Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Har du en innovativ hest?

Har du en hest, der er særlig begavet, finder på numre af eget initiativ, eller på anden måde virker særlig kreativ eller opfindsom, så vil tyske forskere gerne høre fra dig.

 

På jagt efter intelligente heste

Adfærdsforskere på Universitet i Nürtingen i Tyskland, er på jagt efter eksempler på innovativ adfærd hos heste. Med innovativ adfærd mener forskerne, eksempler på heste, der selv har fundet utraditionelle løsninger på at få løst et specifikt problem.

 

Innovativ eller kreativ adfærd, er ifølge forskerne særligt vigtig, når man vil bedømme intelligens graden af intelligens. De vil forsøge at undersøge intelligensen hos heste, og hvis det viser sig, at de får medhold i deres hypotese, så kan det betyde at heste er klogere end mange mennesker går rundt og tror.

 

Mange eksempler på innovative heste

Forskerne har allerede fået nogle eksempler de kan begynde at studere, som f.eks. eksemplet med friser hoppen, der fandt ud af at lukke boltene op på foderkasser og boksdørene til sin andre og andre hestes bokse. Der er også et eksempel på en hest, der bruger en gren, til at skrabe hø ud under høhækken, for at skrabe lidt ekstra mad sammen til sig selv og for sin foldkammerat, som er et muldyr. Der er også et eksempel på en pony der kan nedtage hegnet omkring sin fold, eller halvvilde heste i Italien, der har udvist evner for gartneri. I realisten er det et mysterium, hvorledes hver af disse heste kom op med ideen til det de faktisk gør, uden at der er nogen specifik træning af hestene involveret. Det faktum, at det er lidt af et mysterium, hvordan hver af disse heste kom op med ideen til det, de gør, er derfor det kan klassificeres som innovativ adfærd, hævder forskerne.

 

Vil etablere forsknings projekt

Forskerne ønsker at undersøge, den tilsyneladende meget målbevidste adfærd som disse heste besidder. De er overbevist om, at heste er klogere end de normal får kredit for, og at hesteejere kan være med til at bevise det. Hvis de får samlet tilstrækkeligt med eksempler på innovativ adfærd hos heste, vil de efterfølgende forsøge at udlede et videnskabeligt forskningsprojekt, der skal søge at påvise intelligens hos heste.

 

Er din hest innovativ?

Forskerne er meget interesserede i at høre fra alle, der ejer eller kender en hest, der gør et eller andet usædvanligt, ting som normalt ville blive betragtet som utænkeligt at heste ville gøre. Det kunne f.eks. være at bruge et redskab til at nå deres mål, som eksemplet med hesten der henter spild-hø frem under høhækken, eller et bestemt trick eller kunster hesten tilsyneladende egenhændigt er kommet frem til, for at opnå det den ønsker, eller på anden måde nå sit mål.

 

Har du en hest der lyder til at være en kandidat til forsøget, eller kender du nogen der har, kan man udfylde et simpelt spørgeskema, om hesten og hvad det er den gør, der gør den helt speciel kreativ, meget gerne ledsaget af nogle billeder eller en videooptagelse.

 

Hvis du er interesseret i at udfylde spørgeskemaet, så klik her.

 

Billede

 


Tilføjet d. 10-03-2015 kl. 20:33 og sidst rettet den 14-03-2015 kl. 18:48 af i kategorien Forskning.
Forsidebillede: DIGITAL CAMERA af Tinele (hesti)





Seneste relaterede nyheder
25-05-20 Slank din hest med hø og halm
25-04-20 Metode udviklet til heste - lovende mod Corona
18-11-19 Chernobyl hjemsted for Przewalski heste
31-08-20 Stor rytter og upassende sadel – en dårlig kombination
07-02-18 Forskere studerer hesteejere til gavn for hestevelfærd
11-09-17 Hvor hårdt sparker en hest?
10-05-17 De tæmmede hestene - og ændrede deres gener
19-04-17 MRSA-bakterier nu i danske heste!
18-03-17 Ny forskning - kan heste gøre dit barn klogere?
16-02-17 Hvilket ben er hesten halt på?


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider