Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

50.000 forsvundne heste

Under den europæiske hestekødsskandale i 2013 forsvandt op mod 50.000 heste sporløst på tværs af Europa. Visse lande er fortsat i risiko zonen for yderligere skandaler grundet utilstrækkelige kontroller, fremfører ledende forsker.

 

Rapport om hestekødsskandalen

Professor Chris Ellitt har forestået rapport om implikationerne af hestekødsskandalen på vegne af den britiske regering. Hans rapport fra 2014 "the Elliott Review into the Integrity and Assurance of Feed Supply Network" fremførte de chokerende tal, at op mod 50.000 heste forsvandt sporløst under finanskrisen der startede I 2008, og at langt hovedparten af disse heste endte i fødevaresystemet.

 

Advarsel om nye skandaler

På en nylig konference afholdt den 17. september 2015 advarede Elliott igen om at en lignende skandale kan gentage sig. Elliott fremførte "Konceptet med at 50.000 heste bare kunne forsvinde ud i det blå, kan virke ubegribeligt for de fleste, men den skala som nogle kriminelle bander kan operere ud fra er enorme. Hvor der er penge at tjene - og vel at mærke de summer der er involveret i fødevaresvindel løber op i milliarder - så kan man være sikker på at de kriminelle finder vejen".

 

Denne advarsel følger de seneste nyheder om at 7 lande i EU fortsat fejldeklarerer kød.

 

Bedre kontroller og sporbarhed

Ifølge Elliott er den eneste måde hvorpå der kan dæmmes op for yderligere skandaler, hvis alle led i forsyningskæden arbejder sammen om at forbedre sporbarhed og kontroller i alle led af fødevareproduktionen.

 

Profitmuligheder tiltrækker kriminelle bander

En af drivkræfterne i den sidste hestekødsskandale, var den omfattende og ukontrollerede handel med og transport af heste og ponyer af ringe værdi på tværs af Europa. For at skærme fødevareproduktionen af overfor dette, skal der flere tiltag til. Elliott agiterer bl.a. for at der skal være et endnu bedre kobling mellem hesten og dens ejer, og bedre kontroller, når heste transporteres på tværs af landegrænser.

 

Selvom Danmark igen på dette område er en af mønster borgerne i EU, så er der mange andre lande - heriblandt Storbritannien, som ikke har samme styr på registreringer og pas som Danmark, for slet ikke at tale om mange af de sydeuropæiske lande.

 

Hestene er taberne

Elliott fremhæver, at indtil, disse udfordringer er adresseret på tværs af samtlige Europæiske lande, vil unionen være særdeles sårbar overfor en lignende skandale, ligesom de berørte heste vil være meget udsatte i processen og deres velfærd derfor truet.

 

Billede

 

Hakket oksekød - eller hest - kan man vide sig sikker?

 


Tilføjet d. 17-11-2015 kl. 12:44 af i kategorien Nyheder generelt.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)





Seneste relaterede nyheder
18-12-13 Razzia mod hestekødssyndikat
14-12-13 Spis de uønskede heste!


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider