Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Øjenrynker – hestens emotionelle spejl?

Kommunikerer hesten sine følelser til os ved brug af øjenrynker og øjenbevægelser, ligesom vi mennesker kan udtrykke følelser ved hjælp af vore øjne? Det har et internationalt forskningsstudie set nærmere på.

 

Øjenrynker - måske et spejl af hestens emotionelle tilstand

Rynker over øjet indenfor grænsen af øjenbuen eller øjenhulen aktiveres af en sammenpresning af de underliggende øjenbrynsmuskler. Øjenrynker er helt almindelige hos heste, men adskiller sig i antal og form fra hest til hest og det enkelte individ. Men er de udtryk for hestens emotionelle tilstand, ligesom vi tillægger øjne og øjenomgivelser stor betydning når vi mennesker kommunikerer med hinanden?

 

Internationalt studie

Et team af forskere fra Schweiz, Storbritannien og USA satte sig for at undersøge, om øjenrynker hos heste, er et udtryk for en negativ emotionel stemning hos hesten, eller om de blot er en antropologisk fortolkning, baseret på det faktum, at vi mennesker fx tolker rynker i den indre øjenhule som bekymringslinjer.

 

Formålet med studiet var at undersøge om der er en relation eller sammenhæng mellem øjenrynker og hestens emotionelle tilstand. Studiet blev gennemført på det nationale stutteri i Avenches i Schweiz. Forsøgskaninerne i studiet var 16 Franches-Montagnes hingste.

 

Øjenrynker - en form for kropssprog

Forskerne fremprovokerede forskellige emotionelle tilstande hos hestene, og vurderede herefter om situationerne overvejende var positive fx forventningen om en belønning i form af mad eller at blive kælet for, ville reducere øjenrynkerne. Tilsvarende ville de se på, om de situationer der blev antaget at være negative for hestene fx konkurrencen om mad eller viften med en plastik pose, ville forstærke øjenrynkerne.

 

Alle fire test situationer blev valgt på basis af, at det er situationer, som heste meget sandsynligt ville risikere at komme ud for at opleve indenfor deres normale sociale og omgivelsesmæssige rammer.

 

Øjnene blev fotograferet

Forskerne knyttede en professionel fotograf til forskningsprojektet, der fik til opgave at fotografere begge øjnene på hver enkelt hest, mens den blev udsat for de fire forskellige situationer. Den efterfølgende analyse af antallet af rynker, omfanget, placeringen og dybden af rynkerne, samt hvor meget af det hvide i øjnene der kunne ses, fik forskerne til at konkludere, at der i hvert fald er en del karakteristika ved øjenrynker, der er påvirket af hestens forskelligartede emotionelle situationer..

 

Øjenrynker - et udtryk for hestens emotionelle tilstand

Forskerne konkluderede på baggrund af undersøgelsens resultater, at hestens emotionelle tilstand formentlig kan manifestere sig ved øjenrynken i et eller andet udtryk, og derfor kan udgøre en potentiel indikator for hestens velfærd. Da det foreløbigt blot er en velbegrundet hypotese, er der imidlertid behov for yderligere forskningsstudier, for at kunne konstatere om det rent faktisk er tilfældet, og for at udforske den mere præcise fortolkning af disse kommunikationsparametre hos hesten.

 

Forskerne bag studiet

Forskningsstudiet blev gennemført af Sara Hintze* (University of Bern og Agroscope, det Schweiziske nationale stutteri); Samantha Smith (University of Edinburgh, Storbritannien; Antonia Patt (University of Maryland, USA); Iris Bachmann (Agroscope, Schweiz) og Hanno Würbel (University of Bern, Schweiz) og blev præsenteret på dette års ISES konference, der blev afholdt i Vancover, Canada i begyndelsen af august 2015.

 

Billede

 

Giver heste udtryk for følelser via dens øjenrynker?

 


Tilføjet d. 22-08-2016 kl. 13:50 af i kategorien Forskning.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)





Seneste relaterede nyheder
06-01-17 Heste fortæller os ting vi ikke ved
26-09-16 Forskning viser at heste kan kommunikere med mennesker
11-06-16 Forskning viser at heste "taler" til deres mennesker
18-06-14 Kom på kursus i kommunikation og kropssprog med Ellen Ofstad
27-07-13 Forebyg skader med allround-fitness
28-05-13 Sådan ser hesten i lys og mørke


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider