

 

Mange gengangere

At det ser lettere ud end det er, er helt sikkert. Will Rogers har derfor også mange gengangere til sine clinics "Jeg oplever ofte, at der er folk, der første gang kommer til en af mine clinics, hvor de virkelig rykker, så tager de det med sig hjem og træner videre. Men på et eller andet tidspunkt glemmer rytterne nogle af de små detaljer de har lært, og støder på problemer eller der opstår misforståelser, så det går galt i kommunikationen. Det kan udvikle sig skævt, hvis det ikke bliver rettet op. Så opsøger de mig ofte igen, for at komme tilbage på rette spor."

 

At sænke hovedet

Will får en hest til at sænke hovedet i den afslappede position, som er så vigtig for den rette indstilling til træningen, selvom man godt kan se at den er lidt bekymret. Will kommenterer "Selvom han er en lidt nervøs hest, så ved han, at han bliver nød til at forholde sig i denne position." Hesten står og ser relativt afslappet ud med sænket hoved, mens den laver snorkelyde, men den holder roen. Will kommenterer "Man kan ikke tvinge hesten til at stå i denne position. Den vælger at gøre det. Den tænker, at det er bedst at agere sådan i situationen. Princippet er, at hvis vi kan kontrollere hestens position koncentrerer den sig om at den skal blive i positionen, snarere end at tænke 'lad mig komme væk i en fart!."

 

Billede

 

Læringsteori

I sin træning af heste benytter Will Rogers, som alle andre hestetrænere grundprincipperne i læringsteori i form af anvendelse af positiv og negativ forstærkning, således at rytteren tilvænner hesten til at reagere på lette, klare signaler, i den retning vi ønsker den skal reagere, som f.eks. et tryk på hestens side, hvor det enten fjernes eller tilføres, eller et tap bag øret på hesten for at få hesten til at sænke hovedet, for herefter at stoppe tapningen med det samme som belønning.

 

Ifølge Will Rogers er det nemt at få øvelserne til at se godt ud, hvis man har en sensitiv hest. Det er altid flot og et af idealerne man skal stræbe efter, hvis man kan nå til det resultat, at man kan anvende næsten usynlige hjælpere, så det ser ud som om man ikke gør noget. Har man derimod en mere sløv hest, gælder det om at få gjort den skarpere, og særligt få aktiveret dens bagben. Det er bl.a. det, han hjælper flere at de meget rutinerede dressurryttere med, så de kan høste de sidste point i konkurrencerne.

 

Emma og hendes unge hest

En ung rutineret rytter Emma, har for blot tre måneder siden erhvervet en stor sort unghest på blot 4-år. De havde en ubehagelig episode i starten af deres bekendtskab, hvor sadlen gled ned om maven på hesten. Siden da har han været vanskelig at komme op på uden hjælp. Selvom Emma er bosiddende i Århus, har hun sammen med sin far taget den lange tur til Fredensborg for at få hjælp fra Will.

 

Da hesten bliver trukket ind i ridehuset, er det tydeligt den står og kigger bekymret rundt på de uvante omgivelser. "Han står og kigger rundt efter ting, han synes han skal være bekymret for," kommenterer Will. "Vi skal have ham til at reagere på en bestemt måde, uanset hvad der er i miljøet omkring ham. Vi skal have ham til at holde op med at bekymre sig, så han kommer til at gøre nogle ting, der får ham i vanskeligheder. Vi skal hjælpe ham, for det er og, der er eksperter på det menneskelige miljø!" Udfordringen består i at påvirke hesten eller give den redskaber til at tænke over, hvad den kan gøre anderledes for at bedre sin situation og ikke reagere på alle de andre stimuli, der omgiver den og som kan være potentielt farlige. Det gælder om at få afledt hans opmærksomhed og få ham til at tænke og fokusere på træneren og det pres han udsættes for - belønningen er så at presset fjernes. Hvis hesten ikke tager imod belønningen genoptages presset igen.

 

Selvom det på førstedagen er en hest, Will siger, han ikke selv skal op på, så ender hesten faktisk med at reagere så fornuftigt, at både han selv og Emma sidder op flere gange, mens unghesten forholder sig i ro, og begge også formå at ride stille og roligt rundt på den. Den er begyndt at fatte pointen!

 

Om desensibilisering

Will giver udtryk for, at det han øver ikke skal forveksles med desensibilisering. Han fortæller, at ved desensibilisering, så begynder hestene at ignorere ting i vores miljø. Det er ikke, hvad vi ønsker at gøre. Derimod er det målet at få hestene til at acceptere ting i vores miljø, men selv at fortsætte uden at reagere på disse stimuli. Umiddelbart giver det meget mening for kursusdeltagere og tilhørere. "Ultimativt ønsker vi en hest, der hviler så meget i sig selv i forhold til omgivelserne således, at hvis hesten også udsættes for mennesker i miljøet, der ikke ved hvorledes man omgås heste, så er hesten alligevel i stand til at håndtere det," siger Will. Det ultimative mål er således at gøre hesten i stand til at håndtere situationer, som uvidende mennesker kommer til at udsætte heste for. For tilhørerne, der alle er hestemennesker og ved hvor let heste kan reagere på alting, forekommer det et stort mål, men de kan absolut se meningen med det.

 

Billede

 

Vil du vide mere?

Hvad er det så lige, det der 'Response Training' system egentlig går ud på? Ja, at give en kogebogsopskrift er ikke muligt. Derfor har Will heller ikke udarbejdet et salgbart koncept, ligesom andre horsemen som fx Pat Parelli eller Monty Roberts, som er blevet rige på det. Will er fortsat i starten af sin karriere og har tiden for sig, men en af årsagerne afslørede Will for Heste-Nettet i et efterfølgende interview. Det handler om empatien og om sjælen og indfølingen for hesten. Gør man det til et koncept, ligger faren heri, at det er konceptet der bliver styrende frem for følingen med hesten. Derfor må hestefolk fortsat valfarte til hans meget hyggelige og personlige clinics, hvis de selv vil have en bid af indsigten

 

Hvis dette har vakt interesse, så aflægger Will Rogers besøg i Danmark igen om ikke så længe - nemlig allerede den 29-30. august, og det bliver igen i de smukke og eksklusive rammer på Birkelunden i Fredensborg.

 

Det skal oplyses at clinic'en allerede er allerede overtegnet for deltagende heste, men der vil være rige muligheder for at snuse til konceptet som tilskuer, så du kan beslutte dig for, om du skal have din hest med en af de kommende gange Will tager hertil fra Holland.

 

Der er yderligere planlagt clinics med Will Rogers i Danmark hen over efteråret, nemlig hos HP Horses i Hillerød den 19-20. september og igen på Birkelunden d. 14-15. November 2015. Derudover er Will Rogers hyret ind til at give clinic og show på JBK Horseshow til oktober.

 

Billede

 

Will anvender simple men for heste potentielt skræmmende redskaber og lærer dem at blive og tænke i stedet for at flugtinstinktet sætter ind (forsidefoto: Dariusz Miedzianogora)

0
0
Svar på denne tråd
 
 Horsemanship og dressur i smuk harmoni
Forfatter: 
Dato:  26-08-2015 09:47

Indsat fra nyheden "Horsemanship og dressur i smuk harmoni":

 

Will Rogers Performance Horses træningsteknikker blev demonstreret og afprøvet på en inspirerende clinic i Fredensborg i juli måned, og der var både stof til eftertanke og en masse arbejde at tage med sig hjem, for de deltagende ekvipager og publikum, hvoraf mange med sikkerhed skal prøve det igen. Will afholder nemlig flere klinikker i DK i den kommende tid.

 

Will Rogers Performance Horses Træningsteknikker

Så I alle videoen fra Holte med Anna Blomgren, der rider inde i en presenning-bølge, og undrer jer over, hvordan man kan opnå det resultat med en dressurhest? Så er der inspiration at hente.

 

I weekenden den 11-12. juli, blev der afholdt clinic med Will Rogers i Fredensborg. Denne clinic var et eksempel på, hvorledes man kan udvikle et træningskoncept, der sætter hestens velfærd og rytterens sikkerhed over alt andet og samtidig trækker på det bedste fra læringsteori og horsemanship-principper. Dette bruges så til at forbedre samarbejdet mellem hest og rytter og udvikle rytterens empati for hesten for at opnå en hest, der er mere koncentreret om sin opgave, bruger sit intellekt aktivt, og ikke så nemt lader sig hyle ud af det i uvante situationer.

 

Lyder det som en godt blandet cocktail? Så er det netop det, det er. Men ikke desto mindre formår Will Rogers at konceptualisere sin filosofi i enkle og overskuelige træningssteps, der gør at træningen bliver meget håndgribelig, uden at være låst. Samtidig giver det overbevisende og hurtige resultater, der klart har deres berettigelse - ikke kun for horsemanship nørder, men også for seriøse udøvere af dressur- eller springsporten.

 

 

Billede

 

 

Trækker dressurryttere til

Mange seriøse sportsryttere ser lidt skævt til horsemanship, hvilket er synd. Det var dog absolut ingen tilfældighed at denne clinic blev afviklet hos en af de mest seriøse dressurstalde midt i Nordsjællands hestemekka, for selvom denne clinic henvendte sig til heste og ejere på alle niveauer var det åbenlyst, at flere seriøse dressurryttere som havde fundet vej til denne clinic, har taget konceptet til sig og arbejder serøst med principperne. Disse er evt. initialt blevet hjulpet på vej af det faktum, at den svenske dressurrytter og tidligere berider på stutteri Blue Hors, Anna Blomgreen nu danner par med Will Rogers, men det gør ikke konceptet mindre relevant - kun måske mere præsent.

 

Der deltog i alt 8 heste over de to weekenddage. De bød på både helt unge heste, der lige var startet under sadel, til de mere erfarne dressurheste, helt op til S niveau og en enkelt springhest. Iblandt disse var der heste og ryttere, for hvem det var deres første bekendtskab med teknikkerne, mens andre ryttere og heste var gengangere fra tidligere clinics med Will Rogers.

 

 

Billede

 

 

Fra instinktiv adfærd til Kognitiv styret adfærd

Filosofien i træningssystemet bygger på at lære hesten at tænke under pres, frem for at reagere instinktivt, som er hestens naturlige reaktionsmønster. Med andre ord skal man arbejde hesten væk fra dens instinktive adfærd - flygt og tænk efterfølgende - og over mod tænk og bliv hos mig. Princippet går på, at 'om-programmere" hesten til, i stedet for at reagere ud fra dens instinkter og flygte at forsøge at vende den negative stimulus til et positivt svar hos hesten.

 

Hesten reagerer aldrig ud af det blå. Den giver altid et eller andet signal inden. Problemet er, at vi mennesker ikke er trænet til at se det før det er for sent, og derfor ofte overser signalerne. Will fortæller, at han altid betragter fx hestens øjne, mulehår, hud og åndedræt for at se efter signaler på at hesten kunne finde på at reagere. "Når en hest fx kommer ind i en uvant ridehal, så er det ikke mærkeligt, at den ser sig lidt ængstelig omkring. For hesten gælder det om at se sig rundt efter alle de ting den potentielt skal være bange for, og ikke verdenen, som vi ser den."

 

 

Billede

 

 

Heste har sublime hukommelser. Det er et faktum, der efterhånden er påvist i mange videnskabelige studier. Men det kan både udgøre en fordel og en ulempe, afhængig af hvad hesten tidligere har lært eller har været udsat for. "Heste glemmer aldrig. De er ligesom en computer. Ethvert software der proppes ind, det bliver der. Det er så bare lige det, at man kan betragte det, som om den har en virus lige nu, som vi skal have ud af den," siger Will Rogers i forbindelse med at han taler om at omprogrammere hesten.

 

Response Training

Konceptet 'Response Training' - skal ikke, som det kunne være nærliggende, oversættes til reaktions træning, men derimod som det engelske udtryk respons - altså svar. For 'reaktionen' er netop det Will gerne vil undgå, da den hos hesten vil være relateret til instinkt og flugt. Han vil derfor gerne have en respons. På engelsk siger han: "turning a negative reaction into a positive response" Dvs. han tilstræber med sit koncept at ændre en typisk instinktiv reaktion fra hesten til at den i stedet reagerer med et ønsket svar. Hvordan gør han så det?

 

I sit koncept starter Will med at anvende forskellige hjælpeværktøjer, frihedsdressur og forskellige øvelser, der hjælper til at forberede hesten bedst muligt til de stimuli, den vil blive udsat for som ridehest i det menneskelige miljø, der er så vidt forskelligt fra hestens eget naturlige miljø. Det er bl.a. en fordel at forberede dem til shows og dressurstævner. Målet er at forberede hestene, så de er afslappede, lette at håndtere, og afbalancerede rent mentalt, også når de er under stort pres.

 

 

Billede

 

 

Træning fra jorden

Will Rogers starter altid med at træne hestene fra jorden. Det gør han af flere grunde. For det første kan det være alt for farligt at sætte sig op på en hest man ikke kender eller ikke ved, hvordan vil reagere. For det andet er det langt lettere at kontrollere hesten fra jorden.

 

Princippet er, at hesten skal gennemgå en række øvelser fra jorden før man sætter sig op og rider.

Selvom man ikke ser Will Rogers bære den ellers obligatoriske ridehjelm, har han altid sikkerheden ved omgangen med heste i bevidstheden. "Heste er ikke klar over, hvor farlige de egentlig er for mennesker, så jeg reagerer altid på ethvert tegn på aggression fra hesten. En hest kan fx finde på, i stedet for at stoppe op og bøje af, at gå ind i mig. Hvis der er noget, der ikke fungerer, forøger vi at finde ud af, hvad der er galt og så omprogrammere hesten. Det er vanskeligt at hjælpe hesten, hvis ikke den har den rigtige attitude." Will henviser til en udtalelse fra en anden unavngiven australsk horseman som udtalte 'Ingen kan stoppe en mand med den rigtige attitude, og ingen kan hjælpe manden med den forkerte attitude'. Derfor gælder det om at finde årsagen til problemet og ændre det.

 

"Når jeg sidder på andres heste, føler jeg mig ikke sikker. Det er ikke fordi hestene ikke er velredne, men de har ofte ikke lært at være afslappede og til at tackle situationen på en måde som reelt vil hjælpe dem. De skal bevare roen og tænke, frem for at lade flugtinstinktet tage over," siger Will Rogers og tilføjer "Mange horsemen går efter at opnå en afslappet hest. Min backup er altid fysisk kontrol. Man skal altid huske på, at hvis hesten bliver skræmt, er den blot en almindelig hest og vil reagere som andre heste - instinktivt!"

 

 

Billede

 

 

Arbejder med rytterne

Når Will starter fra jorden af er det tydeligt, at det ikke kun er hesten, han arbejder med, men i høj grad også rytteren. Det er ofte en udfordring for de fleste ryttere at udføre øvelserne korrekt.

 

Will Rogers udtaler i den forbindelse "Mange mennesker kan ikke lide at være for skrappe eller konsekvente overfor deres heste. Men det er vigtigt at finde den rette balance. Det er vigtigt at hestene ikke misforstår hvad der menes." Pointen er, at hestene let misforstår vore signaler - og det gør de meget let, hvis vi ikke er konsekvente i vores signalgivning, angiver kommandoerne ensartede og er bevidste om, at timing er rigtig vigtig. Det er kritisk for træningen, at hestens reaktion er korrekt understøttet og at hesten ikke udsættes for subjektiv og kontinuerligt eller ukontrolleret pres.

 

 

Billede

 

 

På weekendens clinic, var det derfor tydeligt, at Will anvendte ligeligt fokus på at lære hestene systemet, som hestenes ejere. Det ser nemt ud for tilskuerrækkerne, men det er det ikke nødvendigvis, når man står ude i sandet, for der er rigtig mange ting der skal huskes, samtidig med at man skal kontrollere sine egne signaler, følge og respondere korrekt i forhold til hesten, huske det man har lært og udføre det korrekt og på rette tid.

 

Mange gengangere

At det ser lettere ud end det er, er helt sikkert. Will Rogers har derfor også mange gengangere til sine clinics "Jeg oplever ofte, at der er folk, der første gang kommer til en af mine clinics, hvor de virkelig rykker, så tager de det med sig hjem og træner videre. Men på et eller andet tidspunkt glemmer rytterne nogle af de små detaljer de har lært, og støder på problemer eller der opstår misforståelser, så det går galt i kommunikationen. Det kan udvikle sig skævt, hvis det ikke bliver rettet op. Så opsøger de mig ofte igen, for at komme tilbage på rette spor."

 

At sænke hovedet

Will får en hest til at sænke hovedet i den afslappede position, som er så vigtig for den rette indstilling til træningen, selvom man godt kan se at den er lidt bekymret. Will kommenterer "Selvom han er en lidt nervøs hest, så ved han, at han bliver nød til at forholde sig i denne position." Hesten står og ser relativt afslappet ud med sænket hoved, mens den laver snorkelyde, men den holder roen. Will kommenterer "Man kan ikke tvinge hesten til at stå i denne position. Den vælger at gøre det. Den tænker, at det er bedst at agere sådan i situationen. Princippet er, at hvis vi kan kontrollere hestens position koncentrerer den sig om at den skal blive i positionen, snarere end at tænke 'lad mig komme væk i en fart!."

 

 

Billede

 

 

Læringsteori

I sin træning af heste benytter Will Rogers, som alle andre hestetrænere grundprincipperne i læringsteori i form af anvendelse af positiv og negativ forstærkning, således at rytteren tilvænner hesten til at reagere på lette, klare signaler, i den retning vi ønsker den skal reagere, som f.eks. et tryk på hestens side, hvor det enten fjernes eller tilføres, eller et tap bag øret på hesten for at få hesten til at sænke hovedet, for herefter at stoppe tapningen med det samme som belønning.

 

Ifølge Will Rogers er det nemt at få øvelserne til at se godt ud, hvis man har en sensitiv hest. Det er altid flot og et af idealerne man skal stræbe efter, hvis man kan nå til det resultat, at man kan anvende næsten usynlige hjælpere, så det ser ud som om man ikke gør noget. Har man derimod en mere sløv hest, gælder det om at få gjort den skarpere, og særligt få aktiveret dens bagben. Det er bl.a. det, han hjælper flere at de meget rutinerede dressurryttere med, så de kan høste de sidste point i konkurrencerne.

 

Emma og hendes unge hest

En ung rutineret rytter Emma, har for blot tre måneder siden erhvervet en stor sort unghest på blot 4-år. De havde en ubehagelig episode i starten af deres bekendtskab, hvor sadlen gled ned om maven på hesten. Siden da har han været vanskelig at komme op på uden hjælp. Selvom Emma er bosiddende i Århus, har hun sammen med sin far taget den lange tur til Fredensborg for at få hjælp fra Will.

 

Da hesten bliver trukket ind i ridehuset, er det tydeligt den står og kigger bekymret rundt på de uvante omgivelser. "Han står og kigger rundt efter ting, han synes han skal være bekymret for," kommenterer Will. "Vi skal have ham til at reagere på en bestemt måde, uanset hvad der er i miljøet omkring ham. Vi skal have ham til at holde op med at bekymre sig, så han kommer til at gøre nogle ting, der får ham i vanskeligheder. Vi skal hjælpe ham, for det er og, der er eksperter på det menneskelige miljø!" Udfordringen består i at påvirke hesten eller give den redskaber til at tænke over, hvad den kan gøre anderledes for at bedre sin situation og ikke reagere på alle de andre stimuli, der omgiver den og som kan være potentielt farlige. Det gælder om at få afledt hans opmærksomhed og få ham til at tænke og fokusere på træneren og det pres han udsættes for - belønningen er så at presset fjernes. Hvis hesten ikke tager imod belønningen genoptages presset igen.

 

Selvom det på førstedagen er en hest, Will siger, han ikke selv skal op på, så ender hesten faktisk med at reagere så fornuftigt, at både han selv og Emma sidder op flere gange, mens unghesten forholder sig i ro, og begge også formå at ride stille og roligt rundt på den. Den er begyndt at fatte pointen!

 

Om desensibilisering

Will giver udtryk for, at det han øver ikke skal forveksles med desensibilisering. Han fortæller, at ved desensibilisering, så begynder hestene at ignorere ting i vores miljø. Det er ikke, hvad vi ønsker at gøre. Derimod er det målet at få hestene til at acceptere ting i vores miljø, men selv at fortsætte uden at reagere på disse stimuli. Umiddelbart giver det meget mening for kursusdeltagere og tilhørere. "Ultimativt ønsker vi en hest, der hviler så meget i sig selv i forhold til omgivelserne således, at hvis hesten også udsættes for mennesker i miljøet, der ikke ved hvorledes man omgås heste, så er hesten alligevel i stand til at håndtere det," siger Will. Det ultimative mål er således at gøre hesten i stand til at håndtere situationer, som uvidende mennesker kommer til at udsætte heste for. For tilhørerne, der alle er hestemennesker og ved hvor let heste kan reagere på alting, forekommer det et stort mål, men de kan absolut se meningen med det.

 

 

Billede

 

 

Vil du vide mere?

Hvad er det så lige, det der 'Response Training' system egentlig går ud på? Ja, at give en kogebogsopskrift er ikke muligt. Derfor har Will heller ikke udarbejdet et salgbart koncept, ligesom andre horsemen som fx Pat Parelli eller Monty Roberts, som er blevet rige på det. Will er fortsat i starten af sin karriere og har tiden for sig, men en af årsagerne afslørede Will for Heste-Nettet i et efterfølgende interview. Det handler om empatien og om sjælen og indfølingen for hesten. Gør man det til et koncept, ligger faren heri, at det er konceptet der bliver styrende frem for følingen med hesten. Derfor må hestefolk fortsat valfarte til hans meget hyggelige og personlige clinics, hvis de selv vil have en bid af indsigten

 

Hvis dette har vakt interesse, så aflægger Will Rogers besøg i Danmark igen om ikke så længe - nemlig allerede den 29-30. august, og det bliver igen i de smukke og eksklusive rammer på Birkelunden i Fredensborg.

 

Det skal oplyses at clinic'en allerede er allerede overtegnet for deltagende heste, men der vil være rige muligheder for at snuse til konceptet som tilskuer, så du kan beslutte dig for, om du skal have din hest med en af de kommende gange Will tager hertil fra Holland.

 

Der er yderligere planlagt clinics med Will Rogers i Danmark hen over efteråret, nemlig hos HP Horses i Hillerød den 19-20. september og igen på Birkelunden d. 14-15. November 2015. Derudover er Will Rogers hyret ind til at give clinic og show på JBK Horseshow til oktober.

 

 

 

Billede

 

 

Will anvender simple men for heste potentielt skræmmende redskaber og lærer dem at blive og tænke i stedet for at flugtinstinktet sætter ind (forsidefoto: Dariusz Miedzianogora)

0
0
Svar på denne tråd
 
 6 tegn
Forfatter: 
Dato:  26-08-2015 09:54

Hov. Jeg ved ikke lige helt, hvad der skete da jeg prøvede at oprette nyheden, men så får I da fornøjelse af artiklen 2 gange.

 

Jeg var selv tilskuer til clinic'en omtalt i artiklen og deltager med hest denne weekend.

 

Dét, der tiltaler mig med Wills tilgang til træningen er, at det er brugbart. Hvor jeg ofte om horsemanship har tænkt, at det er imponerende træning af hestene, så har jeg til tider haft vanskeligt ved at se, hvad det skulle bruges til i praksis for mig som konkurrencerytter. Wills træning derimod er netop rettet imod den praktiske anvendelse og er ikke "bare" horsemanship for horsemanshippens skyld (hvilket jeg forøvrigt synes er helt fint, hvis det er dét, man synes er fedt - personligt synes jeg bare, at det er konkurrenceridningen, der er fed).

Samtidig har jeg nogen gange følt, at anden horsemanship er lidt naiv - uanset graden af tillid mellem hest og rytter/træner, så er en hest en hest og kan blive forskrækket, og Wills fokus er, at hest (og rytter) skal kunne håndtere de situationer, ikke en forestilling om, at hvis hesten har tillid, så opstår de aldrig.

0
0
Svar på denne tråd
 
 Fantastiske billeder og meget,at læse
Forfatter: 
Dato:  26-08-2015 10:38

Men jeg ELSKER ELSker elsker horsemanship og jeg har altid trænet min hest med det på alle måder.

Jeg kan skrive lidt om hvad det har betydet for os ( Min lille familie)

Jeg har haft min hest siden han var 2 år,så er startet rimelig tidligt,for 7år siden mødte jeg min mand der var virkelig meget bange for heste,føste date forgik i stalden hvor han stod 5 meter fra min hest. Manden var den rigtige,så jeg måtte jo få plads til dem begge i mit liv :) Så uden at presse ham,så lod jeg det komme stille og roligt,hvor han kunne se at min hest ikke gjorde spor og han begyndte at blive mere tryg når han var med i stalden. Så efter noget tid ville han også gerne op og ride på hesten. Det var sødt.

Men det stoppede ikke der,han fandt ud af at han kunne gøre alt med ham og fik blod på tanden,så til et lille Agility stævne der blev holdt på gården ville han gerne stille op. Alle gik banen igennem med tov på og havde lidt svært ved,at få deres heste med,men min mand tog grimen af vores hest ( Som det så nu er blevet til) og løb banen igennem med henten lige ved sin side og ingen problemer med div. forhindringer og dobbelt så hurtig som nummer 2 :)

 

Jeg har så valgt en anden ride stil til ham jeg har nu,men synes bestemt at horsemanship passer til alle former for ridning. :)


Wrap i baller af 55kg sælges på Fyn 90kr pr balle

 

 

EN RIGTIG HEST ER PINTO.

My attitude will always be based on how you treat me.

0
0
Svar på denne tråd
 
 Det er fantastisk.....
Forfatter: 
Dato:  26-08-2015 17:56

Det er en fantastisk måde at arbejde med hesten på, og meget meget brugbart - især fordi fokus ikke er på hverken flodens, eller at du kan pakke hesten ind i plastik i ridehallen, men ikke trække en tur med den bagefter HMS :-)

 

Begge mine heste og jeg selv har været med til clinics ved Will og Tristan - og jeg lært så meget i hvordan jeg træner og håndterer mine heste.

 

Resultat har været så godt, at mine heste begge to har vist sig at have lært "lad vær med at reagerer panisk, stå stille og vent".

Jeg har en veninde med en hest som glad og gerne bukker hende af på tur. Men jeg rider da tur med hende alligevel. De gange hendes hest har fyret hende af, og herefter er løbet hjem, ja der har mine letbevægelige dressurheste stillet sig ind i parade, og set på at den anden hest sagde farvel og tak og løb hjem. Når min veninde så heldigvis alle gange er kommet op på benene igen, ja så er jeg skridtet hjem uden problem :-)

Jeg rider altid med et tantehåndtag foran på sadlen, så når der sker noget "farligt" så smider jeg tøjlen, holder fast i tantehåndtaget, og så er det hesten har lært at stå stille og slappe af :-)

 

Jeg kunne godt have glæde af endnu et kursus, fordi jeg selv bliver nervøs til stævner, og så får jeg problemer med den ene af mine heste - den anden ligger det meget mere fast i, at hvis man bliver nervøs så skal man bare stå stille.

Så jeg trænger nok til at få fokus på at JEG slapper af :-)

 

mvh Charlotte

0
0
Svar på denne tråd
 
 Mangler...
Forfatter: 
Dato:  26-08-2015 18:56

...lidt info om hvordan man kan tilmelde sig kurserne... Nogen der ved det? Meget gerne med priser for både med og uden hest.

 

Trine (Faxa)


0
0
Svar på denne tråd
 
 6 tegn
Forfatter: 
Dato:  27-08-2015 10:28

Tilmelding foregår til Jeanette, som er den danske kontakt (jeanette@sovecoach.dk eller tlf 40929044).

Det koster 600 kr som tilskuer, 2200 kr for intro-træning hos Jeanette og 2900 kr hos Will - forplejning er inkl. i alle 3 priser. Har man deltaget ved Jeanette er man foran i køen til at komme til hos Will næste gang.

Man kan se mere info om kalender, tilmelding osv på facebooksiden Will Rogers Performance Horses.

0
0
Svar på denne tråd
 



Svar på denne tråd (Kræver login)
(Oprettelse og logind på Heste-Nettet foregår via Peercraft)


Fora og Emner | Museum | Vejledning | Adfærdsregler | Opsætning | Kontakt Heste-Nettet


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider