Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Selvtillid til Hest og Rytter

Toprytteren Bo Høstrup og foredragsholder Rasmus Bagger er trådt sammen i denne spændende clinic i Herning idag. Bo Høstrup er en yderst succesfuld dressurytter, der har vundet et utal af store konkurrencer i sin tid som eliterytter.

Rasmus Bagger er tidligere europamester og mangedobbelt danmarksmester i flere forskellige sportsgrene, og tilbyder sig nu som coach og mental træner for topeliten indenfor varierende sportsgrene.

 

Billede

Foto: Merete Panduro

 

Idag har vi fornøjelsen af dem her i Messecenter Herning hvor Rasmus Bagger, med udgangspunkt i ridesporten, vil give sit bud på hvordan man som eliterytter kan styrke sit arbejde med hestene via mental forberedelse og psykisk overskud.

 

Rasmus starter sit oplæg med at fastslå, at selvtillid er det vigtigste overhovedet, i forhold til at opnå resultater og opfylde sine drømme. At selvtillid er grundlaget for en god relation til hesten, og at vores grad af selvtillid er direkte forbindelsesled til vores succes som sportsudøvere.

 

Rasmus opfordrer publikum til at huske at hesten først og fremmest er et flugtdyr. Dermed er hesten altid klar på at lege "hvad skal vi blive bange for idag- leg", og rytterens måde at lege den leg har stor betydning for udkommet. Bliver vi irriterede, bange, anspændte eller direkte vrede, afspejles det i hesten der bliver utryg = mister tillid til rytteren. Når hesten mister tilliden til rytteren vil den forsøge at finde tryghed andetsteds, og det viser sig ofte som søgen efter andre heste, kalden, og uvillighed til at samarbejde.

 

Selvtillid, og tillid til sin makker, er byggestenen al ridesportsmæssig udvikling står på, og heldigvis kan selvtillid trænes. Akkurat som en muskel der via træning presses, strækkes og vokser.

 

Efter en kort og inspirerende peptalk kommer eliterytter Bo Høstrup på banen med en af sine heste. Den store hvide hoppe er 13 år, og det er hendes første gang i så store omgivelser. Det er en tidligere springhest med en del tænding, som Bo har trænet i nogle år. Bo Høstrup er dedikeret dressurrytter, og da Rasmus vil udfordre ham og får sat et spring op er hans første kommentar "Nu vil jeg godt hjem". Naturligvis med sjov i stemmen, men ikke desto mindre er det tydeligt at der sker noget i konstallationen mellem hest og rytter idet banepersonalet bringer springmateriel ind. Om det er hesten der bliver ivrig eller Bo der bliver en anelse anspændt er ikke til at vide, men ekvipagen får en anden anspændthed, der først frigives da de har forceret springet første gang.

Herefter er det tydeligt at ekvipagen hygger sig med de små spring, og får bygget en tillid op til at "det her er faktisk ok".

 

Som Rasmus så rigtigt bemærker, efterfølgende, er det tydeligt at hest og rytter ved at klare denne udfordring, får ny tillid til hinanden, og dermed øges deres selvtillid. De fleste kender det nok fra sig selv. Man er nervøs for noget man skal/vil præstere, og bruger en masse energi på at være nervøs eller anspændt. Men så snart man overkommer udfordringen har man lyst til bare at gøre det igen og igen. Forudsat at det går godt. Og denne følelse af succes er dyrebar og baggrunden for at vi, som ryttere, altid skal præsentere vores heste for overkommelige udfordringer. Forcerer vi træningen eller presser vi hesten for hårdt, dykker dens selvtillid. Gentagne dyk forringer hestens lyst og engagement i træningen, og er den direkte vej til dårlige træningsoplevelser.

 

Rasmus Bagger er en fremragende oplægsholder, og han holder publikum fanget med sine rammende beskrivelser, sine humoristiske betragtninger og sine yderst relevante punch-lines.

Efter cliniccens afslutning blev der summen på tilskuerpladserne, og sætninger som "Han har jo helt ret, hvordan skal man kunne lede en hest hvis man ikke engang selv tror på det", "Måske min hest ville gå bedre hvis jeg havde det bedre?", "Det er jo så indlysende når der kommer ord på."

 

Så næste gang du svinger dig i sadlen forud for en træningstime, så husk på, hvilken følelse du gerne vil have idag. Visualiser et realistisk mål, og brug lige fem minutter på at finde selvtilliden og roen frem. Ifølge Rasmus Bagger vil det betale sig tusindfold i det lange løb.

God arbejdslyst derude. Og husk dagens vise ord; "I er alle lige så gode som de bedste ryttere, I har bare ikke øvet jer lige så meget endnu."

 


Tilføjet d. 07-03-2015 kl. 13:04 af i kategorien Arrangementer.





Seneste relaterede nyheder
31-08-20 Corona får konsekvenser for Messecenter Herning
06-03-20 Stor panik i Herning, bliver det hele aflyst?
30-01-19 Herning 2019 katalog kan nu forudbestilles
02-10-18 Finalisterne i Nord-Vest Box Cup er fundet
29-05-18 Heste slår rekorder på Landsskuet
01-03-18 Hingstekåringen under opbygning
21-10-17 Springningen højdepunkter fredag i Herning
10-10-17 Gratis adgang til hal M ved World Cup
26-09-17 Hvad kan du opleve til World Cup i Herning?
06-03-17 Merrald glæder sig til Herning


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider