Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Valg af bid - et spørgsmål om kontrol

Det virker måske ulogisk. Men bidekspert Ema Baxter fra "The Horse Bit Shop" forklarer at løsningen på manglende kontrol ganske ofte er et mildere bid.

 

Munden og tungen er din hests med følsomme områder, så valget af bid er enormt vigtigt. Det kan medføre en af to ting - give afslappethed eller unddragelse, det sidste fører til spændinger.

Tungen er en meget lang muskeln der løber hele vejen ned til brystbenet, opstår der spænding i denne muskel vil hele fronten af hesten blive spændt og stiv.

Når musklerne er spændte hele tiden bliver hesten lettere irriteret - man kan se det hvide i øjnene, ørerne lægges tilbage, det er lettere at gøre hesten sur go den vil derfor være mere tilbøjelig til at løbe.

 

 

Hvis man hænger i hesten vil den bare trække igen, uanset hvilket mundstykke man vælger - den vil blive ved at kæmpe imod det konstante pres i munden.

På en hest der er vandt til at gøre sådan anbefaler jeg gerne et kombinationsbid, der virker på fem trykpunkter, inklussive næseryggen og kæben. Disse to skal påvirkes førend mundstykkets virkning indtræder. Dette kan virkelig hjælpe en hest der er vandt til at hænge på biddet til at lære at give slip.

 

De fleste tilfælde af heste der trækker, hænger eller tager bidet kommer af bid der giver for hårdt et tryk i munden. En del mennesker bruger todelte bid, men de kan lukke sammen som en nøddeknækker, klemme tungen og skubbe leddet op i ganen. Dette lærer hesten at holde fast på biddet for at undgå den effekt.

Dette får mange til at sige at deres heste er for stærke og ikke fungerer på et blødt bid. Men hesten er i virkeligheden ikke stærk, den undviger kontakten. Ved at gå til noget mindre skarpt vil hesten holde op med at holde fast i bidet, fordi det ubehag bidet før har givet nu er væk. Hvis man i stedet går til et skarpere bid vil hesten blive ved at unddrage sig hjælpen og blive endnu sværere at ride, hvilket kan føre til skader i munden.

 

Når jeg hjælper med bidtilpasning vælger jeg et mundstykke der passer til hesten - det er vigtigt at mundstykket giver hesten lyst til at slappe af i tungen. Derefter vælger jeg et ophæng, her kan man give ryttere lidt mere følelse af kontrol uden at gå på kompromis med hestens fornemmelse i munden. Det kan være ophæng med tryk på nakke eller kæbe der virker bedst på den enkelte hest. Man kan altså kombinere det mildere mundstykke med et lidt stærkere ophæng for at opnå den nødvendige kontrol.

 

Hvis du er i tvivl om hvilket bid din hest passer, spørg nogen der ved noget om bid. Forlig dig ikke bare med hvad din træner siger. Bid er i stor udvikling, der er så mange nye at vælge imellem. At vælge det rette bid kan gøre en kæmpe forskel for hestens temperament og præstation.

 

Original artikel


Tilføjet d. 11-04-2016 kl. 09:08 af i kategorien Nyheder generelt.
Tags: Bid.





Seneste relaterede nyheder
01-07-19 Løbsk hund angreb hest – opråb fra rytteren
10-01-15 Ruby reddet af de sociale medier
29-08-14 Mange mundlæsioner hos konkurrenceheste


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider