Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Bæredygtigt rideudstyr - Hvad er nu det og hvorfor?

Bæredygtigt rideudstyr er omdrejningspunktet i Rikke og Sebastian Schellbach-Kraghs forretning, Earth-horse. Idéen Earth-horse så lyset for omkring et år siden, hvor de begyndte at tænke over det paradoksale i, at vi alle vil hestene det allerbedste, men at vi måske glemmer, hvordan de dyr, der har lagt skind til udstyret, har haft det. Her kan du læse et interview, hvor Rikke og Sebastian fortæller om Eath-horse' grundlæggelse og visionerne for fremtiden.

 

Hvad var det præcist, der startede tankerne omkring bæredygtighed?

"Da vi købte Roxy, en Dansk Varmblod dressurhest, efter at have holdt pause fra hesteverdenen i nogle år, købte vi også en masse lækkert udstyr til hende. Saddel, træktove, grimer, trense, plejeprodukter og så videre og så videre. Det slog os, at vi hestefolk gør alt hvad vi kan for at vores heste har det godt og ikke skal mangle noget. Men det er ikke så tit at vi tænker på hvordan koen der har leveret læderet til sadlen har haft det. Eller hvad med fåret som lammeskindet er lavet af? Selv i udviklede lande som Danmark dukker der historier op om produktionsdyr, der lever under forhold, som vi på ingen måder vil tillade overgår vores heste. Vi har den holdning at alle dyr skal have det godt. At dyrerne har adgang til frisk græs og masser af plads, både på marken men også i tilfælde af opstalding. At dyrene ikke udsættes for unødig smerte. Det giver sundere og mindre stressede dyr, der ikke behøver at blive pumpet med antibiotika og anden kemi, og det giver i den sidste ende bedre og sundere produkter, hvad enten det er mælk fra koen, kød fra grisen eller æg fra hønen."

 

Hvordan kommer den tankegang sig til udtryk i jeres dagligdag generelt?

"Som familie gør vi, hvad vi kan, for at efterleve de bæredygtige og økologiske værdier. Når vi står i supermarkedet, vælger vi, når det er muligt, det økologiske alternativ, og vi køber også helst økologisk tøj til os selv og vores børn. Men da vi skulle til at købe udstyr til vores heste, begyndte vi at gå forgæves. Mange af de grimer og træktove der findes på markedet, er lavet af syntetiske produkter som nylon eller biothane, og de er ofte produceret i Kina og andre steder i Østen, ofte under kummerlige forhold. Nylon er et restprodukt af olie og indfarvningerne er højst sandsynligt heller ikke giftfrie. Men det er de ting, man kan få. Der er så utrolig lidt bæredygtighed og økologi indenfor hesteverdenen. Man kan få en shampoo hist og lidt fodertilskud her, men det er stort set det. Det er desuden vores indtryk, at hesteverdenen generelt er meget CO2- tung. Store stalde, udstyr, foder, transport, osv. osv. Desuden ved vi ikke, hvilke forhold arbejderne har levet under, der har produceret de produkter, vi køber. Men vi ved, at både børn og voksne arbejder i den tredje verden på fabrikker uden ordentlige arbejdsmiljøforhold, meget små lønninger, uden sikkerhedsnet fysisk og psykisk m.m. I princippet, har vi ikke noget imod, at unge og voksne arbejder i den tredje verden og til dels store børn, da alternativerne ofte er værre. Men vi har noget imod udnyttelse af de fattige og mest sårbare ude i verdenen, at børn bliver syge pga. giftstoffer i de industrier, de arbejder i, for lange arbejdsdage osv. osv. Børn skal allerhelst gå i skole og evt. når de er lidt større, evt. have et fritidsjob. Men virkeligheden for vestens unge, er bare langt fra virkeligheden for børn og unges i den tredje verden. Det er super svært at være ansvarlig forbruger og de fleste industrivarer, er uigennemsigtige og man ved ikke, hvordan produktet er produceret, inden vi køber det og hvilken omkostninger det har haft på mennesker, dyr og miljø. Det gælder indenfor hesteverdenen såvel som indenfor tøjindustrien og alt muligt andet."

 

Billede

Familien Eath-Horse: Roxy, Rikke, Sebastian og børnene Bjarke og Røskva. (Privatfoto)

 

Sebastian er uddannet i biokemi og Rikke har videreuddannet sig til børneyogalærer og NLP-coach men har en grunduddannelse som socialpædagog. Udfra deres grundlæggende viden og interesse omkring bæredygtighed, miljø, sundhed og økologi opstod altså idéen Earth-horse.

 

Da de begyndte at undersøge markedet, kunne de altså finde en smule, men ikke mange, økologiske produkter. Det er derfor deres vision at udvikle flere og flere bæredygtige produkter hen af vejen. Men da de ikke har en kæmpe økonomi i ryggen, må de derfor tage et skridt af gangen. Indtil videre har de et lille sortiment med nogle rigtigt gode hestebolcher produceret i Danmark af urter dyrket på danske marker efter økologiske principper, samt nogle selvudviklede træktov fremstillet af hamp. Selve hampen er høstet i Rumænien men under økologiske principper. Hamp er et produkt, der er blevet brugt i industrien i mange hundrede år. f.eks. indenfor hesteverdenen, til skibe, landbruget osv. Hamp behøver man ikke at sprøjte, da det er en plante, der vokser utrolig hurtig samt er meget overlevelsesdygtig og derfor selv kvæler al ukrudt. Hampen i Rumænien er dyrket under ordentlige forhold.

Earth-Horse har efterfølgende fået et samarbejde op at stå med De beskyttede Værksteder i Løgstør, hvor de producerer deres træktove og får betaling for dette.

"Borgerne her er meget ærekære omkring deres arbejde og producerer f.eks. også alle Hoptimister i Danmark. De er et godt eksempel på, at mennesker med særlige behov, sagtens kan bidrage til samfundet", fortæller Sebastian.

Billede

 

 

 

Hvad er det vigtigste for jer, når I skal producere nye produkter?

"For os er det en vigtig pointe at vores produkter er fremstillet i Danmark. Dels falder det godt i tråd med vores ønske om ordentlige arbejdsforhold, og dels mindsker det en, i vores optik, overflødig global transport af varer. Godt nok vil vi kunne producere vores produkter for en fjerdedel af prisen ved at flytte produktionen til eksempelvis Litauen eller Polen. Men de varer skal jo transporteres hjem til os, og der fylder det noget mere i CO2-regnskabet, hvis de skal køres fra Østeuropa i stedet for fra Løgstør (små 15 km fra vores hoveddør). Vi kommer dog ikke udenom, at nogle af materialerne er købt i udlandet til vores produktion."

 

Hvad er jeres visoner for den videre udvikling af forretningen?

Det er vores vision på sigt, at kunne ansætte evt. ufaglærte/mennesker med praktiske uddannelser, mennesker med særlige behov, asylansøgere og andre i vores produktion. Gerne mennesker, der ofte er udenfor arbejdsmarkedet, men ved os kan de blive ansat på sådanne betingelser, at der tages ekstra hensyn til f.eks. at sidde for sig selv, hvis man f.eks. har Aspergersyndrom. Andre kan måske bedre fungere sammen socialt og kan sagtens arbejde i samme rum. Da Rikke som pædagog har arbejdet med div. målgrupper såsom unge med autismespektrumforstyrrelser, asylansøgere o.a., har hun erfaret, at der ligger rigtig mange brugbare ressourcer gemt i disse forskellige målgrupper, og at mange af dem rigtig gerne vil gøre en indsats på arbejdsmarkedet men pga. forskellige udfordringer, bør arbejdsmarkedet struktureres lidt anderledes for nogle af dem. Vores ønske er, at kunne starte vores egen systue op, hvor vi kan ansætte et par medarbejdere til at starte med og sidenhen evt. nogle flere. En systue, der producerer hesteudstyr til først og fremmest det Skandinaviske marked og sidenhen gerne Europa og gerne større. Målet er bæredygtigt udstyr, ordentlige forhold og overenskomstmæssige lønninger til medarbejderne. Men en ting er drømme og visioner, en anden er virkeligheden. Rom blev ikke bygget på en dag og andre har kunnet starte virksomheder op på et lavbudget og pludselig ekspandere. Så vi skal igang med at søge EU-fonde og anden økonomisk støtte til vores projekt, og egentligt er det hårde arbejde først startet nu.

 

"Vi har ikke store forkromede undersøgelser om, der kan være marked til vores koncept. Men uanset hvad, så bærer alle tendenser hen mod mere og mere ansvarlig forbrugerbevidsthed, økologi/sundhed, egetansvar ift. at reducerer eget CO2, bekymring om global opvarmning mv. Så vi håber selvfølgelig, vi har satset rigtigt", slutter Rikke.

 

Du kan se mere om Earth-horse og deres produkter her

Billede

 


Tilføjet d. 14-11-2015 kl. 00:43 af i kategorien Nyheder generelt.
Forsidebillede: Ingen titel af Jean




Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider