Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Headshaking: Forskere på bar bund   VIDEO

Hesteejeres tiltro til forskerne om at finde løsningen til deres headshakende heste, der er potentielt tikkende bomber, kan desværre have rigtig lange udsigter, for selvom der forskes intenst i området, synes forskerne ikke, at komme en forståelse af lidelsen meget nærmere.

 

Kæmper med at erhverve forståelse

En ekspert på headshaking blandt heste, erkender at forskere verden over, langt fra endnu har en bare en nogenlunde forståelse af den frustrerende lidelse og de mulige neurologiske forklaringer på lidelsen, der giver mange af de berørte heste relativt dårlige prognoser for helbredelse.

Professor Darek Knottenbelt fra Universitetet i Liverpool, UK, havde et indlæg på den årlige konference for den Australske veterinær sammenslutning i Perph, Australien, der blev afholdt her i juni måned.

 

Prognose relativt dyster

Knottenbelt fremførte at prognosen for de heste der rammes af headshaking i dag, desværre er relativ dyster. Han påpeger at den forskning der har været på området, har været skuffende, efter som symptomerne kan svare til en række andre adfærdsmæssige og kliniske abnormaliteter.

 

"Uanset hvad der bliver sagt om lidelsen, dens årsager, diagnose eller behandling, så er det ingen tvivl om at lidelsen er en stor plage for de berørte heste. Visse heste er så hårdt ramt af headshaking, at de kan forårsage stor skade på dem selv i forsøget på at lindre lidelsen og dens ubehag. Der er derfor nogle potentielt ret alvorlige implikationer for både ryttere og heste", siger professer Knottenbelt og fortsætter "Mange af tilfældene af headshaking er sæsonprægede, hvilket kunne indikere at headshaking er en allergisk reaktion, svarende til hø-feber hos mennesker. Det er imidlertid klart for forskerne, at headshaking snarere er en neurologisk lidelse, end en allergisk reaktion", siger Knottenbelt.

 

Hvad er symptomerne?

Nogle af de typiske symptomer på headshaking er følgende:

  • Ufrivillig op- og nedadgående bevægelse af hovedet og sidevejs rysten
  • Kraftig blinken, overdreven rotation af ørerne eller at ørene lægges ned
  • Kraftige snorkelyde og udflåd fra næsen
  • Distraheret adfærd der påvirker hestens lydighed - hesten kan fx nægte at bevæge sig fremad og kaste med halen
  • Temperamentsændringer, så som tilbagetrukkenhed og manglende eller reduceret reaktion på rytterens brug af hjælpere
  • Selvødelæggelse som følge af kraftig kløe af næse, kasten med hovedet m.v.

Strategier til håndtering

Desværre er de reelle behandlingstilbud i dag meget begrænsede. Hovedopgaven for en veterinær der står overfor en hest med headshaking er, at identificere de faktorer der provokerer adfærden eller lidelsen og herefter forsøge at anvise strategier overfor hesteejeren på, hvorledes eksponering overfor det der provokerer lidelsen, bedst muligt begrænses.

 

Der udbydes et væld af forskellige medicin så som steroider og antihistaminer, der er blevet foreskrevet til heste med headshaking, men det vides, at de i højere grad undertrykker årsagerne til adfærd og gener, snarere end at kurere selve problemet.

 

Forskningsmidler nødvendige

Knottenbelt erkender hermed at forskerne er lidt på bar bund. "Vi er meget langt fra at have forstået denne lidelse og dens mulige neurologiske ophav, men vi er nød til at have opmærksomhed på de store velfærdsmæssige implikationer, der er forbundet med den frustrerende lidelse. Derfor bør forskning indenfor området tildeles forskningsmæssige midler og prioriteres", appellerer Knottenbelt til sine kapitalstærke omgivelser.

 

Samler oplysninger ind

I mellemtiden arbejder en international gruppe af forskere med at få hesteejere, der såvel har raske heste som de har heste er lider af headshaking om, at deltage i en on-line undersøgelse, for at forskerne kan opnå en bedre forståelse for problemets omfang og miljømæssige udfordringer.

 

Til dato har forskergruppen modtaget spørgeskemaer fra mere end 300 hesteejere med problemheste og 400 interviews med hesteejere der har raske heste, som velvilligt har stillet sig til rådighed for forskningsprojektet.

 

For link til Knotenbaelt omtale, CV og kontaktdetaljer (se her)

For et videoeksempel på en hest, der headshaker (se her)

 

Billede

 

Heste der headshaker, kan være farlige tikkende bomber, men forskerne er på rimelig bar bund


Tilføjet d. 24-02-2015 kl. 20:08 af i kategorien Forskning.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)





Seneste relaterede nyheder
25-05-20 Slank din hest med hø og halm
25-04-20 Metode udviklet til heste - lovende mod Corona
18-11-19 Chernobyl hjemsted for Przewalski heste
31-08-20 Stor rytter og upassende sadel – en dårlig kombination
07-02-18 Forskere studerer hesteejere til gavn for hestevelfærd
11-09-17 Hvor hårdt sparker en hest?
10-05-17 De tæmmede hestene - og ændrede deres gener
19-04-17 MRSA-bakterier nu i danske heste!
18-03-17 Ny forskning - kan heste gøre dit barn klogere?
16-02-17 Hvilket ben er hesten halt på?


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider