Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Ny teknik mod kissing-spines

En ny og minimal indgribende kirurgisk metode til operation for 'kissing spines', er blevet afprøvet af et engelsk veterinærforskerteam, som har opnåetforbløffende gode resultater med metoden.

 

Ofte stillet diagnose

Et buk fra en ældre dressurhest, en refusering fra en springhest, en sænket ryg på en uddannet dressurhest, kan alle være tegn på smerter i ryggen. En hyppig stillet diagnose, som kan kompromittere hestens præstation ganske betragteligt, er tætsiddende torntappe - også kendt under betegnelsen 'kissing spines'.

 

Kræver ofte kirurgisk indgriben

I mange tilfælde kan diagnosen behandles kirurgisk. Ved operation udføres en operativ procedure der kaldes subtotal ostectomi. Dette er en kirurgisk fjernelse eller afskæring af de generende knogledele, for at bedre hestens tilstand og smertelindre, hvorved dens generelle velvære og mulighed for forbedre sin atletiske evne, betydeligt forøges. Selvom veterinærer generelt er blevet dygtigere med tiden til at udføre indgrebet, så det bliver så nænsomt som muligt, er der alligevel oftest tale om et relativt omfattende indgreb, der involverer operation under fuld narkose, med efterfølgende lange genoptræningsforløb.

 

Ny metode afprøvet

Et team af britiske veterinærer, har imidlertid undersøgt en ny og langt mindre indgribende teknik, til behandling af lidelsen, og har opnået særdeles positive resultater.

 

På det præstigebetonede Newmarket heste hospital, der er beliggende midt i fuldblods- og galopsportens højborg i Suffolk i England, har et hold af veterinærer, undersøgt en metode, som i modsætning til de eksisterende metoder betegnes som minimal operativ indgriben, til at behandle heste der har kissing spines. Metoden der har fået navnet: subtotal cranial wedge ostectomi.

 

Følge-studie

I et studie, fulgte veterinær teamet en række heste, der alle var blevet opereret ved hjælp af den nye metode, idet studiet havde fokus på hestenes langsigtede funktion, både i form af atletiske præstation samt hestens generelle funktionelle og kosmetiske udseende.

 

Metoden

Den nye teknik går ud på at foretage en bestemt form for kirurgisk tværsnit omkring den problematiske torntap, under almindelig lokalbedøvelse. Kirurgen foretager to vinklede snit på hver side, hvor spidsen runes af under indgrebet. Chefkirurgen Wright og hans kollegaer, tror på, at ved alene at fjerne det udvoksede knoglevæv og befare det sunde, kan man bibeholde hestens overordnede knoglestruktur i rygsøjlen, hvorved man forhindre eller minimere risikoen for at ryggens kosmetiske fremtoning ændres. Derudover mener holdet bag undersøgelsen, at lokalbedøvelse gør forskerne bedre i stand til at tilgå det problematiske område af rygsøjlen, hvorved også operationstid og omfanget af operationsindgrebet og trauma på det omgivende væv, kan reduceres.

 

Lovende resultater

Wright og hans kollegaer har været i stand til at følge 19 af 25 heste der blev opereret i tidsrummet fra 2009 til 2011 på hestehospitalet i Newmarket. Af de 19 heste, blev hele 15 heste fuldstændigt kureret for kliniske tegn på kissing spines, og returnerede efterfølgende til fuldt arbejde. Herudover var 3 hestes tilstand betydeligt forbedret, men havde ikke bragt dem tilbage til fuldt arbejde. En enkelt hest udviste ingen forbedringer efter indgrebets udførelse. Disse resultater svarer til resultater der har været fremvist i andre studier, hvilket ifølge forskerne understøtter argumentet for at anvende den beskrevne teknik.

 

Teknik med potentiale

På baggrund af undersøgelsens resultater, konkluder forskerne, at teknikken er en effektiv måde til behandling af kissing spines, dels fordi den reducerer operationstid, har en lav komplikationsrate, og også har favorable kosmetiske fordele - faktorer som alle alene er til gavn for kirurgen, hesteejeren og patienten selv, i forhold til det traditionelle operative indgreb.

 

Kilde: "A new technique for subtotal (cranial wedge) ostectomy in the treatment of impinging/overriding spinous processes:

Descritption of technique and outcome of 25 cases,. The Equine Veterinary Journal.

 

Billede

 

'Kissing spines', hvor torntapperne rører hinanden

 


Tilføjet d. 27-02-2015 kl. 13:44 af i kategorien Forskning.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)




Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider