Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Mistanke om cushings eller PPID?

Mange har sikkert hørt om lidelserne Cushings eller PPID. Men hvad går det ud på, hvordan rammer det hesten, hvordan afsløres det og hvad gør man ved det? Det vil vi i det følgende forsøge at få styr på.

 

Cushings og PPID dækker det samme

Først og fremmest er Cushings Syndrom og PPID to begreber, der dækker samme lidelse. Cushings Syndrom, har nemlig fået et nyt navn nemlig PPID, der står for Pituritary Pars Intermedia Dysfunktion, som af eksperter skulle siges at være en mere korrekt betegnelse for lidelsen. Det bliver man sikkert - som almendeligt hestemenneske - ikke meget klogere af, men hvad er så Cúshings Syndrom eller som det nu kaldes PPID?

 

Hvad er PPID?

PPID er en alvorlig og udbredt skofskifte sygdommenlidelse hos heste. PPID er en aldersbetinget neurodegenerativ lidelse, som oftest ses hos heste over 15 år. Men også yngre heste kan rammes af sygdommen, nyere undersøgelser har fundet PPID hos heste ned til 5 år gamle.

 

Hos en PPID ramt hest sker der en nedbrydning af nerver i den del af hjernen, der hedder hypothalamus, som medfører, at hesten ikke producerer tilstrækkeligt af stoffet dopamin - kroppens såkaldte lykkehormon. Det gør, at der kommer ubalance i en lang række andre hormoner i kroppen.

Det gælder blandt andet ACTH fra hypofysen, insulin fra bugspytkirtlen og cortisol fra binyrerne.

 

Det forhøjede niveau af ATCH i blodet betyder bl.a., at hestens binyrer producerer for meget af stresshormonet cortisol, og at bugspytkirtlen kan producere for meget insulin, og dette resulterer i symptomerne forbundet med PPID, hvor specielt et forhøjet niveau af ATCH i blodet er skadende for hesten. Det er samtidig ensbetydende med, at hestens krop producerer for meget af blandt andet stresshormonet cortisol, som resulterer i symptomerne forbundet med PPID. Hesten er med andre ord ikke i stand til at opretteholde sine normale krope- og reguleringsfunktioner længere, da det rammer lige ned i centeret for styring hestens funktioner. Fordi det er selve "kommandocentralen" for hormonerne, der er syge, vil rigtig mange hormoner i kroppen være ude af balance, og derfor vil symptomerne på sygdommen også falde meget forskelligt ud, hvilket kan vær en udfordring i at få mistanken om lidelsen - blot ved observation af hesten.

 

Hvad er symtomerne?

Symptomerne ved PPID er således mangerettede, hovraf flere eller færre kan være til stede samtidig. Et af de symptomer, som ofte ses ved PPID, er forfangenhed. Tidligere mente man faktisk, at sukkerholdigt græs var den vigtigste årsag til forfangenhed, men nye studier har påvist, at op imod 90% af alle forfangenheder skyldes en stofskiftesygdom - enten PPID eller EMS (Ekvint metabolisk syndrom). Nogle af symptomerne på PPID forveksles ofte med alderdom, f.eks. muskeltab og nedsat præstation, og den karakteristiske lange krøllede pels, som ofte ses som et symtom for PPID har givet inspiration til det tidligere populære navn Cushings. Derfor er Cushings eller PPID, ofte feljagtigt blevet blevet forbundet med en sygdom der primært rammer ældre heste.

 

Typiske symptomer på PPID er:

  • Forfangenhed
  • Forandringer i hestens hårlag
  • Pelsen bliver længere
  • Pelsen begynder at krølle
  • Forsinket/manglende fældning
  • Nedstemthed
  • Tab af muskulatur
  • Forøget tørst
  • Svedudbrud
  • Svækket immunforsvar

Hvor udbredt er sygdommen?

Undersøgelser viser, at op imod 90 % af alle tilfælde af forfangenhed skyldes en underliggende endokrin sygdom, som f.eks. PPID. Tidligere antog man blot, at disse ovenfornævnte symptomer var en naturlig følge af alder hos den ramte hest. Det skønnes i dag at op mod 24.000 heste i Skandinavien er ramt af denne sygdom, men størsteparten uden at være blevet diagnosticeret. Flere studier har vist, at omkring 20-25 % af alle heste over 15 år har lidelsen, men det vides også, at yngre heste kan rammes af sygdommen. Nyere undersøgelser har fundet PPID hos heste ned til 4-år alderen.

 

Selvom lidelsen således vurderes at være relativt udbredt, så er kendskabet til PPID alligevel ikke særlig stort, og sygdommen medfører derfor ofte uoprettelige skader, før den identificeres selvom den faktisk er relativ enkelt at teste for.

 

Enkel at diagnostisere
Ved en simpel blodprøve kan man nu afgøre om hesten har PPID. I visse tilfælde kan diagnosen endog stilles på baggrund af de kliniske symptomer alene. Ca. 30% af heste med PPID lider også af stofskiftesygdommen EMS (se her): Hesten bør derfor tillige undersøges for dette, da tilstedeværelsen af EMS, har relativ stor betydning for den måde hesten fremadrettet vil skulle fodres på.

 

Prognose og behandling
Den dårlige nyhed er at PPID ikke kan helbredes. Den gode nyhed er, at den kan behandles og derfor holdes i ave.

 

Prognosen for behandling er god og jo tidligere i forløbet diagnosen stilles, des hurtigere kan behandlingen igangsættes og sygdomsudviklingen standses. Behandlingen fungerer således, at de virksomme stoffer i medicinen, erstatter den manglende dopamin i hypofysen, og hjælper således med, at bringe cortisol-koncentrationen i blodet tilbage til et normalt niveau. 6-12 uger efter begyndt behandling vil man kunne se tydelig forskel og hestens symptomer aftager.

 

Opdages PPID i tide findes der behandling, som kan holde symptomerne på et minimum. Selvom hesten ikke kan kureres, kan den leve videre uden smerter og andre gener. Det er derfor vigtigt at gribe ind så hurtigt sommuligt, hvis du har mistanke om at din hest er ramt af syndromet.

 

Kontakt en dyrlæge for at høre mere omkring behandlingsmulighederne.

 

Billede

 

Hest med Cushings eller PPID med den karakteristiske krøllede lange pels


Tilføjet d. 26-06-2015 kl. 08:20 af i kategorien Røgt og Pleje.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)





Seneste relaterede nyheder
20-02-19 Både hest og rytter ramt af Cushings
24-09-15 Forfangenhed – ikke sæsonbestemt
09-08-15 PPID - Gratis hjælp at hente


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider