Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Gribskov i udvikling: Heste skal trække Gribskov ind i fremtiden

Over 20.000 arbejdspladser i Danmark er skabt af hestesektoren. Gribskov Kommune skal satse meget mere på heste, mener lokalpolitiker.

 

MULIGHEDER & ØKONOMI: Ud over frisk luft, livskvalitet og en sund hobby, så er der arbejdspladser, turisme og penge i heste. Mange arbejdspladser, mange turister, og mange penge!

En stor analyse af hestesektoren i Danmark taler sit tydelige sprog. Den samlede direkte omsætning indenfor hestesektoren i Dannmark er på over 8 milliarder kroner årligt, og den afledte omsætning runder svimlende 24 milliarder kroner årligt.

Over 8.000 danskere er fuldtidsbeskæftiget direkte i og af hestesektoren, og det anslås, at hestesektoren skaber over 20.000 fuldtidsstillinger i afledt effekt.

"Og Gribskov Kommune er den kommune i Danmark der ikke alene har flest heste pr. indbygger, men også har det højeste antal heste registreret. Du kan godt se, at det ligger lige til højrebenet at vi kan løfte både vækst, udvikling og arbejdspladser i Gribskov, hvis vi bare fokuserer, ikk'"

Byrådsmedlem Susan Kjeldgaard har kontaktet Ugeposten for at blande sig i debatten og i avisens tema-serie, "Gribskov i udvikling".

 

Billede

"Ridefamilier kan flytte her til med masser af fordele. Også økonomisk i forhold til huspriser. Men det kræver fokus og prioritering fra os alle, også fra politisk side", siger byrådsmedlem Susan Kjeldgaard. (Foto: Jan F. Stephan)

 

Behøver ingen krumspring

"Vi skal gøre og være det vi er. Vi er et stort, naturskønt og rekreativt område her i Gribskov Kommune. Vi behøver ikke at lave alle de krumspring og finde på vækst og arbejdspladser som alle andre kaster sig ud i. Vi kan bare gribe lige foran os, ved at samle hestekræfterne, fokusere, og skabe grobund for hesteturisme, og i det hele taget skabe langt større opmærksomhed på Gribskov i forhold til hestesektoren", siger Susan Kjelgaard, der allerede i sidste byrådsperiode var blandt initiativtagerne til en kommunal hestegruppe, hvor politikere og hesteinteressenter samles og idéudvikler.

Gruppen har allerede taget initiativ til og udarbejdet skitsen til et ridekort, hvor fire konkrete ridestier i kommunen er tegnet ind. Et kort både til turister, og til de mange borgere i og omkring kommunen der rider.

 

Billede

Danmark er det land i EU med flest heste pr. indbygger. (Foto: Jan F. Stephan)

 

Satsning har to ben

"Det er vigtigt at sige, at en vækst-satsning på hesteområdet har to ben, så at sige. Turismedelen og tilflytterdelen. Turisterne kan komme her til og ride, enten på egen hest eller på lånte heste. Der er uden tvivl et kæmpe potentiale, for vi har det som stort set ingen andre kommuner har, nemlig både skov, strand og marker på et kæmpe areal. Tilflytterdelen. Københavnere, ridefamilier med interesse for heste, natur og frisk luft kan flytte her til med masser af fordele. Også økonomisk i forhold til huspriser. Men det kræver fokus og prioritering fra os alle, også fra politisk side", siger Susan Kjeldgaard, der sidder i byrådet for Socialdemokraterne, men som vil være ked af hvis der går partipolitik og partifarver i emnet.

"Dette her er universelt. Det har intet som helst med partiprogram, røde eller blå eller andre farver, eller noget med partipolitik at gøre. Det er en masse potentiale der ligger lige til højrebenet, og tilmed kan det skabe vækst på alle mulige niveauer, flere arbejdspladser, flere tilflyttere, flere penge i kommunekassen, og en endnu større branding af Gribskov Kommune. Det kan alle se, uanset partifarve", understreger Susan Kjeldgaard der naturligvis fortsætter sine varmeste anbefalinger også i de kommende politiske budgetforhandlinger.

 

Billede

Sally Schlichting fra Søborggård Ridecenter anbefaler på det kraftigste ansættelsen af en kommunal heste-koordinator. (Foto: Jan F. Stephan)

 

"Vi har jo alt"

Sally Schlichting står ikke kun i spidsen for det danske Military-landshold og Søborggård Ridecenter. Hun står også blandt de forreste når det kommer til at bruge tid og kræfter på at udvikle og udnytte det kæmpe potentiale der er lokalt når det kommer til hesteturisme og udvikling af heste-området generelt.

 

Billede

Ridestier er vitalt for udviklingen, understreger Sally Schlichting. (Foto: Jan F. Stephan)

 

Hestekoordinator ønskes

Sally har masser af konkrete idéer, og arbejder selv ud fra disse.

"Jeg har lavet Bed & Bondegård til de turister der kommer her. Jeg gider ikke at lave morgenmad. Jeg har til gengæld indrettet værelser og lejligheder med tekøkken og køleskabe, så gæsterne selv kan lave deres mad. Jeg koncentrerer mig om at give dem gode rideoplevelser, og både jeg og de andre gårde over hele kommunen der får turister på besøg, oplever en stor efterspørgsel. Og vi har jo alt at tilbyde i Gribskov, lige fra islændere til Military, og en masse skøn natur at ride i", siger Sally Schlichting til Ugeposten og fortsætter.

"Vi oplever også mange turister der bor i sommerhus heroppe i området, og som så bruger en dag eller to på at ride. Så har vi hestene, og vi kan ride med, eller lade dem ride selv. Ridelejr, rideskole, og gæster der spontant ringer om morgenen for at komme og ride om eftermiddagen. Og så alle turisterne, der ligesom på en cykelferie, kan ride fra gård til gård over en hel sommerferie. Vi har alle mulighederne. Vi er mange gårde der tilbyder en masse godt, og der er stor efterspørgsel. Men vi skal have koordineret og samlet alle kræfterne. Det har vi jo ikke selv tid og kræfter til", siger Sally Schlichting, der håber at kommunen ansætter en hestekoordinator, ligesom man har frivilligkoordinator og flygtningekoordinator.

En koordinator der skal samle alle de mange kræfter, få idéerne til at blive til virkelighed, og som kan skabe branding og omtale af de mange heste- og ridemuligheder i Gribskov på et helt andet niveau end nu.

 

Billede

 

Tre skridt der skal få det til at rykke

"Helt konkret vil jeg pege på tre ting der bør gøres.

1. Der bør ansættes en hestekoordinator der kan få tingene til at ske, og som holder hånd i hanke med det hele, og som er bindeled mellem hestefolkene som os, og dem der tager beslutningerne i byrådet.

2. Vi skal have etableret de ridestier, og lavet det ridekort som Susan (Kjeldgaard, red) omtaler. Det er op til kommunen at få det til at ske, vi har lavet forarbejdet. Det er vitalt for udviklingen at det sker. Sker det, vil det løfte hele området flere niveauer opad i kraft af langt flere ridende gæster og turister fordi rammerne er der.

3. Økonomi. Tilskud til rideklubber besluttes et år ad gangen. Det giver for meget usikkerhed lokalt. Et stort ønske kunne være en rammeaftale for eksempelvis fem år ad gangen. Det ville skabe anderledes arbejdsro, og dermed skabe luft til at fokusere på fremadrettet udvikling", siger Sally Schlichting, der også i denne sommer allerede har fået bestillinger fra både tyske, franske og amerikanske turister fra det store udland, og turister fra alle dele af Danmark.

 

Billede

 

"Det er bare at komme i gang"

"Gribskov er allerede Danmarks bedste og største hestekommune. Vi har allerede, på trods af manglende koordinering og fokus, mange turister der kommer herop for at ride. Tænk sig hvis vi satte det hele i system, fokuserede, prioriterede, og koordinerede. Jeg er slet ikke i tvivl. Der kunne skabes masser af arbejdspladser og en masse god udvikling. Jeg er slet ikke i tvivl. Det er bare at komme i gang", understreger Sally Schlichting over for Ugeposten.

 

Originalartikel bragt i Ugeposten.dk


Tilføjet d. 18-05-2016 kl. 13:17 af i kategorien Nyheder generelt.
Forsidebillede: Ingen titel af Line (Calano)





Seneste relaterede nyheder
27-09-17 Stor interesse for rideturisme i DK
14-12-16 Military - En sport i frit fald
07-09-16 Dyr og Penge - SCHHH!
07-07-15 DRF mesterskaber for pony i military
11-06-15 Military for islænderekvipager
23-04-14 Hest spiddet på jernstang
16-08-13 John Byrialsen i økonomisk krise
28-08-10 Nu bliver det billigere at holde af heste
18-05-10 Hestehandler i superligaen
01-02-10 Hestefolk styrer - også når det gælder økonomi


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider