Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Sandheden om protein

Er du usikker på, hvor meget protein din hests foderration skal bestå af? I så fald, er du ikke den eneste. Her følger den første af to artikler med information om, hvad du bør vide om protein, om over- og underforsyning, hvorledes det kan konstateres, og hvordan det indvirker på hesten

 

Overforsyning og underforsyning

De fleste vil være tilbøjelige til at frygte at deres hest er underforsynet med proteiner, idet de fleste ved at proteiner er vigtige byggesten for kroppen. Mange vil derfor vælge at supplerer proteiner til hestens foder. De færreste er imidlertid opmærksomme på, at der også er ulemper ved at overforsyne hesten med proteiner. Det er en realitet, men sikkert ligeledes en overraskelse for de fleste, at overforsyning af proteiner til ride- og sportsheste, faktisk er langt mere udbredt end underforsyning.

 

Symptomer på underforsyning

Heste der indtager utilstrækkelige mængder af protein i deres foder, kan få en række helbredsmæssige udfordringer. Udover de kendte vækstforstyrrelser og manglende udvikling hos ungheste, kan mangel på protein i foderet forårsage, reduceret appetit, tab af muskelmasse og vægt, reduceret hovvækst, mat eller tarveligt udseende hårlag, samt at hesten giver udtryk for generel mangel på energi. Hopper i fol, som mangler proteiner, er mere tilbøjelige til at abortere og lakterende hoppers mælkeproduktion kan blive reduceret, som følgende af utilstrækkelige mængder protein.

 

Tab af muskelmasse, specielt i de store muskelgrupper i hestens bagpart, er også typisk et tegn på proteinmangel, ligesom nogle heste kan udvise mangeadfærd, ved at begynde at spise hestepærer. Det reducerede foderindtag hos en proteinunderforsynet hest, kan resultere i en ond cirkel, og kan gøre det stadigt vanskelige at korrigere situationen. Når det er sagt, stiller den udvoksede hest ikke de store krav til proteiner. Det er derfor yderste sjældent, at der forekommer reelle proteinmangler hos denne gruppe heste, på normal foderration, hvorfor det primært er avlsdyr, man skal være opmærksom på.

 

Proteinmangler opstår derfor typisk i de situationer, hvor heste tilbydes dårlig afgræsning over lange tidsperiode, uden yderligere tilskud af nogen slags. Hvis man korrigerer foderet, vil flertallet af symptomer på proteinmangel, derfor hurtigt forvinde - oftest i løbet af blot en uges tid. Skaden som forvoldes ved unge heste i vækst, er imidlertid mere alvorlige.

 

Overforsyning af proteiner

Overforsyning af proteiner i hestens kost, er på lige fod som underforsyning af proteiner, ugunstig for hesten. Det gælder især de tilfælde, hvor udvoksede heste bliver fodret med ekstra protein ud fra den misforståede antagelse, at protein er lig med energi. Hvad er det så der sker?

 

Protein, der er i overskud og som hestens organisme ikke har behov for, skal udskilles, for at hesten kan komme af med det igen. Proteinerne gennemgår hermed en kemisk proces, hvor de brydes ned til nitrogen atomer, mens resten af molekylerne oplagres. Nitrogen atomerne bliver bundet op som ammoniak og uria molekyler. Begge dele bliver i sidste ende udskilt med urinen. Det fører til en forøgelse af behovet for vand, øget urinering og en kraftig lugt af ammoniak i stalden. Forud for udskildelsen med urinen, skal nitrogen molekylerne filteres ud af blodet, en proces der over tid kan belaste nyrene. Det er indikationer på, at ufiltrerede urinstoffer og ammoniak i blodet kan fremme sygdomme i lever og nyrer.

 

Overforsyning nedsætter præstation

I modsætning til hvad mange ryttere sikkert vil forvente, kan forøgede mængder af protein i foderet faktisk føre til, at hestens evne til atletisk præstation, derimod reduceres. Heste, der har en kost med alt for høje proteinmængder, har vist sig at få forsænket PH værdi i blodet, både i hvile og under præstation. Derudover, er der indikationer på, at stærkt forøgede proteinmængder kan forstyrre calcium optaget i knogler, hvormed også calcium og fosfor balancen kan forstyrres, Det bliver med andre ord lidt som en 'domino-effekt'.

 

Uenighed blandt forskere

Forskerne er imidlertid uenige om, reelt hvor megen skade en diæt med et højt protein indhold kan forårsage, og hvor længe hesten skal indtage en sådan diæt, før der opstår synlige tegn på skader.

 

Der er derimod stærkere bevis for, at overdrevne mængder protein i foderet til ungheste i vækst, kan forårsage skade. I et gennemført studie, fik føl og 1-års plage en ration, svarende til 25 % mere protein i deres foder end normalt anbefalet. Dette medførte langsommere vækst hos unghestene og en øget sandsynlighed for udvikling af knogle og led relaterede problemer.

 

Hvor meget er nok?

Så hvor meget er nok, hvis både overforsyning og underforsøgning af proteiner i hestens foderration kan være skadeligt?

 

Desværre findes der ikke et entydigt svar. Ny forskning rykker konstant på anbefalingerne. Der eksisterer dog nogle generelle retningslinjer, som man kan forholde sig til, og som vi vil komme nærmere ind på i den næste og sidste artikel om proteiner.

 

Se den anden og sidste artikel i serien: protein - hvor meget er tilstrækkeligt?

 

Billede

 

Soyaskrå, er en udemærket proteinkilde, men pas på med for meget protein

 


Tilføjet d. 16-02-2015 kl. 18:31 af i kategorien Røgt og Pleje.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)





Seneste relaterede nyheder
22-02-15 Protein - hvor meget er tilstrækkeligt?
15-01-14 Hø: Er dampning bedre end vanding?


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider