Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater
Hyggesnak

 Lydstudie til klaver?
Forfatter: 
Dato:  26-04-2012 00:36

Hej alle! :)

Jeg er pianist og har i noget tid gået og overvejet at anskaffe mig et slags lydstudie, så jeg kan indspille mine covers på klaver.
Med lydstudie mener jeg kamera og noget udstyr som gør, at lyden opfanges bedst.

Men jeg synes ikke rigtig, jeg kan finde noget på nettet om, hvad jeg skal bruge for at lave gode covers.

Har I nogle bud? Ved I hvilket udstyr der kræves for at lave sådanne covers, og hvad er prisen? Links evt.? :)

Det er egentlig samme princip som med sangindspilning, bare med klaveret i stedet for en sanger, hvis I forstår.

Håber I kan hjælpe!

Kh Cecilie

0
0
Svar på denne tråd
 
 12345½
Forfatter: 
Dato:  26-04-2012 07:02

Du skriver ikke så meget om hvad det må koste?

 

 

Hvis vi starter fra bunden, så kan du f.eks. bruge et hvilket som helst videokamera plus et firewire lydkort og en god mikrofon. Det vil jeg tro at man kan sætte op for under 5000Kr. Billederne fanger du med kameraet og lyden på en pc. Når du har dit klip "i kassen" redigere du lyd og billede sammen.

Efter det går priserne op.

Næste skridt vil være at sætte noget grej foran mikrofonen, som f.eks. en limiter kompressor, equalizer osv.

Lyddelen bliver også mere og mere kompleks ret hurtigt, men det er her du begynder at kunne "lege" med lyden og finpusse din sound.

Noget du også skal begynde at tage hensyn til er akustikken i dit studie, der har enorm indflydelse på lyden også.


Hilsen

Jens

Mere grydelåg, MERE GRYDELÅG OG HOLD TEMPOET!

 

FÅ DIN EGEN KNABSTRUPPER - KLIK HER

0
0
Svar på denne tråd
 
 Hvilket klaver?
Forfatter: 
Dato:  26-04-2012 07:30

Hvilket klaver spiller du på? For spiller du på elklaver er det egentlig lækrest at få lyden ind via kabel, altså kabel fra klaver til computer (med omformer til lille jack). I så fald kan du faktisk smide det direkte ind i windows eget indspilningsprogram, som er med i standardpakken. Ellers kan du hente audacity gratis.

 

Er klaveret akustisk skal du have mic på, og her bliver det nødvendigt at føre lyden igennem et lydkort. Jeg har selv gjort det gennem en alm. mixer, men det havde sine mangler. Skal du bruge mic, skal du investere i en ordentlig studiemic. Jeg har både indspillet med headset mic, min alm Shure sang mic og så en studiemic og der er bare en verden til forskel.

 

Hvad der egentlig er optimalt at forbinde mic og puter med, vil jeg egentlig også gerne vide mere om (jeg har stadig min lille 4-kanalsmixer, men den skal næsten igennem noget mere - et lydkort). Jeg vil både indspille larmende blæsere, sang guitar og andet.

 

 


Medlem af Bullerklubben


0
0
Svar på denne tråd
 
 123456
Forfatter: 
Dato:  26-04-2012 10:40

Jeg spiller på et akustisk Barratt & Robinson fra 69, det er egentlig okay, men det står nede i kælderen hvor der måske er en lidt for 'åben' akustik.

Hvordan opnår man den bedste akustik, og i hvilke slags rum?
Kender I nogle gode videokameraer og mikrofoner til formålet? :)

0
0
Svar på denne tråd
 
 Da jeg skulle
Forfatter: 
Dato:  26-04-2012 10:41

Da jeg skulle bruge mikrofon til mit kamera futtede jeg ned i den lokale 4Sound med al min uvidenhed :-) De havde godt styr på hvad jeg skulle bruge, også af kabler.

0
0
Svar på denne tråd
 
 12345½
Forfatter: 
Dato:  26-04-2012 15:38

Jeg kan ikke anbefale at bruge lyden fra kameraet direkte hvis vi snakker om alm. digitale videokameraer til under 5-6000Kr. Der er lyddelen simpelthen ikke ordentlig.

Det kan gå an til tante Anna's fødselsdag, men der er et stykke til studiekvalitet også selv om man kan gøre meget. F.eks. laver "Røde" en ok video mic pro, der fungere godt så længe den monteres direkte på kameraet. Jeg har forsøgt med at sætte et forlængerkabel på, men der går for meget signal tabt i kablet og den er ikke med balanceret kabelstik, hvilket er et must hvis man vil trække kabel mere end 30cm.

 

Derfor vil jeg foreslå en løsning som mange bruger til deres hjemmestudie. Nemlig en mikrofon, kabel, mikrofonforstærker evt. i form af en lille mixer med indbygget mikrofonforstærker og et godt lydkort til PC'en.

 

Mikrofonen vil jeg helst ikke råde dig for meget direkte om da jeg selv udelukkende bruger mit setup til speak og det er helt specialiseret ligesom med alt andet studierelateret grej.

Mikrofonen bliver lige pludselig et instrument når du optager og er i høj grad med til at farve lyden. Professionelle lydfolk har et helt regiment af mikrofoner de kan experimentere med og mange musikere har en foretrukken model der er med til at give dem deres "signatur sound"

Der er basalt tre forskellige mikrofoner der er interessante i studebrug.

 

Dynamiske mikrofoner som er rubuste ofte ret små og meget anvendt til stage-vokal.

Stormembran kondensator mikrofoner. Nok den type man kan få i flest afskygninger og modeller. Giver ofte en meget precis gengivelse, tangerende til det analytiske og meget ren lyd.

Båndmikrofoner som helt sikkert er den type der farver lyden mest, bruges næsten udelukkende til studieoptagelser og stationært til stage. F.eks. til instrumenter.

 

Her vil jeg på det kraftigste anbefale at du besøger en stor musikforretning der har et klaver og hvor du kan prøve en række modeller samtidigt med at du lytter gennem lukkede høretelefoner og en "ren" forstærker. Så kan du sammenligne de forskellige indtil du finder en du kan lide. Du skal regne med at lægge fra 1000Kr og op, for en hæderlig mikrofon.

 

Du skal også bruge et balanceret kabel mellem mikrofon og mikrofonforstærker samt mellem forstærker og lydkort i forskellige længder.

Balancerede kabler er det eneste man bruger til prof. lyd fordi de ikke opsuger støj fra omgivelserne ligesom "almindelige" kabler gør det. Du behøver ikke købe nogen specielt dyre kabler da de som sagt ikke kan optage støj. Det man betaler ekstra for er "lækkerhed" plus slidstyrke og ikke kvalitet af lyden. Jeg plejer at give noget der ligner 50Kr for den første meter kabel og 10Kr ekstra for hver meter de bliver længere. (der skal jo stik på uanset længde)..

 

Mikrofonforstærker kunne være denne her. Studimikrofoner skal bruge en strømforsyning. Det er det der kaldes fantom power.

 

Lydkortet kunne være denne her, der ret beset "kan" fungere direkte som mikrofon indgang, men ikke det jeg vil anbefale hvis man vil opbygge en "prof" audio-kæde.

Grunden til at vælge denne specielle type lydkort er ganske klar.

For det første er det indvendige af en PC (eller Mac) et veritabelt stormvejr af elektrisk støj, der vil brumme og fløjte ind over dit signal fra indgangen. Derfor er det bedste at have et externt lydkort i en kasse udenfor PC'en hvor det kan gøre sit arbejde i ro og fred.

 

Grunden til at vælge et kort med firewire tilslutning og ikke USB tilslutning, er at den egenskab man kalder "latency" er meget lille med firewire i forhold til USB. Det det betyder i praksis er at der altid vil være en forsinkelse mellem lyden når den "rammer" indgangen i lydkortet indtil den er "optaget" på harddisken.

 

USB har en ret voldsom forsinkelse og det kan være meget forstyrende og ødelæggende at forsøge at lytte til det man optager når der er et halvt til et helt sekunds forsinkelse på lyden man optager til man høre den i høretelefonerne... Der skal man lytte virkelig godt efter for at fange en forsinkelse med firewire.

 

Det var sådan lige det helt basale setup jeg vil anbefale. Det er opbygget i flere "kasser" og den helt store fordel ved dette er at du kan udskifte delene uafhængigt af hinanden og evt. sætte flere ting ind imellem for at forme lyden.

Der findes "alt i en" løsniinger. Men så er du helt og aldeles låst i hvad du kan bruge det til og det bliver du træt af kan jeg love dig.

 

Hvis du vil "fremtidssikre" dig lidt, kunne du kikke på en forforstærker med mixer til f.eks. fire instrumentindgange plus et par mikrofonindgange. Så kan du skippe en særskilt mikrofonforstærker og stadig have en mikrofon på dit piano plus en til vokal f.eks. Det er altid en fordel at skille tingene ad, så du senere kan mixe sound og niveauer fra piano og vokal.

 

En virkelig "nice to have" er en eller anden form for lydprocessor til at bearbejde lyden med. Jeg bruger selv en dævl der i en kasse har "expander", "gate", "compressor", "limiter", "de-esser" og "peak limiter"... Jeg kunne forklare rigtigt længe om hvad det er. Men Google er din ven. Jeg vil blot sige at den ser sådan her ud :-)

Det den kan er at hjælpe med til at forme anslag og decay f.eks. for dit piano - lidt lige som pedalerne vil jeg tro.. Det jeg bruger den til er som nævnt speak. Lad dig ikke gå på at antallet af knapper. Det er ikke så galt og du vil når du lære den at kende sætte pris på mulighederne i den frem for en med multi-hvor-er undermenuen-for-pokker-blevet-af- igen systemer!

 

Det blev en lang smøre, men du har også stukket fingrene i en hvepserede, hvor tusindekroneseddlerne forsvinder lige så hurtigt som ens fritid når man går i gang.

Det er i virkeligheden ikke så svært at sætte et rigtigt godt og relativt brugervenligt hjemmestudie op. Man skal bare huske at det er en kæde af "dimser" der har hver sin funktion efter tur og så kører det derud af.

 

Med hensyn til akustikken i dit studie, så er der en del du kan gøre for at forbedre på den. Det du skal have "lavet" er ikke det der korrekt hedder et mixerrum (der hvor alle knapperne er i et studie) men et optagestudie - der hvor musikerne er.

Punkt nr. 1 er at få smidt din PC ud af lokalet sammen med alt andet der suser/brummer og skaber sig i baggrunden. Du kan få 5-10 meter forlængerkabler til skærm og tastatur, så du kan parkere PC'en i et andet lokale.

Punkt nr. 2 er at forme akustikken i kæderen. Jeg gætter på at der er en lidt "hård" lyd i din kælder pga. hårde gulve og vægge. Den hårde lyd opstår når lydbølgerne kastes tilbage fra overfladerne og reflekteres fra specielt andre paralelle vægge/lofter.

En af de billigste løsninger jeg har været med til at lave bestod i at tage en 100 milimeter rockwool-bat og sætte nervøst velour på med spraylim. De indpakkede bats kan så sættes op på f.eks. to af væggene vikelret på hinanden. Man kan også lime stof hele vejen rundt om et bat eller sy en pose til den og så hænge dem fra loftet på strategiske steder for at absorbere lyden.

"æggebakker"... Ja de har en effekt. De dæmper de helt høje toner ret godt men virker mest som det der hedder "difusere", hvilket betyder at de bryder lydbølgerne op, så de reflekteres ujævnt og giver en lidt blødere lyd.

 

At ramme et godt kompromis mellem rummets absorbtion og efterklang er noget af en kunst og der er normalt ikke ret meget andet at gøre end at bygge det op og eksperientere sig frem på samme måde som de professionelle også gør det. Det er 50% viden og 50% kunstart.

 

Mixerrummet er en anden historie, her ønsker man normalt at det er 100% lyddødt så man kun høre det der kommer ud af højtalerne og intet andet. Det kan du springe over og anskaffe dig et par gode høretelefoner i stedet. Det er ikke optimalt men meget meget billigere.

 

Nårh ja, og så spørger den opmærksomme læser sikkert: "Nam'n hvordan får jeg så lyden og videoen til at passe sammen når de optages på forskellige ting" - Jo det er det man bruger et klaptræ til. Hvilket kunne være en blyant på kanten af dit piano.

Når du har tændt både kamera og lydoptager "klapper" du så kameraet kan "se" dit klaptræ og mikrofonen kan høre klappet.

Når det så skal redigeres sammen kan du "trække" lyden hen til det sted hvor de passer sammen. Nemt ikke? :-D


Hilsen

Jens

Mere grydelåg, MERE GRYDELÅG OG HOLD TEMPOET!

 

FÅ DIN EGEN KNABSTRUPPER - KLIK HER

0
0
Svar på denne tråd
 
 Lydstudie
Forfatter: 
Dato:  26-04-2012 15:51
hvis du har en iPad, så prøv at hente den app som hedder garage band, min mand har brugt den for sjov til at lave musik, han indspillede med vores akustiske Kawai flygel. Der er et par bands som har lavet covernumre via app'en. Den koster vist kun 18,- så det er et billigt sted at starte, og rigtig mange musikere er begyndt at bruge den.
Tanja

0
0
Svar på denne tråd
 
 Eksempel
Forfatter: 
Dato:  26-04-2012 21:39

Tusind tak for jeres tid! Jeg er super glad for, at I gider hjælpe.
Jeg tror dog mest jeg hælder til at optage fra elklaver, da det vist er billigere i anskaffelse af udstyr, og derudover kan jeg få det ind på mit værelse at stå, hvor der er bedre akustik end i kælderen.

Det er præcis sådan her en optagelse, jeg drømmer om at kunne lave i mit 'lydstudie'. Men jeg aner ikke, hvilket udstyr denne fyr har brugt, og hvad det kræver, altså hvad han har gjort med lyden og hvilket kamera han har brugt.
www.youtube.com/watch?v=PpVjxD8m1oI

Kan I hjælpe mig med det? Så kan I i hvert fald bedre se, hvad det er jeg vil frem til :)

Tak!
C

0
0
Svar på denne tråd
 
 12345½
Forfatter: 
Dato:  26-04-2012 22:14

Ja det gør det jo delvist noget simplere.

Her skal du sådan set kun bruge et kamera og det føromtalte lydkort plus div. kabler, så er du kørende.

Det kan dog stadigvæk være dejligt at kunne forme lyden, og her vil jeg nok foreslå at du køber noget software til at efterbehandle med. Det giver uendelige muligheder for at finpudse. Der findes en del gratis som er ok og ligeledes meget købe-software.

Med el-klaveret er du helt fri af alle problemer med akustik.

 

Men der er jo altid et men.. Din optagelse bliver aldrig bedre end lydkilden. Det betyder at enten skal dit el-klaver have balancerede udgange og god lyd i sig selv (runde stik med tre store ben) eller også skal du sende lyden videre med et MIDI-interface.

 

Har dit el-klaver kun MIDI-udgange, så skal du have en boks imellem som tager dine tangent-tryk og ikke lyden og laver klaverlyd ud fra det, som så kan sendes ind i lydkortet, eller direkte fra boksen via firewire til PC'en..

 

Det sidste er helt klart det bedste men her begynder min viden at blive lidt tynd, så der vil jeg sende dig i musikforretningen igen.


Hilsen

Jens

Mere grydelåg, MERE GRYDELÅG OG HOLD TEMPOET!

 

FÅ DIN EGEN KNABSTRUPPER - KLIK HER

0
0
Svar på denne tråd
 
 123456
Forfatter: 
Dato:  26-04-2012 22:24

Du virker som om du ved en hel del om alt dette :)
Tusind tak for al din hjælp!

Kan jeg ikke også gøre det, at jeg køber et kamera med input til en mikrofon, og når jeg så har lavet en optagelse, hvor lyd og billede jo er samlet på kameraet, lægger jeg det på pc'en og finpudser det med et eller andet program? Jeg tror næsten, det er det billigste. Men ved selvfølgelig ikke hvor god kvaliteten så bliver.

0
0
Svar på denne tråd
 
 12345½
Forfatter: 
Dato:  26-04-2012 22:38

Det sker der jo ikke noget ved, da du skal have kameraet under alle omstændigheder :-)

 

Der er altid en lydindgang på kameraet til en extern mikrofon og den kan du forbinde med udgangen på dit el-klaver. Det er muligt at du skal have en adapter til stikket, men så burde det virke nogenlunde.

Så kan du se om du er tilfreds med resultatet.

 

Her vil jeg anbefale at du køber det bedste kabel du har råd til, da den lydindgang der er på kameraet ikke er beskyttet mod støj på samme måde som med en balanceret forbindelse. Så det er noget med at futte i Hifi-klubben (butik) og få et kabel til 2-300Kr, der er ok.

 

Se allerede her kommer fidusen med at købe særskilte "kasser" ind i billedet. Din første "kasse" er kameraet og er du ikke tilfreds kan du altid udvide med mere :-D


Hilsen

Jens

Mere grydelåg, MERE GRYDELÅG OG HOLD TEMPOET!

 

FÅ DIN EGEN KNABSTRUPPER - KLIK HER

0
0
Svar på denne tråd
 
 12345½
Forfatter: 
Dato:  26-04-2012 22:40

PS: Hifi Klubben ligger i enden af gågaden i centrum af Kolding...


Hilsen

Jens

Mere grydelåg, MERE GRYDELÅG OG HOLD TEMPOET!

 

FÅ DIN EGEN KNABSTRUPPER - KLIK HER

0
0
Svar på denne tråd
 



Svar på denne tråd (Kræver login)
(Oprettelse og logind på Heste-Nettet foregår via Peercraft)


Fora og Emner | Museum | Vejledning | Adfærdsregler | Opsætning | Kontakt Heste-Nettet


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider