Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Firkløverts Springakademi med succes

I dag var første dag hos det nye spændende tiltag Firkløverts Springakademi, og det var en dag fuld af succes.
Dagen startede kl. 09.00 hvor Maria Gretzer lavede sin clinic og viste sit system. Det var absolut ikke en nem hest, hun havde fået til opgave at vise sit system på. Den første del af clinic'en vendte hesten "den forkerte vej" - dvs. med hovedet øverst og ryggen nederst. Den var spændt og nervøs over de fremmødte tilskurere, som sad på tribunen, og gik derfor generelt ikke ret godt.

Clinic'en bliver nærmere gennemgået nedenfor. Lige efter clinic'en var afsluttet, fik jeg mig en snak med Camilla Fliedner Ernst, som er en af de inviterede ryttere og tidligere individuel EM sølvvinder for juniorer. Her udtalte Camilla, at det var rigtigt interessant og dejligt, at hun viser sine principper helt fra bunden af samt hvordan hun laver sin grundridning, fordi det er de ting, vi skal bruge, når vi skal ride øvelserne senere
"Jeg synes det var rigtigt godt at se, hvor meget hun gik op i detaljerne, fordi det er hendes system vi skal lære i denne weekend, så vi kan se hendes metoder og hvordan hun gør det. Jeg tror at det bliver en udfordring for os, da mange af os danskere rider den mere gammeldags og over mod tyske stil. Det vil sige mere med hånden og med mere kontrol. Så det bliver rigtig spændende. Hun koncenterer sig meget om at hestene kommer bagfra, som godt kan afvige fra den danske stil. For Maria er det er meget vigtigt at hestene er afslappede i hånden."

Maria Gretzers clinic
I starten fortalte Maria om sin filosofi, mens at hun langsomt begyndte at arbejde med hesten og via hesten viste flere af hendes metoder.
For Maria er det en vigtig vigtig del at grundridningen er på plads. Hesten skal svare på de signaler, som der bliver givet, når de bliver givet - og ikke et sekund eller to senere. Hun mener, at der er alt for mange ryttere, som er gode på en springbane men uden at have det sidste fordi de reelt slet ikke har grundridningen på plads.
Ofte er det faktisk muligt at undlade en stor del af den mere belastende springning, hvis hesten den er korrekt redet over bomme, cavalettier og over de mindre spring.

Hesten Maria red på var af irsk afstamning. Hun ønskede at starte på hesten uden at den var varmet op først, så det var muligt for de fremmødte at følge hele processen. Efter lige at have redet hesten lidt, fortæller hun at hesten er sød, hun kan stoppe, ride frem mv, de basale ting er på plads. Imens at hesten gik med hovedet øverst, talte hun indirekte til rytterne, som sad med på sidelinjen. Der er ikke tvivl om, at de inviterede ryttere gerne ville vise senere på dagen, at det var velfortjent, at de var blevet inviteret med til dette arrangement. I den forbindelse nævnte hun, at mange ryttere har for meget fokus på hvor hestens hoved befinder sig, som et bevis for om hesten er på plads eller ej. At det er en nødvendighed, at hesten skal bøje nakken og dermed (hvis de går korrekt) gå til biddet. Men det handler ikke om hvor hestens hoved befinder sig, men derimod at hesten kommer bagfra.

Den hest Maria red i dag, var et tydeligt bevis på hendes filosofi. Hun forsøgte på intet tidspunkt at få hesten til at bøje hovedet og give efter. Hun arbejdede med hesten, lavede overgange, forsøgte hele tiden at få hesten til at slappe mere og mere af.
For at få hesten til at komme bagfra, selvom hesten ikke var på plads, var fokus på at have rytmen i traven. Hesten måtte ikke gå for hurtigt eller med for store trin.
Hesten gik endnu ikke som hun gerne ville have det, men det betød kun at hun fortsatte med at holde rytmen, holde hesten på bagparten og gøre så lidt i hånden som overhovedet muligt.

Da de kom til galoppen, viste det sig at hesten ikke reagerede tilstrækkeligt hurtigt på hjælpen til anspring, og det førte til forklaring om hvor vigtigt det er at hesten reagerer med det samme, når den bliver gjort om det. Når man rider hen mod en stor bred okser, er det ikke godt, hvis hesten ikke reagerer på det splitsekund man har til at korrigrere hesten. Denne hest slappede bedre af, når der blev redet i let sæde fremfor at Maria sad ned i sadlen, så hun sad det meste af tiden i et let let sæde - dvs. holdt sig så tæt på sadlen som muligt, men så der stadig var tale om let sæde.

Så var de første 20-25 minutter gået - og pludselig så blev det tydeligt, at nu begyndte hesten at slappe mere af, begyndte at strække overlinjen og give efter. Uden at Maria på noget tidspunkt havde forsøgt at gøre noget fortil. Dette viste tydeligt Marias filosofi - hestene kommer af sig selv, når de rides rigtigt bagfra.

Jo mere man så af clinic'en, jo mere tydeligt blev det at hesten langsomt slappede mere og mere af, reagerede bedre og bedre på Marias næsten usynelige hjælpere. Det er tydeligt at missonen er ved at lykkes for Maria.

Der bliver redet nogle mindre spring og cavalettier i den sidste del af clinic'en, hvor denne hest tydeligt ikke havde godt af at komme for tæt på springene. Det resulterede med et samme i, at hesten igen blev høj i nakken - det var nødvendigt at få redet ordentligt på, så man ikke kom for tæt på springet, hvis hestens form skulle forbedres.

Maria begyndte selv at nævne, at denne slags ridning måske ikke er særligt spændende at se på. Det kan hurtigt blive kedeligt - men ingen på tribunen havde syntes, at det var så kedeligt, at de var begyndt at snakke, så interessen var uden tvivl stadig stor hos publikum. Det er netop denne slags detaljer, der er så vigtige hvis man gerne vil blive rigtigt god til at ride. Her var det tydeligt at se indvirkningen, når de små detaljer begyndte at være på plads og hvor vigtige de er.

 

Hun sluttede sin clinic af med at sige, at hun ikke var i tvivl om at hendes system virkede, og der var heller ikke nogen tvivl om at denne hest var blevet bedre og bedre jo længere clinic'en kom, samt at det netop for de ryttere, som gerne vil nå helt til tops, at selvom dette måske er kedeligt at se på, så er det det vigtigste og den mest interessante del.

Resten af dagen gik med undervisning af de enkelte ekvipager ud fra de ovennævnte principper. Efter dagens undervisning, tog jeg mig endnu en snak med Camilla for at få før og efter oplevelsen med Marias undervisning.
Her udtalte Camilla: "Det var utroligt lærerigt! Både Björn og Maria er engagerede og dygtige. Deres system og ridemåde har nogle lidt andre fokuspunkter end vi er vant til, hvilket gjorde undervisningen udfordrende og anderledes. Idag handlede om flat-work, hvor vi ryttere lærte nogle nye gymnastik øvelser og fokus lå på grundarbejdet. Jeg føler personligt at jeg har fået meget med hjem, som jeg kan arbejde videre med og jeg glæder mig meget til imorgen, hvor vi skal springe bane og igen får flere nye fokuspunkter. Det er et fantastisk initiativ og arrangement Firkløveret har skabt for os unge ryttere!".

Dette arrangment fortsætter igen i morgen for rytterne kommer til at møde rigtige springbaner fra kl. 10.00 til kl. 18.30.

Billede

Camilla Ernst og Lord Holstein som hun red i dag.


Tilføjet d. 26-09-2015 kl. 23:00 af i kategorien Ridesport.
Forsidebillede: DM U21 hos Absolute Horses af CK 1





Seneste relaterede nyheder
10-01-18 Den succesfulde svenske Landstræner Henrik Ankarcrona giver clinic i Danmark i weekenden.
27-11-17 Spændende clinic med Nanna Merrald på Barthahus
08-11-17 Firkløverets Springakademi præsenterer spændende clinic med Nanna Merrald
18-09-17 Mountain Horse - ny sponsor af Firkløveret Springakademi
08-06-17 Firkløverets Springakademi går ind og giver ærespræmier til springavlere i DV
07-04-17 Firkløverets Springakademi - med succesfulde ryttere
04-02-17 Så det igen tid til clinic på Barthahus
17-11-16 Forening af avl og ridesport - Firkløverets Springakademi
15-11-16 Firkløverets Springakademi har præsenteret ny coach i ridesporten!
27-10-16 Så kan der søges om optagelse i Firkløverets Springakademi


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider