Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Mundkurve er effektive

Mundkurve er effektive til at reducere hestes græsindtag og uafhængig af hvilken type grovfoder den skal begrænse hestens indtag af, viser ny undersøgelse.

 

Mundkurves effektivitet undersøgt

Anvendelsen af såkaldte mundkurve, der har til formål at begrænse hestes græsindtag, for at forhindre at de heste bliver for fede eller bliver forfangne af adgang til græs eller andet grovfoder, har vist sig at være effektiv.

 

Forskere på universitetet i Minesota, USA, har undersøgt, ikke anvendelsen af mundkurve til heste med henblik på at reducere eller regulere deres græsindtag, men har ligeledes undersøgt om mundkurvens effektivitet påvirkes af typen af grovfoder eller græs, som hesten har adgang til.

 

Reduktion på 30 %

Forskere fandt frem til, at den testede type mundkurv reducerede hestenes græsindtag med ca. 30 % i gennemsnit i forhold til når der ikke blev anvendt mundkurv, og denne andel var uafhængig af hvilken type græs hestene havde adgang til.

 

Studiet blev gennemført ved at lade hestene afgræsse forskelligt tilsåede græsarealer i nogle græsningssekvenser på 4 timer ad gangen i to dage i træk, hvorefter græsstykket blev roteret. Græsstykkerne blev mekanisk høstet, for at måle græsindtaget. Det viste sig at være ensartet på tværs af græstyper.

 

Studiets implikationer

Studiet viser således at anvendelsen af mundkurve til reduktion af græsindtag hos heste, er effektive. f.eks. i forbindelse med indgræsning, eller såfremt man har heste der har tendens til at blive for tykke på de eksisterende græsmarker. Dette kan være en stor fordel, idet et tidligere studie har vist (se xx), at heste der er kort tid på fold, kan kompensere for dette, ved at øge deres indtag, mens de har adgang til græs. Mundkurve tilbyder således en måde at regulere dette 'overindtag' på.

 

Det er imidlertid givet, at der kan være forskel på græsindtaget alt efter hvilken type mundkurv der anvendes, da nogle typer er mere restriktive end andre. Studiet omfattede alene græsarealer, men det er sandsynligt at tilsvarende resultater vil være gældende for heste der har ad libitum adgang til grovfoder på foldene i vinterhalvåret. Dette, er imidlertid endnu ikke udforsket.

 

Synopsis for forskningsstudiet findes her: www.j-evs.com/article/S0737-0806(14)00155-5/abstract

 

Kilde: Emily C. Glunk, Craig C. Sheaffer, Marcia R. Hathaway, Krishona L. Martinson.
Interaction of Grazing Muzzle Use and Grass Species on Forage Intake of Horses.
DOI: dx.doi.org/10.1016/ j.jevs.2014.04.004

 

Billede

 

Hest med mundkurv for at reducere græsindtaget


Tilføjet d. 05-06-2015 kl. 22:14 af i kategorien Røgt og Pleje.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)





Seneste relaterede nyheder
16-04-20 Kort foldtid er ikke lig med mindre græs


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider