Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Film om Krafturs sidste ridt   VIDEO


"Kraftur - The Last Ride" - en bevægende film om Kraftur frá Bringu´s sidste rejse fra Island til Europa. :

Pga. Islands restriktioner om at beskytte den islandske hest, som har været isoleret på øen siden det 9. århundrede, kan en islandsk hest som forlader landet, aldrig komme tilbage igen.

Dette er emnet bag en dokumentar film fra 2009 om Kraftur frá Bringu - instrueret af
Árni Gunnarsson, Steingrímur Karlsson and Thorvardur Björgúlfsson.

Filmholdet følger rytteren Thórarinn Eymundsson og hans fyrrige røde, bløde og energiske hingst Kraftur frá Bringu fra træning sessioner og rideture i deres hjem i Skagafjördur, Nordisland, til Verdensmesterskabet i 2007 for islandske heste i Holland.

 

Filmen udtrykker smukt det unikke bånd, der kan være mellem et menneske, hans hest og naturen. Det er som om rytteren og hesten smelter sammen til ét og naturen de omgiver sig i er unik. Det er som om "jorden synger" som en af interviewerne i filmen udtrykker det og tilføjer "enhver som ikke kan se det, kan ikke være levende".

 

Det bliver pointeret, at den islandske hest, et væsen af naturen, udvikler sig til en ny type hest indenfor avlen: som en konkurrence hest og show-hest. Men hvis den mister dens kontakt til naturen, er magien væk og det er derfor vigtigt for trænerne at værne og tage hånd om den islandske hest´s helt unikke og naturlige karakter.

Eymundsson er meget bevidst om, at kameraet skal følge hans træning med Kraftur i forskelligt terræn på bla. stranden, højlandet og i havet.

Ekvipagen deltager også i konkurrencer på is, hvor Kraftur var så uheldig at miste en bagsko og derfor måtte støttes og hjælpes ud af banen, så han ikke ville glide og falde. Eymundsson's bekymring for hans hest er tydelig og bevægende.

Filmen indeholder optagelser fra Skagafjördur om sommeren og vinteren, snedækkede bjerge, grønne enge, de lyse sommenætter og solnedgangen over Drangey island.

Der er også klip i filmen som viser livet for den islandske hest generelt: Den stolte hingst som bedækker og en hoppe som foler. Sådan et sårbart væsen som et nyfødt føl er, vaklende på sine ben mens det leder efter den første mælk i moderens dievorter.

Interviewene er oplysende og ægte, hele filmen har en autentisk atmosfære.

 

Filmen er optaget før bank kollapset i 2008 - en tid hvor alle de store forretningsmænd fløj højt og den islandske befolkining var tryllebundet af materialismens goder.

På trods af dette, viser dokumentar filmen det "ægte Island" som stadig eksisterer på trods af en skæv forbruger-manisk tid, at der stadig findes folk som sætter pris på de simple ting og hvor den højeste værdi i livet er at være i naturen med deres heste.

 

Opsummeret kan man sige, at det er en smuk og rørende fortælling om en mand og hans hest og som beskriver den store konflikt i ham om at beholde hans hingst i hans og hestens eget land og samtidig gerne ville dele hestens talent med resten af verden.

Filmen giver også et indblik i horsemanship i Island.

 

Instrukør: Árni Gunnarsson, Denni Karlsson | Producer: Árni Gunnarsson
Genre: Documentary | Produced In: 2009 | Story Teller's Country: Iceland
Tags: Europe, Harmony, Iceland, Relationships, Social Progress

 

Se filmen i dens fulde længde her: www.cultureunplugged.com/ documentary/watch-online/play/10063/ Kraftur---The-Last-Ride

 

Foto: Kraftur "The last ride"


Tilføjet d. 13-01-2015 kl. 23:52 af i kategorien Islandshest.
Forsidebillede: Ingen titel af Pennymus

Billede



Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider