Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Lad ikke din stress påvirke hoppen

Sådan undlader du, at din stress påvirker din folende hoppe. Lad den i videst muligt omfang klare opgaven selv.

 

Ny forskning viser, at hopper der foler ikke ligesom kvinder under fødsler viser stresslignende symtomer, men opnår en tilstand af dyb hvile og afslapning ( se her ). Forskernes resultater er sikkert overraskende for de fleste, men de kan ydermere give os en bedre ide om, hvorledes vi skal forholde os under hestefolinger.

 

Ligesom vi skal huske på, at hoppen i naturen vil vælge folingstidspunkt ud fra ro og ingen fare.

Dette er vigtigt vi holder dette for øje, når vores egne hopper skal fole. Vi skal derfor undlade at tillægge situationen de menneskelige reaktionsmønstre og omstændigheder, som vi ofte ville være tilbøjelige til, og lade hesten være hest - for det er den alligevel den bedste til at gøre.

 

Her kommer fagredaktionens gode råd til, hvorledes du som hoppe-ejer, bør forholde dig i situationen:

  • Lad hoppen få den nødvendige ro. I naturen foler hopper typisk om natten, lidt væk fra de øvrige heste, i ro og fred. Hvis de føler sig truet, eller har behov for at flygte, kan de tilmed afbryde og udsætte en nært forestående foling. Det er for vigtigt at give hoppen ro og fred til at forberede ankomsten af det nye føl
  • Fald derfor ikke for fristelsen, at tjekke op på din folende hoppe hvert 10. minut, ellers kan hoppen alene agere på den stress hun opfanger fra omgivelserne, som kan få hende til at udsætte folingen, hvis hun bliver forstyrret hele tiden! Vil du gerne overvære den, så monter i stedet et overvågningskamera og evt. en folealarm i stalden, og grib kun ind, hvis noget er ved at gå galt.
  • Skulle uheldet være ude, kræver det oftest seriøs, hurtig og kompetent indblanding. Hoppefolinger går hurtigt. Det betyder også at der skal gribes hurtigt ind. Ring til din dyrlæge straks ved mistanke om at der er noget galt, og vær forberedt på selv at gribe ind, under vejledning. Dyrlægen når nemlig oftest ikke at komme frem i tide, hvis det virkelig er kritisk. Forbered en kasse med de mest nødvendige remedier, så du ved hvor du skal finde tingene, hvis uheldet skulle være ude, så som håndklæder, afføringsmiddel (ved problemer ved afgang af tarmbeg) m.v.
  • Vær dog ikke umiddelbart nervøs ved hoppefolinger. Hopper er intuitivt eksperter i folinger, og det er rent faktisk sjældent det går galt. Hvis hoppen ellers er sund og rask, og ikke har en historik af komplicerede folinger, er der altovervejende grund til at tro på, at det nok skal gå godt for sig. Hvis det derimod er gået galt flere gange - så overvej i så fald at undlade at bruge denne hoppe til avl.
  • Hvis du har hoppen gående ude og hun vælger at fole om natten, så bliv ikke nervøs. Det er helt naturlig adfærd og som regel klarer de folingen selv og vælger ro og uforstyrrede omgivelser.

Skal I begge have en god oplevelse under folingen, så undlad at forstyrre hoppen for meget i hendes arbejde. Hun er eksperten, hun ved instinktivt hvad der skal gøres og hun har roen. Lad ikke din stress og forventningens spænding, ødelægge øjeblikket for både hende, føllet og i sidste ende dig selv. Nyd at se vidunderet finde sted, men gør det i stilhed og på afstand.

 

Held og lykke med en god oplevelse og dit nye føl!

 

Se den første artikel i serien: 'Smerte- og stresfrie folinger' her

 

Billede

 

Forsidefoto: Trakenerhoppe nusser om sit nyfødte føl i fred og harmoni (Tine Lessèl)

 


Tilføjet d. 17-04-2015 kl. 10:11 af i kategorien Røgt og Pleje.
Tags: Hoppe, Stress og Foling.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)





Seneste relaterede nyheder
12-04-15 Smerte- og stressfrie folinger
31-08-14 Lærer frygtsomme heste dårligere end andre?
08-08-14 Hvorledes fortolkes hestens stress?
07-08-14 ISES konferencen skudt i gang
05-05-10 Moderløst føl lukkede Heidis telefon


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider