Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater
Røgt og pleje

 Nerveskade i skulder?
Forfatter: 
Dato:  24-10-2016 00:06

Jeg søger lidt erfaringer med nogle som måske har oplevet tilsvarende.

 

Det formodes at hesten har lægget fast i boksen, men kan ikke siges yderligere.

 

Hesten har haft en god måneds fri. Hesten går upåklageligt da den startes op igen. Fint svingende igennem begge skuldre, der er måske en minimal forskel i friheden på højre som er lidt mindre fri. Men dette kunne sagtens have været en bærings problem da hesten er ung.

 

Hesten er en hest med rigtig meget kvalitet, stor og let skulderfrihed. Hesten bliver markant dårligere gående og svinger venstre forben længere frem end i højre skulder og forben. Utaktet. Hesten får kiropraktor to gange og bliver også bedre gående. Pludselig en dag nægter den søde, arbejdsvillige hest at gå, stejler og sparker ud.

 

Dyrlægen bedøver den i hovene med blogkader først på højre (som er den dårlige), hesten bliver mindre uren, men ikke nok. Hesten bliver bedøvet i venstre også og bliver rimelig rentaktet. Dyrlægen konstatere dårlige hove (desværre tidligere været beskåret forkert og tabt to sko på to uger, meget lidt horn tilbage på højre hov). Dyrlæge konstatere hestens Hove skal vokse ud og skoene af i en periode. Dyrlægen mener skulderen har lidt en nerveskade, altså at nerverne ikke snakker korrekt sammen med musklerne da de bristet/ødelagt.

 

Hesten får fri to måneder og hovene vokser flot ud. Hesten får sko på og bliver efter dyrlægens anvisning longeret tre dage før vi skal på klinikken igen. (Det er en meget varm hest og det var altså primært så hun ikke var oppe og ringe når vi kom derop) Hesten træder meget bedre igennem og er begyndt at svinge igen, men stadig let utaktet ved at hun strækker venstre længere frem.

 

Dyrlægen konstatere det samme som vi ser og beder os gå i gang med genoptræning for at opretholde musklerne i højre skulder område så den ikke synker sammen. Han siger det kan tage tid, men vil se hesten igen i december.

 

Vi starter med genoptræning i skridt kombineret med lidt let longering i trav de første to dage (varm hest, dyrlægen synes det var bedre end rytter i sandet) Hesten er ellers glad og trives.

 

Vi starter med lidt trav (en langside) og sætter det meget roligt op, primært for at få hesten selvtillid tilbage til det ikke gør ondt mere. Hesten svinger fantastisk igennem og over ryg, frem til biddet. Men svinger stadig mere i venstre end højre. Nogle dage kan man få 4-5 trin hvor hun er helt taktren og andre gange mister jeg total håbet.

 

Nogle erfaringer? Tid, tid håber jeg virker. Hun bliver kun redet 4 gange helt let om ugen, så får hun fridage og vi går lidt over bomme. Hesten svinger meget bedre når hun fx løber løs i ridehuset, men er så også lidt mere oppe på mærkerne.


Følg mine blogindlæg på Hestegalleri.dk - HER

Følg mig på Facebook:

Konkurrencerytter - Sandra Charlotte Kempf

 

You gotta stick to what you do, because what you've done - got you to where you're at.

0
0
Svar på denne tråd
 
 Nerver i skulder
Forfatter: 
Dato:  24-10-2016 09:01

Hej,

 

Først og fremmest, så der der et par steder på hestens skulder, hvor nerverne ligger meget yderligt og let bliver beskadiget, så det er meget tænkeligt, at det kan være årsagen til din hests problemer.

 

Det, du kan gøre er dels, at checke, at ingen af hestens dækkener kan genere dens skulder (hvis den går med dækken). Det drejer sig især om området omkring og lige over skulderleddet og oppe omkring knoglefremspringet på den flade side af skulderbladet (er tydeligere at mærke hos nogle heste end hos andre). Det er meget vigtigt, at dækkenet ikke kan genere i disse områder.

 

Derudover så tager det - som du også selv skriver - tid, masser af tid. Jeg har selv på et tidspunkt gennemgået en større operation, hvor der gik rigtig lang tid (adskillige måneder), før nerverne faldt til ro og nerveenderne var vokset sammen igen. Af og til fik jeg slemme jag i området og nogle steder var jeg følelsesløs i lang tid.

 

For at undgå, at din hest får kompensationsskader, vil jeg råde dig til at tage det meget roligt med genoptræningen og sørge for evt. massage eller anden behandling af hesten, så den får chance for at blive rettet op og komme i fuld balance igen, når den er ved at være ovre sin skade. Diverse øvelser som f.eks. mobilitetsøvelser og strækøvelser samt træning over f.eks. bløde bomme (såkaldt proprio-træning) kan være med til at hjælpe din hest, men vær forsigtig, så øvelserne kun styrker og ikke skader.

 

Held og lykke!

 

MVH

Jette


Vi rider akademisk, min hest og jeg, og vi elsker det!

Men jeg synes også, at...

Rigtige piger rider military!

NU FÆRDIGUDDANNET EQUINE TOUCH PRACTITIONER!

3
0
Svar på denne tråd
 
 ffffffffffff
Forfatter: 
Dato:  24-10-2016 12:04

Tak for dit svar :)

 

Hestens dækken genere slet ikke - det er faktisk helt nyt og ligger rigtig fint på hende - også fortil :)

 

Hesten har fået laser behandlinger og jeg massagere selv skulderen hveranden dag med en massage strigle på området. (det kan hun godt lide, hun står og muler ud i luften) Jeg har også prøvet at lægge to-tre klokker på hende for at aktivere hende til at løfte højre forben mere og det hjalp i 5 min så var hun ligeglad med dét ha ha. Jeg laver lette strækøvelser med hende, men ikke for meget og ikke for store. Der kommer en anden kiropraktor (som er god til skuldre) i morgen og lige kigger på hende, men jeg ved endnu ikke om det er noget han kan gøre noget ved.

 

Genoptræningen tager vi som sagt meget stille. Hun har lige haft 3 dages fri fx og i dag skal vi gå over nogle bomme. I morgen skal hun have fri igen og i overmorgen skridter jeg hende lidt og traver et par runder.

 

Det er bare det at skulderen altså SKAL bruges også selvom hun strækker venstre længere frem. Dyrlægen nævner, at hun skal "tvinges" til at bruge sin skulder og løfte den op og svinge den ud og det giver jo god mening. Skal siges vi også skridter og går ture i bakkerne i skoven og det tager hun pænt. Dog er hun en meget varm hest så vi gør det ikke alt for tit da hun koger op i hovedet af det.

 

Men det er vigtigt hun skal have fornemmelsen af det korrekte - ellers vil hun blive ved med at lave det ukorrekte. Ellers bliver det slet ikke bedre og det er derfor vi også er startet denne her form for genoptræning. For at tvinge hende til at bruge sin højre skulder. Ligesom når mennesker er i genoptræning :)

 

Det går også fint, hun har ikke været sur, tvær på noget tidspunkt. Vil rigtig gerne gå frem og i starten af sidste uge ville hun endda gerne galoppere med rytter på (noget hun ikke har villet lige inden skaden opstod) Så hun er i super godt humør og er det er rigtig dejigt.

 

Vi har besluttet at give hende til sommeren. Er hun stadig ikke 100% gående der og hun stadig ikke strækker højre forben lige så meget ud som venstre (svinger igennem). Så får hun helt fri igen (det kan være ejer lægger et føl i hende så)

 

Selvfølgelig også an på hvad dyrlægen siger til december.

 

Men flere input om tilsvarende skader vil jeg rigtig gerne høre noget om. Hvad var succes raten og hvad blev der gjort for jeres hest med ligende skade?


Følg mine blogindlæg på Hestegalleri.dk - HER

Følg mig på Facebook:

Konkurrencerytter - Sandra Charlotte Kempf

 

You gotta stick to what you do, because what you've done - got you to where you're at.

0
0
Svar på denne tråd
 
 123456789
Forfatter: 
Dato:  22-11-2016 10:07

Hej Sandra.

 

Føler jeg bliver nødt til at svare.

Jeg kan nok ikke give dig de bedste råd, men jeg står i præcis samme båd. Min hest lå fastklemt i boksen i December 2015.

Dyrlæge bliver tilkaldt - hun kan næsten ikke støtte på HF.

Dyrlægen aner ikke hvad hun skal stille op, og giver smertestillende. Hun bliver langsomt bedste.

Jeg får massør ud. Hun mener der er en stor skade i skulderen men vil helst ikke røre hende.

Jeg får en anden massør ud. Hun siger "fibersprængning" men den er inaktiv, og derfor skulle jeg starte genoptræning.

Det går fint. Hun er hurtigt tilbage.

 

langsom går det den gale vej igen. Utaktet på HF igen. Ikke meget, og intet man kan se. Men jeg kan mærke det.

Jeg tager hende atter til dyrlæge. Denne gang kører jeg afsted til hestedoktoren hvor Martin fra Højgård skulle undersøge hende.

Blokader blev lagt. Stadig ikke helt god, men bedre dog.

Røngten af ben bliver taget. Begge hovben er drejet. 7 & 8&.

nævner den skulder flere gange. Han udelukker og scanner tilmed skulderen og siger der intet er.

Istedet får hun diagnosen "forfangen".

@!#$...! Havde ikke set den komme. Ingen symptomer overhovedet. :(

tager en samtale med smeden, da jeg forventede han ville se den slags. Han kunne intet se. Hendes Hove var fine.

Hmmm... men han mærker en begrænsning i hendes skulder.

Dyrlægen sagde at jeg skulle ride en masse for at få hende til at tabe sig.

Jeg går igang. Hun bliver halt igen. Ringer til dyrlæge. Han udskriver noget smertestillende. Hmm... til hendes svære dage. Endnu mere hmmm... burde man ikke finde årsagen.

 

Føler ikke jeg bliver hørt.

Jeg får igen massør ud. Dommen er hård. En slem skade i skulderen med nervelammelser som er slemme.

Hun mener hovbenene er drejet pga kompensation. :(

min ridehest er færdig. Jeg må ride en tur om ugen.

Massøren siger selv, at hun jo ikke har så meget i rygsækken som en dyrlæge, og at jeg kan få hende undersøgt igen, men det vil formentlig ikke give mig, min ridehest tilbage.

Man kan faktisk se skaden med det blotte øje. Skræmmende. :(

 

jeg står nu, og forsøger at finde en masse viden omkring sådanne skader.

Hvem er specialist på området..?

hvad kan jeg gøre, for at beholde hende..?

derfor faldt jeg over dit opslag, og jeg håber mit opslag er okay.

Jeg vil for alt i verden gøre alt hvad jeg kan for hende.

Har du gode erfaringer med nogle specialister, som har hjulpet dig, i dit forløb..?

 

@!#$ det blev langt. :)


Hvis man står i lort til halsen, er det dumt at hænge med hovedet. ;)

0
0
Svar på denne tråd
 
 hvad med
Forfatter: 
Dato:  22-11-2016 21:02
At prøve en fysioterapeut. Det synes jeg virker godt, da det hjælper med at få hestens krop til at fungere i sin helhed. Både mht skelet, ligamenter og muskulatur.

Da min egen havde forvredet albuen, hjalp det med laser, men det er jo afprøvet.

måske kender du en islænderrytter, som har nogle vægtboots, mon ikke de er tungere end klokkerne.

Nu ved jeg jo ikke hvordan du bruger bomme, men du kan lægge dem i vifteform, så hesten skal strække mere med udvendige side for at træde over.

Og til sidst: er i sikre på, det ikke er i bagenden der er noget galt?
0
0
Svar på denne tråd
 



Svar på denne tråd (Kræver login)
(Oprettelse og logind på Heste-Nettet foregår via Peercraft)


Fora og Emner | Museum | Vejledning | Adfærdsregler | Opsætning | Kontakt Heste-Nettet


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider