Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Er din hest trivelig?

Det er ikke altid et drømmescenarie at have en hest, der er meget trivelig. - særligt når græssæsonen melder sin ankomst. Der skal ofte en fokuseret indsats til, for at holde hesten sund og rask og samtidig holde den slanke linje. Her er nogle tips til, hvad du selv kan gøre.

 

Ikke et drømmescenarie

Umiddelbart virker det som et drømmescenarie, hvis man har en hest eller pony der let tager på, når man tænker på de enorme summer, der bliver givet ud på foder, men det er det faktisk sjældent for den hesteejer, som står med en hest der er en foderudnytter nemt bliver alt for tyk, i et 'normalt' hestehold. Så tag ikke fejl. Ligesom nogle mennesker let tager på, sådan er det også blandt heste. Nogle tager på, næsten blot ved at kigge på kalorierne! Men der er intet let ved at holde en hest som er meget nøj og let tager på, hvis man skal bevare den sund og rask.

 

Alene det besvær og de bekymringer, der opstår ved at forhindre at hesten bliver overvægtig, med de alvorlige føler der kan være konsekvensen, såsom forfangenhed, kan hurtigt blive et ernæringsmæssigt mareridt, hvor der skal balanceres mellem at skære kalorieindholdet i hestens daglige foder på et absolut minimum, samtidig med at hesten også skal trives.

 

Heldigvis, er der forskellige foranstaltninger der kan iværksættes, hvis man har med trivelige heste at gøre.

 

Fiberrigt grovfoder og ingen kerne

Det første man kan foretage sig, er at fjerne alt kernefoderet fra hestens foderration og vælg tørt govfoder som man normalt ville betegne, af dårligere kvalitet. I denne forbindelse betyder dårligere kvalitet, hø ikke hø som er muggent, misfarvet eller fyldt af ukrudt. Det betyder derimod hø, som har en ringere næringsværdi, og som har flere ufordøjelige fibre end normalt godt hø. Det vil typisk være hø, der er høstet sent og hvor de fine blad- og frødele er faldet af, før høet er høstet, eller vendt. Rent fysisk, vil det typisk være mere stænglet og se grovere ud end de mere næringsrige slet, der er finere og har flere frø- og bladdele.

 

Formålet med at reducere kvaliteten af grovfoderet, er at give hesten tilstrækkeligt med tyggetid, uden at den tager på i vægt. Normalt ser hesteejere sig om efter hø, af bedste kvalitet, men det gælder altså ikke for den trivelige hest. Det er vigtigt ikke at 'sulte' hesten, som kan forårsage mavesår og give fordøjelsesmæssige problemer, derfor er det vigtigt at den hele tiden har noget at tykke på, så fordøjelsen forbliver normalt velfungerende, men altså noget, der har lav ernæringsværdi.

 

For at sikre at hesten får dækket sit vitamin og mineralbehov, kan man give den et rent tilskudsprodukt, så den er dækket ind.

 

Kort sagt, så er det bedre at give mere grovfoder, og at træne hesten mere, for at få den til at brænde kalorier af, end det er at skære ned på mængden af foder.

 

Godbidder til trivelige heste

En sukkerknald er absolut 'no-go' at give til den nøjsomme hest. Skal du forkæle den med godbid, så vælg det med omhu. Hesten er som regel lige så glad for et stykke gulerod, eller et stykke æble, som alt andet og så indeholder det tilmed vitaminer og mineraler, uden at hesten bliver proppet med kalorier. Undgå godbidder, der indeholder melasse, der er masser af sukkerstoffer i det.

 

Begræns græsning

Ukontrolleret græsning, kan ødelægge enhver restriktiv diæt på stalden. Men det nytter ikke blot at forhindre at hesten kommer mange timer på fold, som den har godt af. Den skal blot forhindres i, at æde sig tyk og fed i græsset. Nogle studier viser, at det er bedst for trivelige heste, at komme på fold fra morgenstunden af, da det er i denne periode hvor de letoptagelige kulhydrater i græsset, er på deres laveste niveau, og stiger i løbet af dagen. En hest der bliver lukket ud sidst på eftermiddagen og græsser hele aftenen og natten, vil således typisk indtage flere letfordøjelige kulhydrater. Hvis du har mulighed for det, så luk din hest ud på en jordfold. Hvis du har flere heste og kan rotere foldene, kan du også lade din trivelige hest græsse efter, at andre heste har spist alt det gode græs og der kun er det kedelige og stænglede græs tilbage.

 

Lær at elske mundkurve

De fleste hesteejere har et noget anstrengt forhold til det at give hesten mundkurv på, for at reducere dens græsindtag. Lær at elske den! Den er et bedre alternativ til at lade være, for hesten, og undlad at føle, det er synd for hesten.

 

Det gode ved at lukke en trivelig hest ud på en fold med mundkurv på, er, at den kan fortsat spise græs, løbe rund og være social med de øvrige heste, uden at forspise sig og risikere at blive forfangen. Et nyligt studie viser at forskere har påvist, at foderoptaget blev reduceret med gennemsnitligt ca. 30 % ved brug af værktøjet (se her), så det virker. Effektiviteten afhænger dog også af, hvor langt græsset er. En langt andet studie har nemlig påvist, at nogle heste kan spise næsten lige så meget som normalt, hvis græsset står lige op, mens, hvis det er langt og bøjet, er langt vanskeligere for hesten at spise store mængder med en mundkurv på. Det er altså en yderst effektiv måde, hvis du har græsfolde med meget langt græs, der er væltet.

 

Der er forskellige typer mundkurve på markedet, og nogle er mere restriktive end andre. Find den der virker på din hest, passer til og er komfortabel for hesten og passer på situationen.

 

Find måder til at bremse hestens spiseiver

Det største problem med de trivelige heste er reelt, at vi har taget dem ud af deres naturlige miljø, hvor de spiser hele tiden, men i mindre mængder og med mindre næringsrigt foder, der holder hestens fordøjelsessystem i balance og hvor de hele tiden bevæger sig.

 

Vi træner derimod hestene til at spise alt deres foder med det samme, så de bliver sultne senere. Enhver form for hjælp, der kan opfordre dem til at spise kontinuerligt over længere tid, er en hjælp, og vil resultere i en sundere og gladere hest. Foderanlæg, der kan udløse foder lidt ad gangen og hønet med små huller, er måder hvorpå du kan reducere foderindtaget på et givent tidspunkt og strække foderet ud over længere tid, hvorved hestens blodsukker forbliver mere konstant gennem dagen.

 

Hold øje med hestens vægt

Hold øje med hastens vægt. Det er vanskeligt at spotte små ændringer, men hvis du anvender et vægt tape og dokumenteres dens huld med billeder, har du lettere ved at se ændringer. Til dagligt, kan du tillige holde øje med hvilket hul i gjorden, du normalt anvender m.m., så er det nemmere at spotte ændringer. Er det helt umuligt at få hesten til at tabe sig, kan det være nødvendigt at tage dyrlægen med på råd, da visse heste udvikler fordøjelsesmæssige sygdomme, der kan kræve dyrlægens indgriben.

 

Gør en indsats for din hest

Det er ingen ønskesituation at have en meget trivelig hest, særligt hvis den skal kunne indgå I et normalt hestehold, og også selvom du måske kan spare lidt i foderudgifter.Har du en overvægtig hest, bør du derfor gribe til handling.Du gør hesten en bjørnetjeneste ved at lade den forblive overvægtig. Samtidig risikerer du at hesten får sundhedsmæssige problemer.

 

Hold den trivelige hest, på et så naturligt og groft foder som muligt, og helt væk fra kommercielle energiholdige foderblandinger. Giv den i stedet et vitamin-mineral middel og giv groft grovfoder. Har du ikke adgang hertil, så erstat det evt. med frøgræshalm, eller bland halm i høet. Læg høet i et fintmasket hønet eller lignende, for at forlænge fodertiden, og begræns hestens græsning, enten ved hjælp af en mundkurv, eller ved at lade den gå på jordfold eller en nedpint græsmark. Husk så i øvrigt, at motionere din hest mest muligt. Det hjælper med at brænde kalorier af, og holder fordøjelsessystemet godt i gang.

 

Billede

 

Trivelig hest, der givetvis har behov for en hjælpende hånd

 


Tilføjet d. 15-05-2015 kl. 09:12 af i kategorien Røgt og Pleje.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)





Seneste relaterede nyheder
08-03-20 Snart er det højsæson for forfangenhed
21-04-18 Vi fodrer vores heste til døde!
07-02-18 Forskere studerer hesteejere til gavn for hestevelfærd
17-07-17 12 overvægtige ryttere bedt om at sadle af
21-06-17 Velfærdstruende ryttervægt under lup
21-04-17 Pas på græsset i disse dage!
11-09-16 Tunge ryttere - regler på vej
24-09-15 Forfangenhed – ikke sæsonbestemt
19-01-16 Du er nøglen til din hests opgør med EMS
27-03-15 Forfangenhed og kostens betydning


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider