Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Hvilke næringsstoffer har hesten brug for og hvad gør de for hesten?

Heste har som mennesker behov for forskellige næringsstoffer, der fungerer som byggesten i opbygning og vedligehold af kroppens funktioner. Men hvilke er lige de vigtigste og hvilke byggsten udgør de for kroppen?

 

Her følger den simple tilgang til hestens næringsbehov. Den har som udgangspunkt brug for:

  • Energi: for at kunne udføre bevægelsesarbejde, transportere bestanddele og sammensætninger rundt i kroppen, til opretholdelse af cellemembraner, syntese af forskellige bestanddele som f.eks. protein, og for at holde kropstemperaturen konstant. Heste kan få energi fra kulhydrater og fedt, men også fra protein.
  • Protein: til næsten alt. Protein indgår i næsten alle kroppens vævdele, f.eks. muskler, sener og de indre organer. Ligesom hos planterne er enzymerne også opbygget af protein.
  • Mineraler: behøves til vidt forskellige anvendelsesformål i kroppen. Calcium og Fosfor er f.eks. vigtigt for skelettet. Calcium, Magnesium, Kalium og Natrium er alle sammen indblandet i de kemiske processer der foregår, når hesten bruger sine muskler (arbejder). Svovl indgår i visse strukturelle proteiner. Kobolt indgår i en bestanddel, der er livsvigtig, for at hesten skal kunne udvinde energi fra foderet.
  • Vitaminer: behøves kun i små mængder. De bruges i cellernes livsprocesser og funktioner.
  • Sporelementer: er bestanddele der behøves i meget små mængder. Det er mineraler, og derfor også kaldet spormineraler. Mange af dem indgår i enzymer og i for store doser er de ofte giftige. Men vejledninger i hvor meget en hest skal have af de forskellige sporelementer er ofte forbundet med store usikkerheder.

Næringsstoffer efter aktivitet og livsstadie
Alt efter de forskellige aktiviteter der forekommer i hestens krop (f.eks. hjertets arbejde, vækst eller diegivning), forekomer der også forskellige kemiske processer i kroppen. Selv hvis hesten intet laver, er der hele tiden en proces i gang, der sørger for at der hele tiden forekommer kontinuerlig nedbrydning og fornyelse af kroppen. Disse processer stiller krav til behovet for næringstilførsel, der varierer med hestens brug, livsstadie, helbredssituation m.v.

 

Som eksempel har såvel en voksende unghest og en diegivende hoppe et stort behov for protein, eftersom de hele tiden opbygger proteinrige sammensætninger (føllets krop vokser, hoppens mælk indeholder meget protein). Præsttionsheste har ligeledes behov for næringsstoffer, særligt energi, men ved hårdt arbejde også forøgede mængder af andre næringsstoffer. Visse discipliner så som langdistanceløb, kan faktisk sætte hesten i en situation, hvor den har vanskeligt ved selv at nå eller overkomme at at indtage de næringsstoffer den har behov for. Så må man spæde til med koncenterer energi fx i form af olie, som ikke er en del af hestns naturlige føde og med elektrolytter, for at forsyne hesten tilstrækkeligt med de salte og den energi den forbruger.

 

Billede

 

Trakehnerhoppe med sit føl på græs ( forsidefoto: Tine Lessèl)

 


Tilføjet d. 30-06-2015 kl. 22:05 af i kategorien Røgt og Pleje.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)





Seneste relaterede nyheder
12-01-20 Heste-branchen viser vejen til bæredygtig energiproduktion
08-10-17 Hestemøg kaster lys over World Cup stævne!
08-10-17 Tid til omlægning af hestens foder?
06-10-16 Hjælp – hesten spiser jord!
07-08-15 Hvorledes tolkes en hø-analyse?
27-11-17 Mangler din hest energi i træningen?
29-11-14 Saltsten indeholder ikke bare salt
02-07-14 Fodring af diegivende hopper
03-07-14 Heste der taber sig i sommervarmen
18-01-14 Øger du kerne-rationen om vinteren?


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider