Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Hvordan mindskes foderaggressioner?

Fodringsaggressivitet er et hyppigt forekommende fænomen, især når heste fodres i grupper. Der er imidlertid stor forskel på graden af aggressiv adfærd der udvises, afhængig af, hvorledes heste fodres i grupper.

 

Aggressioner - en konsekvens af vort husdyrhold

Heste i naturen udviser sjældent aggressioner omkring fodringstid, som det ofte ses hos tamheste. Dette skyldes miljøet - den måde vi har valgt at holde vore heste på. I naturen har heste åbne vidder, at bevæge sig rundt på og kan tilgå foder på de fleste tidspunkter af døgnets timer. Derfor udviser de sjældent aggressioner for hinanden, og der er ikke faste spisetider. I fangeskab er sagen noget helt andet. Vi fodrer ofte på bestemte tidspunkter, med større mængder foder og det fremprovokerer aggressioner blandt heste i flok, for at være blandt dem der sikrer sig foderet. Ofte i henhold til hestenes egen rangorden.

 

Et forskningsteam har undersøgt, ved hvilke fodringsprincipper der udvises størst aggression mellem heste i flok, og hvilke der tilsyneladende fungerer bedst.

 

Fodringsproces og udviste aggressioner

I et nyligt studie, gennemført af et østrigsk forskerteam, undersøgte østrigske forskere fodringsaggressioner for forskellige fodringsformer i grupper af heste, og fandt signifikante forskelle på aggressionsniveauerne for de forskellige undersøgte fodringstyper.

 

I forsøget indgik følgende forskellige fodringsformer:

  • Fodring i store bunker på jorden
  • Fodring via hø-hæk/foderhus
  • Et fodringstremmehegn (med tremmer mellem hver enkelt hest)
  • Hønet
  • Åbne foderbåse
  • Kombinationer af ovenstående

Forskerne observerede hestene i 30 minutter før fodring såvel som 30 minutter efter fodring. De noterede sig tegn på aggressiv adfærd, såsom når hestene kom imod hinanden, skubbede til hinanden eller udviste truede adfærd såsom tilbagelagte ører, bid, spark og lign.

 

Aggressivitet afhænger af fodringsform

Forsøget viste, at de fleste udviste aggressive adfærdstegn, var trusler uden fysisk kontakt mellem hestene (64 %). Men forskerne observerede samtidig, at der var stor forskel på aggressionsniveauet afhængig af det enkelte fodringssystem.

 

De færreste tilfælde af aggressiv adfærd kom til udtryk, når hestene blev fodret med hø i mange små bunker med en indbyrdes afstand på mindst 1-1,5 meter, eller når de var indbyrdes fysisk adskilte, selvom de reelt kunne bevæge sig frit ud og ind. De hyppigst forekomne aggressioner fremkom, når hestene blev fodret fra en stor samlet bunke hø. Aggressionerne blev markant reduceret, når fodringen strakte sig over længere tid, som f.eks. ved brug af hønet.

 

Forskerne fandt frem til, at man kan begrænse aggressioner hos heste omkring fodringstid, ved at adskille hestene fysisk med barrierer eller afstand og ved at forlænge spiseperioden ved f.eks at benytte hønet. Resultaterne fra undersøgelsen er i tråd med et nyligt hollandsk forskningsprojekt, der konkluderede at hyppig fodring er med til at holde fodringsaggressioner på et lavt niveau.

 

Anbefalinger til fodring af heste i grupper

Baseret på undersøgelsens resultater, kan det ikke overraskende anbefales, at heste der lever i grupper, at dele foderstederne op, så der er afstand mellem de enkelte fodersteder. Kan man samtidig sørge for, at hestene fortærer deres foder over længere tid, eller har adgang til grovfoder hele døgnet, reducerer det aggressionerne yderligere. Herved kommer fodringsmønsteret også til at tilnærme sig hestens naturlige adfærd, og begrænser hermed også risikoen for udvikling af stereotypadfærd, samtidig med at hestens fordøjelsessystem holdes sundt og raskt.

 

Kilde: The Horse.com

 

Billede

 

Et foderhus, er en måde at reducere foderaggresioner på hos heste i flok (forsidefoto: Tine Lessèl)


Tilføjet d. 04-03-2015 kl. 18:30 af i kategorien Røgt og Pleje.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)





Seneste relaterede nyheder
25-11-17 Grovfoder udfodringsmetoder påvirker hestevelfærden
12-01-17 Er løsdrift-fodring en udfordring?
01-04-14 Holland skaber elite-heste, mens Danmark skaber elite-malkekøer
19-10-13 At undgå kolik
22-03-13 Fodring - de 9 gyldne huskeregler!
26-05-10 Ulovligt salg af for gamle Blue Hors-produkter
10-02-10 Hestedoktorens foderkurser


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider