Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater

Hyperflexion sat under lup

Moderne videooptagelsesudstyr benyttet i to grundige forskningsstudier, fastlår, at hyperflextion har en række uønskede sideeffekter, som underbygger den stadigt kraftigere kritik af denne træningsmetode.

 

For nylig er to særdeles interessante forskningsstudier blevet offentliggjort i det internationale tidskrift Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. Studierne udforsker de ofte debatterede velfærdsimplikationer, der hyppigt forbindes med hyperflexion som træningsmetode.

 

Tynd forskningsgrundlag

Hyperflexion, som også er kendt under betegnelsen rollkur, praktiseres af nogle ryttere og trænere i uddannelsen af - især dressurheste. Træningsmetoden, der i de senere år netop mistænkes for, at resultere i forringet hestevelfærd, grundet den kraftige overbøjning af hestens hals og nakke, er som følge heraf allerede forbudt i flere lande, men forbudene fastsættes fortsat på et tyndt videnskabeligt grundlag. Nu har to nye forskningsstudier, forsøgt at kaste lys over nogle af de mulige implikationer for hesten som følge af træningsmetoden.

 

Hyperflexion anvendt i træning

Nu har forskere imidlertid anvendt nye teknologiske metoder til at undersøge virkningen af hyperflexion af heste mens de bliver redet.

 

Resultaterne blev foruden offentliggørelsen i det internationale fagtidsskrift præsenteret af Andrea Zebisch, der var en af de 4 tyske forskere bag forskningsstudierne, på den internationale ISES konference, der blev afholdt i Danmark i august i år.

 

Banebrydende teknologi

I det første studie undersøgte de tyske forskere indvirkningen af forskellige hoved- og halspositioner på 'larynges' muskel på den redne hest. Forskerne optog videosekvenser af 14 heste ved anvendelse af helt ny teknoogi, såkaldt 'overground endoskopi'( se her).

 

Der blev optaget sekvenser af hestene både i hvile og i de følgende forskellige ridefaser:

  • Udstrrækningsfasen
  • I almindelig arbejdsposition
  • I hyperflexion (roll-kur)

Ved en sammenligning mellem resultaterne optaget når hesten var i arbejdspositionen blev sammenlignet med optagelserne fra når hesten arbejdede i hyperflexion. Resultaterne dokumenterede en markant sammenpresning af hestens ganashe og af strubehovede.

 

Ingen andre forklaringsfaktorer fundet

Ændringerne havde ingen sammenhæng med hestens alder eller uddannelsesniveau og var tillige uafhængige af hvorledes hestens i øvrigt var anatomisk bygget omkring strube, hals, nakke og ganashe. På baggrund af undersøgelserne konkluderer forskerne at hyperflexion forårsager betydelig sammenpresning af området omkring hestens strubehovede.

 

Stresspåvirkning af hesten

I det andet studie, undersøgte forskerne, hvilken indflydelse hoved og halspositionen havde på fysisk og psykologisk stress hos 18 redne heste. Forskerne målte hjertefrekvenser, hjerterytme-variation, og tilstedeværelsen af kortison i blodet. Igen blev målingerne foretaget mens hestene var i hvile, mens de blev redet i en almindelig arejdsposition og under hyperflexion. Herudover blev hestenes ridelighed og generelle adfærd opserveret og bedømt for alle de tre positioner, dels af rytteren selv samt en udeforstående observatør.

 

Forøgede kortison niveauer

Resultaterne viste kun en relativt lille variation i hjertefrekvens og i hjertefrekvens variationen mellem de heste der blev redet i almindelig arbejdsposition og i den hyperflexede position. Derimod viste blodets kortison niveauer en betydelig stigning hos de heste der blev redet i hyperfexion sammenlignet med den normale arbejdsposition af hoved og hals.

 

De observerede registreringer af hestenes adfærd under ridningen, gik fra godt til værre på samtlige måleparametre, når der blev sammenlignet mellem den normale arbejdsposition og den hyperflexede position.

 

Ændringerne i blodets indhold af kortison, blev af forskerne skønnet at være en fysisk reaktion, og antagelsen om, at en overbøjet hals og nakke, påfører hesten en stressreaktion, hermed underbygget. Observationerne fra ryttere og obervatører tyder ifølge forskerne endvidere på, at hyperflexion har negative konsekvenser for hestens velfærd, som minimum mens træningsmetoden anvendes og træningen står på.

 

Synopsen på forskningsprojektet findes her:

Kilder: Zebisch, A., May, A., Reese, S. and Gehlen, H. (2014), Effects of different head-neck positions on the larynges of ridden horses. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 98: 894-900. doi: 10.1111/jpn.12154.

Zebisch, A., May, A., Reese, S. and Gehlen, H. (2014), Effect of different head-neck positions on physical and psychological stress parameters in the ridden horse. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 98: 901-907. doi: 10.1111/jpn.12155

 

Billede

 

Hest under hyperflexion

 


Tilføjet d. 13-10-2014 kl. 21:55 af i kategorien Forskning.
Forsidebillede: Ingen titel af Tinele (hesti)





Seneste relaterede nyheder
25-05-20 Slank din hest med hø og halm
25-04-20 Metode udviklet til heste - lovende mod Corona
18-11-19 Chernobyl hjemsted for Przewalski heste
31-08-20 Stor rytter og upassende sadel – en dårlig kombination
07-02-18 Forskere studerer hesteejere til gavn for hestevelfærd
14-11-17 Mindet om tabet af 8 mio. heste
11-09-17 Hvor hårdt sparker en hest?
07-08-17 Game of Thrones stunt-heste tjener ind til velgørenhed
10-05-17 De tæmmede hestene - og ændrede deres gener
19-04-17 MRSA-bakterier nu i danske heste!


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider