Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater
Røgt og pleje

 Erfaringer med EOTRH
Forfatter: 
Dato:  08-12-2015 21:53

Jeg har en gammel hoppe på 23, der desværre lider af tandsygdommen EOTRH. Det er nu så slemt og langt henne i processen, at dyrlægen har sagt at jeg bør overveje kraftigt at få alle fortænderne fjernet.

Jeg kunne rigtig godt tænke mig at høre, hvis nogen af jer har nogle personlige erfaringer med sådan et indgreb. Hvordan tog jeres heste det? Hvordan klarede de sig efterfølgende uden fortænderne? Syntes i, at det var det "værd", at hesten skulle igennem det?

 

Mange hilsner

Zandra


Med venlig hilsen

Zandra

0
0
Svar på denne tråd
 
 tænder
Forfatter: 
Dato:  09-12-2015 14:07

Jeg har en veninde, der for et par år siden fik fjernet alle fortænder på sin gamle vallak netop pga Eotrh.

Det så voldsomt ud mens tænderne blev fjernet men hesten kom sig forbavsende hutigt og har trivedes rigtigt fint siden. Som jeg husker det, gik der ikke meget mere end et par dage før man ikke længere kunne mærke noget på ham og sårene i munden lukkede også pænt hurtigt.

Han spiser fint græs på folden, så længe man husker at græsset skal have en slmule længde, da han jo ikke længere har tænderne og på nær når han "smiler" eller gaber, lægger man ikke mærke til det.



Mvh. Rikke

0
0
Svar på denne tråd
 
 overskrift
Forfatter: 
Dato:  09-12-2015 18:45

min gamle hest på 22 har denne sygdom- dog ikke så fremskreden at tandudtrækning er kommet på tale- Jeg har bestemt med mig selv, at skal hesten have munden ryddet, så skal den herfra. at kunne gå og klø hinanden, pille hø ud af et hønet ect. er en vigtig del af min hests adfærd og det kan godt være, at hesten fysisk set vil komme sig- men hvordan har den det mentalt?

 

det er heller ikke alle heste som forstår at kompensere- jeg har set heste som har mistet tænder og aldrig lærte at spise ordentligt.

 

Så livet skal have en ende. For mit vedkommende bør det være et værdigt ende. Gamle heste heler langsommere end unge og da min hest bliver 23 næste gang, så ville jeg hellere aflive inden vi skal igang med så dratiske som at fjerne alle tænder. Døden skal have en årsag og hvis det er tænderne som sætter grænsen, har man været heldig.

8
2
Svar på denne tråd
 
 overskrift
Forfatter: 
Dato:  11-12-2015 07:42

og så ville jeg lige anbefale en ting, inden du går igang. Få taget et røngtenbillede af hestens kæbe. det er nemlig meget forskelligt hvordan denne sygdom angriber og har hesten store skader under tandkøbet, er sansyneligheden for at tandudtrækningen virker som man ønsker, en del mindre.

 

Så inden hesten skal igennem en stor og måske smertefuld operation, så få lige tjekket, om det nu også er det værd.

3
0
Svar på denne tråd
 
 EORTH.
Forfatter: 
Dato:  13-12-2015 09:26

Hej Zandra

 

Hvis du på facebook går ind på siden "The Equine dental clinic LtD" og kigger på videoen af "Arnie".
Så kan du se hvor fint en hest der har fået fjernet sine fortænder fungerer.

Jeg vil til en hver tid anbefale at EORTH hestene får fjernet deres fortænder, såfremt deres kindtænder er velfungerende.
Det er en smertefuld lidelse for dem. De heste jeg har fjernet fortænderne på (jeg er dyrlæge) på grund af EORTH har fået det markant bedre med det samme og tilbagemeldingerne fra ejerne er at hestene er blevet mere glade og "unge".
De kan sagtens græsse og æde strå/krybbefoder.

At aflive en hest med EROTH er også en mulighed, men ikke fordi man ikke syntes hesten får et godt liv bagefter, de kan både gnubbe hinnanden, rides, græsse m.m.
Men man må bare ikke gøre ingenting, for som skrevet før er det en smertefuld lidelse for hestene.

Jeg vil også anbefale røntgen inden, men det kan sagtens lade sig gøre at fjerne dem alligevel.


Venlig Hilsen


Sisse


2
0
Svar på denne tråd
 
 overskrift
Forfatter: 
Dato:  13-12-2015 13:29

jeg synes at have kunne læse mig frem til at EORTH ikke altid har helt samme sygdomsforløb, men der kan være meget stor forskel på om der er Hypercementering omkring tanden eller der er tale om re-absorbtion ( fuldt nedbrug af rødderne). I nogle tilfælde kan tandfjernelsen kun foretages som en operation i fuld narkose, men dette kan et røntenbillede hjælpe med at fastslå.

 

Hvis man kan "nøjes" med at trække tænderne ud under kraftig lokalbedøvelse, uden at skulle gribe til yderligere operatione indgreb kan man overveje det.

Det undrer mig blot at danske dyrlæger rask væk kan fjerne en hel tandrække i lokalbedøvelse uden nogen for for rekonstruerende kæbekirurgi? i USA og England fjerner man kun enkelte tænder på den måde- skal hesten have ryddet munden så at sige, er det altid i fuld narkose, med oprensning af det evt. påvirkede kæbeknoglemateriale. Hvordan gør man i DK- lader man blot "hullerne" stå åbne og så skal hesten selv hele op? hvad med sting? I USA syr og ommodelere de gummerne for at hesten bedre skal komme sig- hvad gør man i DK?

 

meget ødelagte tænder kan knække under fjernelse - og så skal der opereres alligevel.

Og det er altså ikke alle heste som kan holde huld bagefter- det kræver godt græs, blødt hø og en hest som ikke har tendens til at blive tynd.

 

med en hest på over 20 år som har levet et godt og langt liv ville jeg ikke sende den i narkose- det tror jeg ikke min ville overleve og der er desuden tale om en meget betydelig udgift, potentielt stor operation og en hest som måske-måske ikke vil få problemer med at spise.

 

0
0
Svar på denne tråd
 
 Det har jeg her i sommer
Forfatter: 
Dato:  14-12-2015 17:13

Hej Sandra

Jeg har, her i sommer, haft de samme overvejelser som dig.

 

Vi har Oskar på 22 år, han er hest og i fuld ridning og der var intet der tyede på at det ikke bare var det årlige tandtjek, vi havde bestilt Dr. dyr til.

 

Men vi klogere, da alle hans fortænder var meget ringe heldigvis er hans kindtænder ikke ramt og fine!

 

Vi fik taget et røngten, så vi var sikker på status!

 

Jeg har ikke fortrud et sekundt, Oskar trives og græsser, hvis der er lidt længde på græsset..

 

Han æder hø, wrap og foder og har gjort det fra dag et, det havde han også gjort med sine dårlige tænder

 

Du er velkommen til at kontakte mig hvis du har spørgsmål, jeg måske kan svare på.

 

venlig hilsen samt held og lykke

 


Hilsner fra Joan

1
0
Svar på denne tråd
 
 overskrift
Forfatter: 
Dato:  14-12-2015 17:35

må jeg spørge hvordan udtrækningsen foregik? og hvor længe hesten gik med stingene?- blev der i det hele taget syet?

 

årsagen til jeg er så nysgerrrig, er at når man læser på alle de udenlanske sider, bliver heste som skal have fjerne alle fortænder, næsten altid lagt i narkose og man bruger en hudfold fra gummerne til at lukke de åbne sår.

Men i dk er det anderledes? er det fordi vores dyrlæger har en bedre metode? er det mindre smertefildt for hesten? går ophelningen hurtigere?

 

jeg er virkelig ikke ude på at hænge nogen ud eller sige danske dyrlægere er ringere- jeg undrer mig blot over forskellene og ville gerne have det forklaret.

sagen er den, at dyrlæger jo også er folk med en forretning og jeg er ked af at sige det, er tit hurtigere til at foreslå en behandling ( og nogle gange være ret så positive overfor mulige resultater) end at anbefale at en behandling afbrydes og hesten aflives.

 

Så mit spørgsmål er:

hvorfor anbefaler dyrlæger fra USA og UK fuld tandudtrækning som en operation i narkose, mens danske dyrlæger kan gøre det på standgangen?

er det fordi de undenlandske er mere interesseret i en dyrere behandling? eller?

 

det er jo trods alt en 10.000-12.000 krones behandling vi er ude i.

1
1
Svar på denne tråd
 
 svar på spørgsmål
Forfatter: 
Dato:  18-12-2015 19:49

 

Jeg kan fortælle om vores forløb.

Jeg traf det valg at køre Oskar til dyrlægen, men kunne godt havde fået det ordnet hjemme.

Jeg mener han blev aflevret hos dyrlægen mellem 8-9 og ca kl 14 var han klar til at komme hjem Da havde han ædt det hø han fik serveret

Oskar var ikke lagt ned ved operationen og jeg mener ikke han var syet.

Der har ikke på noget tidspunkt været nogle problemer mht til spisning.

Jeg tror faktisk at smeterne i munden var større med tænderne end uden!

 

jeg høre også historie om dyrlæger der overbehandler, dem prøver jeg at undgå

 

Vi føler os fint behandlet og resultatet er blevet som vores dyrlæge sagde .

 

Spørgsmålet mht forskellen mellem Danmark og USA kan jeg ikke svare på

 

Prisen, i vores tilfælde var ikke i nærheden af 10 - 20.000 kr.

 


Hilsner fra Joan

0
0
Svar på denne tråd
 
 gode erfaringer..
Forfatter: 
Dato:  20-12-2015 09:45

med at få ryddet alle tænderne i formunden! Min vallak på 17 blev kørt på klinikken (hørsholm) og fik fjernet alle tænder i formund. Det væsentlige var at hvor der ikke var "vildt mange" symptomer før, så livede han virkelig op bagefter. Han fik en bedre mave-noget som han altid har haft problemer med- og kan sagtens spise ud af småtmaskede hønet. Han trivedes og virker gladere end før. Selv forløbet var ganske ligetil og hesten kom sig super hurtigt.

1
0
Svar på denne tråd
 
 overskrift
Forfatter: 
Dato:  20-12-2015 20:40

mange tak for svar

 

jeg har nemlig undret mig meget over, hvorfor der er så stor forskel på udlandet og DK - men må konkludere, at man bare tager færre chancer udenlandsk og måske har en anden holdning til, hvad som er en acceptabel ophelningsproces.

At lægge en meget gammel hest i narkose virker på mig, som en meget drastisk handling, som jeg har svært ved at kunne se skulle ende godt. Så det er godt, at det ike altid er nødvendigt.

 

Jeg er dog stadig forundret over at mange danske dyrlæger, har et i mine øjne ambivalent forhold til hestens smerter. da min hest fik konstateret sygdommen, fik den slebet fortænder og kindtænder. Samtidig kunne jeg læse mig til, at heste med denne lidelse , kan have meget store smerter omkrign de angrebne tænder. Alligevel lagde dyrlægen ingen lokalbedøvelse i kæben på min hest inden tandraspning.

Vi taler om en meget anerkendt hestetandplejer og dyrlæge her- hvordan kan de på et punkt anbefale at hesten for fjernet tænder pga smerter og samtidig IKKE smertedække den ved behandling? Det har jeg endnu den dag i dag svært ved at forstå? måske er det derfor jeg ikke er helt 100% overbevist om min hest vil være smertefri under en tandudtrækning.

 

så til jer som har fået opereret jeres heste: hvad skete der præcis den dag? fik hesten fjernet tænder under lokalbedøvelse? og hvordan? med en nerveblokade eller?

 

0
0
Svar på denne tråd
 
 123456
Forfatter: 
Dato:  21-12-2015 07:34

 

Jeg kan ikke svare dig, om bedøvelsen var det ene eller andet, ud over det var lokalbedøvelse.

 


Hilsner fra Joan

0
0
Svar på denne tråd
 
 specialister
Forfatter: 
Dato:  23-12-2015 00:07

Jeg fik først anders fra næstved til at tage røgnten og derefter raspe tænderne i forhold til EORTH. Men det var ment som et forsøg, for at se om rødmen osv. svandt lidt ind. Men de skulle ud..

så det kom de! På hørsholm af Jesper (jeg flyttede hus).

 

Jeg syntes det var yderst vigtigt at min hest fik foretaget et indgreb som dette af en speicialist og det var på klinkken, så der kunne tages røgnten, hvis der skulle være tvivl om hvorvidt der var stumper tilbage.

 

Min hest var fastende om morgenen, og så blev han total bedøvet og tænder trukket ud. Han blev IKKE syet, da det kan have sin egne komplikationer. Jeg rensede gummerne og gav smertstilende og efter en uge kom jesper ud for at tjekke at det så ud som det skulle.

Jeg så iøvrigt tænderne bagefter- selvom der ikke for det utrænede øje var meget at så på røgnten, var der rigtig meget udvækst på tænderne, da de kom ud(!).

 

Min hest virkede ret ok i ugen efter og lynhurtigt efter det var friskere end før :) han kan som sagt sagtens spise af småmaskede net (2,5x2,5 cm) og græsse lidt. Han leger igen (før var han påpasselig med sin mund) selvom hans nap ikke rigtig impornerer de andre :)

Jeg kan kun anbefale det, og anbefale det udført af en specialist :)

Det så virkleig vildt ud og var ret klamt i ugen efter, men jeg er slet ikke i tvivl om min hest livede op og blev gladere...og ja hans evindelige dårlige mave/opostethed er forsvundet,også.

1
1
Svar på denne tråd
 
 overskrift
Forfatter: 
Dato:  10-01-2016 11:23

nu hiver jeg lige den her tråd op igen, for jeg synes slet ikke at kunne finde hoved og hale i det her mere..

 

jeg har bestemt mig for at bestille røngten af kæben af min hest, så jeg kan vurdere hvad der skal gøres med hendes tænder. MEN- når jeg læser i internationale fagblade for dyrlæger, så er der ingen af dem som hiver alle tænder ud i lokalbedøvelse- de anbefaler at lægge hesten i narkose og operere tænderne, da gen-konstruktion af kæben kan blive nødvendig. De mener at smerter er så alvorlige for hesten, at en operation i lokalbedøvelse ikke er anbefalesværdig-

"In cases of multiple incisor and canine tooth extraction with severe EOTRH, a surgical approach is necessary to allow for complete removal of dental material, visualization of tooth and diseased structures, debridement, and closure. In addition, a surgical approach increases the surgeon's ability to deal with complicated extractions where reserve crowns and roots have fractured due to initial trauma and resorption.

A complete oral exam and all necessary occlusal adjustments should be performed before extraction so the oral speculum will not need to be placed on the surgical site postoperatively. Regional and local anesthesia of the extraction site is necessary to alleviate pain and ensure a successful procedure. EORTH is exquisitely painful for the horse, and without regional and local anesthesia, a standing procedure utilizing a constant rate infusion of a sedative will not be possible"

 

men danske dyrlæger mener åbenbart at dette ikke gør ondt på hesten?

Så jeg der har fået fjernet alle tænder på jeres heste ( jeg kan se at det ene sted er hørsholm) hvordan redegjorde dyrlægen for proceduren?

SisseHT- du er dyrlæge, kan du ikke forklare mig proceduren?

 

jeg vil meget nødigt sende min hest igennem noget som bliver rædselsfuldt smertefuldt for den, uden at have forstået det til bunds

0
0
Svar på denne tråd
 
 I morgen
Forfatter: 
Dato:  11-01-2016 09:19

Min vallak på snart 17 har haft EOTRH i nogle år og har fået fjernet 2 hjørnetænder.

I morgen skal han så have trukket 2 fortænder ud. Det foregår stående hjemme i stalden. Må indrømme at jeg ikke har gjort mig så mange tanker om det, men stoler på min dyrlæge.

Havde først besluttet, at når han ikke havde fortænder og kunne spise græs længere, skulle han ikke være her mere. Men dyrlægen havde så mødt en gammel hoppe som klarede sig fint uden fortænderne, og det lyder jo også som om folk herinde fra har gode erfaringer

Jeg skal nok spørge lidt nærmere ind til det i morgen.

 

/Kirsten

0
0
Svar på denne tråd
 
 123456
Forfatter: 
Dato:  27-01-2016 07:33

Procedure ved tandekstraktion

Denne procedure er gældende ikke kun ved fjernelse af fortænder, men også kindtænder og hingstetænder (og en sjælden gang i mellem drilske ulvetænder)

 

Hesten bedøves og bliver placeret i en tvangsboks, jeg plejer at lægge drop på dem hvis det er noget der tager længere tid. I droppet er der også bedøvelse. Den får smertestillende medicin.

Så får den lagt en eller flere blokade(r) alt efter hvor i munden der skal arbejdes.
Der lægges lokalbedøvelse omkring den/de tænder der skal ud.

Tandkødet løsnes omkring tanden og tanden rokkes løs og pilles ud.
Ved EOTRH syntes jeg (min personlige vurdering) at når først den første tand er ude, så er det lettere at fjerne resten.

Når ekstraktionen er færdig slukkes droppet og den får lov til at stå og vågne lidt op i tvangsboksen (de fleste er så bedøvet at de står og læner sig op af væggen i boksen).

Den sættes herefter på boks.

 

Når den er ordentlig vågen får den stråfoder og den bliver ikke sendt hjem før jeg er tilfreds med dens foderoptag.

Jeg syntes det er fuldstændig vanvittigt at lægge hesten i fuld narkose for at lave sådan et indgreb. Og jeg har været på adskilige tandkurser med de førende ekserter i verden og ingen af dem har fuld narkose som førstevalg.
Så længe vi kan lægge nogle godt blokader er det fuldt ud forsvareligt og mindre risikabelt for hesten at blive behandlet i "vågen" men kraftigt bedøvet tilstand.

 

Jeg vil altid anbefale at der inden EOTRH ekstraktion bliver taget røntgen, men jeg fjerner også jævnligt fortænderne uden at der er røntgen inden hvis de har ondt og har tydelige tegn på lidelsen.

Gav det svar nok?


Venlig Hilsen


Sisse


3
0
Svar på denne tråd
 
 123456
Forfatter: 
Dato:  27-01-2016 07:42

Leonidas

 

Den artikel du henviser til beskriver i øvrigt hvordan man fjerne tænderne på stående hest.
Jeg tror I fejlfortolker hvad der står.
Hesten får bedøvelse i kroppen og nerveblokader.
Ingen fuld narkose.

 


Venlig Hilsen


Sisse


1
0
Svar på denne tråd
 
 overskrift
Forfatter: 
Dato:  27-01-2016 14:12

mange, mange tak for et fyldestgørende svar-det gøre mig meget mere tryg i forhold til en fremtidig beslutning.

 

jeg har nemlig talt med flere dyrlæger og hestetandlæger og der var desværre langt fra en fælles eninghed om fremgang. Men den beskreve procedure lyder meget fornuftig og med et minimum af smerter for hesten.

 

nu skal jeg bare finde en klinik som vil gøre det på denne måde...

0
0
Svar på denne tråd
 
 Kæbeproblemer
Forfatter: 
Dato:  20-12-2016 19:49

Jeg har talt med en heste tandtekniker. Hos en gammel hest (min er 24 - islænder) fraråder hun at få fjernet ALLE fortænder. De to forreste bør blive, siger hun:

 

Disse to fortænder tjener til at holde kæben på plads.

Mangler disse to fortænder, vil brusken i kæben relativt hurtigt blive nedslidt - og hesten få ondt i kæben.

 

Hvad siger du, Sisse, til det??

 

Mvh Karen

0
1
Svar på denne tråd
 
 overskrift
Forfatter: 
Dato:  21-12-2016 11:16

Jeg fik i samråd med dyrlægen fjernet alle tænder i overmunden og næsten alle i undermunden ( altså fortænder)

 

Jeg havde hen over sommeren iagtaget en ændring i min hests adfærd, som forstærkedes over vinteren, hvor den virkede mut, indesluttet og trak sig fra flokken. Der var ingen tvivl om, at trivslen var nedsat.

Jeg kørte hende på højgård hesteklinik i århus, hvor vi fik en meget god behandling. Aftalen var, at skulle tage røngten og tage den derfra. Billederne viste angrebne fortænder i både over og undermund, slidte men helt fine og intakte kindtænder.

 

Dyrlægen mente at vi skulle fjerne så mange tænder som vi kunde-også dem som var mindre angrebne, da de ellers kunne knække i kæben på hesten. Hans erfaring var, at hvis man fjernede trykket på de resterende ikke angrebne tænder, så ville sygdommen gå i bero/udvikle sig meget langsomt.

 

Hun fik lokalbedøvelse i kæberne, beroligende medicin og tænderne trukket ud. Det gik godt - ingen knækkede tænder. hun blev på hospitalet natten over.

 

dagen efter græssede hesten da jeg trak en tur med den...hun fik smertestillende i 20 dage efter og da de kom på sommergræs, græssede den som alle de andre. Hendes velbefindende og huld er betydeligt forbedret. Dog har tungen nu sit eget liv og det tog meget, meget lang tid før hun havde vænnet sig til at holde munden og tungen bare nogenlunde i ro når vi rider. Det giver lidt udfordringer idet hesten bare går hvorhen den vil, da tøjlerne er uden effekt.

Så skovturene er blev en del mere "spændende"

0
0
Svar på denne tråd
 
 Erfaringer
Forfatter: 
Dato:  06-11-2017 10:35

Jeg genopliver lige denne gamle tråd da jeg synes der er flere gode indlæg i den og jeg håber at nogle af jer der har skrevet, kan uddybe og måske fortælle om jeres erfaringer hvis jeres heste fik trukket tænder ud.

Baloo har lige fået konstateret EORTH - så vidt kan ses på de yderste fortænder, men vi har endnu ikke fået taget røntgen og set omfanget.

Jeg vil jo selvfølgelig gerne vide hvad vi går ind til hvis der skal hives tænder ud.

Hvordan har jeres heste fungeret på længere sigt når de har mistet tænder - også hvis det ikke er alle tænderne?

Baloo går i løsdrift, med wrap i et småmasket net - om sommeren har han mundkurv på ved indgræsning, men ikke efter Sct. Hans. Jeg tænker at han måske vil have svært med at græsse med mundkurven på?

Umiddelbart talte min dyrlæge om indlæggelse et par dage - men når jer læser jeres indlæg lyder det mindre dramatisk (og måske også knap så dyrt)

Og sidst - men ikke mindst - hvad har tandudtrækninger kostet jer? (ikke at det er det der afgør det, men det er jo vigtigt at vide i forvejen).

Er der nogen af jer dre har fået det gjort hjemme? Vi har tvangsboks og gode lysforhold i stalden - så jeg tænker at det måske KAN lade sig gøre?

 


£isbeth & Baloo


Se en trec forhindringsbane fra sadlen

Kom og vær med!!

0
0
Svar på denne tråd
 
 Tandudtrækning
Forfatter: 
Dato:  10-11-2017 22:35

Hej Lisbeth

 

Min gamle Chanell har lige fået fjernet en enkelt fortand i overmunden for 14 dage siden, dog ikke pga EORTH.

Det blev gjort hjemme i min egen stald og vi stod bare i boksåbningen.

Hun blev bedøvet og så fik hun lagt nerveblokader i næseryggen. Dyrlægen trak tanden ud med en tang og det var det. Ingen sting, ingen antibiotika eller smertestillende bagefter. Det var ikke særlig dramatisk, selvom det da blødte - det værste var faktisk, da hun skulle have lagt nerveblokaderne.

 

Jeg gik ind og fik en kop kaffe og noget frokost og 2 timer senere lukkede jeg mine ponyer på fold igen, hvor hun straks gik i gang med høet. Aftensmaden røg også ganske fint ned og næste morgen var det meste hø væk fra hendes slowfeeder net(3cm x 3cm masker).

 

Jeg har efterfølgende ikke gjort noget som helst, hvilket også var dyrlægens anbefaling.

Chanell bliver 30 år til maj og på trods af hendes alder, er det helet pænt og hurtigt.

 

Jeg kom af med 2000 kr incl moms, men i den pris var også, at hun fik en almindelig tandraspning på de andre tænder, en blodprøve på min shetlandspony, som skulle testes for PPID og så er Chanell temmelig svær at få til at sove ordentligt, så selvom hun "bare" er en lille kat. 1 pony på 350 kg, så har hun fået bedøvelse til 1000 kg hest fordelt over 3 gange under forløbet.

 

Hun har i øvrigt også fået fjernet en fortand i undermunden for nogle år siden og der blev ikke lagt nerveblokader. Der blev heller ikke hverken syet eller givet smertestilende eller antibiotika bagefter. Der rensede jeg dog med klorhexidin mundskyllevand fra apoteket 1 x dagligt i en uge efterfølgende, men det var fordi det var i undermunden, hvor der nemmere samler sig skidt i "hullet".

 

Held og lykke med Baloo


Med Venlig Hilsen
Karina Both Andersen


De bedste kys kommer fra en varm mule

0
0
Svar på denne tråd
 
 overskrift
Forfatter: 
Dato:  12-11-2017 18:06

det er nu næsten 2 år siden at min hoppe fik fjernet de fleste fortænder- og den stortrives.

Hun græsser som enhver anden hest, spiser 12 kg hø om dagen og er i flot, flot huld til trods for dens snart 24 år.

 

Jeg var meget bekymret før- mest fordi jeg ikke helt vidste hvad som skulle ske, men dyreklinikken var utroligt søde.

hun var indlagt 2 døgn pga af hendes alder- de ville lige sikre sig at hesten ikke fik kolik eller ikke ville spise.

0
0
Svar på denne tråd
 
 Det lyder godt...
Forfatter: 
Dato:  13-11-2017 08:03

Tak for svar!

De er jo ret opmuntrende.

Jeg må indrømme at jeg har været meget bekymret, både fordi jeg opfatter det som en voldsom ting at gøre (afhængig af hvor mange tænder der skal ud) og fordi jeg lidt tænker at med en ældre hest, skal man se på "summen af småskavanker" og vurdere hvor meget han skal igennem af behandlinger.

Men dette lyder jo som noget forholdsvist udramatisk som ikke vil være for slemt for ham - specielt hvis vi kan holde os til at det er de 4 tænder (men det må røntgen jo vise).

Jeg må spekulere videre - og spørge min egen dyrlæge hvad hun synes.


£isbeth & Baloo


Se en trec forhindringsbane fra sadlen

Kom og vær med!!

0
0
Svar på denne tråd
 
 jeg fortrød ikke...
Forfatter: 
Dato:  17-11-2017 20:21

Hej Lisbeth

Vores hest var 22 år og frisk, jeg var, som dig, meget i tvivl..

Men valgte at gøre det.

Han fik taget røngten og alle hans fortænder skulle ud.

Han blev kørt ned til dr.dyr om morgenen og jeg hentede ham kl 14.

Han blev smerte dækket men gik med de andre fra 1. dag.

Vi ændrede intet i hans foder.

Vi gav ca 5.000 kr og de var givet godt ud. Han stor trives uden tænder :-)

 

2 1/2 år senere var det hans hingste tænder, den var gal med :-(

da var hans kindtænder SÅ nedslidte at vi valgte han ikke skulle mere, så han blev aflive 14 dage før sin 24 års fødselsdag. Min sidste ridetur var undervisning.

 

Jeg ville gøre det igen :-)

 


Hilsner fra Joan

1
0
Svar på denne tråd
 
 Sjovt nok
Forfatter: 
Dato:  22-11-2017 21:07

Sjovt nok har jeg netop mødt en "tandløs" hest det sted vi rider. Den havde det, før den fik fjernet tænderne, rigtig skidt og ville ikke spise, rides osv. Da den fik fjernet tænderne livede den op igen og blev ridelig, glad og den spiste meget kort tid efter operationen og er super fin at se på nu.

 

Det eneste man kan se nu er at tungen falder lidt ud :D Ellers er der ingen forskel, han klarer sig lige så fint som de andre :)

 

Må dog indrømme at havde jeg ikke set ham, så ville jeg også være nervøs for sådan en operation, men både nuværende og tidligere ejer var så positivt overraskede over det, at jeg ikke ville tøve :)


Med venlig hilsen

Karen

 

Tilbyder international Negle uddannelse og Negle kurser i kunstige negle og nailart, samt salg af produkter til kunstige negle og pleje af naturneglen.

 

http://www.magnail.dk

2
0
Svar på denne tråd
 
 Så er det overstået...
Forfatter: 
Dato:  16-08-2018 10:40

... jeg har jo gået i længere tid og tænkt over det og holdt øje med hans adfærd.

Da hans spiseadfærd ændrede sig for nylig og han virkede sur, blev beslutningen hurtigt taget og han kom til Hestetandklinikken i Ringsted.

Jeg kan kun sige at foreløbig er jeg meget godt tilfreds med resultatet.

Selve forløbet passer med hvad Sisse har skrevet længere oppe.

Billederne viste heldigvis at det kun var de 4 tænder der skulle ud - de yderste i over og undermund.

Baloo var stadig lidt bedøvet da jeg læssede ham og kørte hjem - men var fuldt vågen da jeg kom hjem. Han kom på fold med det samme efter dyrlægens anbefaling.

Eneste der virkede anderledes end normalt var at da han prøvede at drikke af vandkoppen, løb der meget vand ved siden af - han har nok lige skullet "indstille munden" på at der mangler noget.

Da jeg så til ham senere på aftenen, gik han og græssede.

Jeg har fået smertestillende med hjem til et par dage - og forventer at det går fint de næste par dage.

Så nu venter jeg bare på at den bidløse trense jeg bestilte i sidste uge kommer - så vi også kan bestille noget mens det heler.

 


£isbeth & Baloo


Se en trec forhindringsbane fra sadlen

Kom og vær med!!

0
0
Svar på denne tråd
 
 Dejlig læsning
Forfatter: 
Dato:  27-08-2018 21:31

Hvor er det skønt at læse at en sådan lidt voldsom (sådan har jeg det med tænder) operation - faktisk er en kæmpe hjælp til hestene. Håber også Baloo trives med sit nye reducerede tandsæt.


pony-mor med lyseblå T-shirt og hvid paryk

Her bor Nisha & Strejfer: www.aktivstald.dk

Himmelhesten Sorteper

www.sundehove.dk

1
0
Svar på denne tråd
 
 Jeg synes også...
Forfatter: 
Dato:  30-08-2018 08:15

... at det var en voldsom ting at gøre. Men jeg var glad for at læses om andres erfaringer med det, da jeg faktisk var på kanten til at overveje om det var nu der skulle siges farvel.

Heldigvis viser det sig at alle de andre (og de 3 dyrlæger jeg spurgte) har ret - jeg har en meget gladere hest. Men nu er jeg jo helt elendig over at han nok har gået i længere tid med ondt i tænderne og kæben. Hende der normalt ordner hans tænder nævnte det jo sidste år, at han MÅSKE havde svage tegn på det, og at jeg skulle få taget røntgen - men jeg tror at hun måske nedtonede det lidt for meget, for det jeg hørte var at "det er ikke slemt og det skal bare holdes øje med - få det gjort ved lejlighed"

Jeg var meget i tvivl om jeg skulle se selve udtrækningen - (efter en rodbehandling hvor bedøvelsen ikke virkede, har jeg et lidt "anstrengt" forhold til tandsmerter) - men det var faktisk vildt interessant.Og ved at se det kunne jeg jo også forstå hvad det var der gik så galt!

Jeg kunne faktisk se det på røntgenbillederne, da tandlægen havde forklaret mig hvad jeg skulle se efter.

En normal fortand går ned i en spids - og det kunne jeg se at de 4 midterste tænder gjorde. Men de to yderste - både i overmund og undermund havde klumpede rødder - de var simpelthen cementeret, den ene så den pressede ud mod kæbeknoglen

Men kan også se det på de tænder der blev trukket ud (og ja, jeg ved godt at det er et lidt klamt billede - men det illustrerer meget godt at der var GOD grund til at de tænder skulle ud)

Billede

 

På billedet her er alle 4 tænder lagt med tyggefladen mod højre - så man kan se at det er virkelig nogle monsterrødder de havde.

De var ikke helt så slemme som dem i denne artikel - men man kunne tydeligt se en forskel, ligesom man kan på disse billeder:

 

www.everhorse.dk/nyhedsarkiv/heste- over-14-ar-kan-have-darlige-taender

 




£isbeth & Baloo


Se en trec forhindringsbane fra sadlen

Kom og vær med!!

0
0
Svar på denne tråd
 
 EROTH tandsygdom
Forfatter: 
Dato:  09-02-2020 19:47

Hej Joan , jeg står og skal have ordnet min hoppe , hun har også Eroth , derfor læser jeg om det , vil du fortælle hvad prisen var ? Glad for at hører det har haft god effekt på din hest.

0
0
Svar på denne tråd
 



Svar på denne tråd (Kræver login)
(Oprettelse og logind på Heste-Nettet foregår via Peercraft)


Fora og Emner | Museum | Vejledning | Adfærdsregler | Opsætning | Kontakt Heste-Nettet


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider