Logo used for printing

HN afstemning
Rider du i din lokale skov?

Log ind for at deltage i afstemningen

Tidligere resultater
Træning

 At fjerne bide-adfærd?
Forfatter: 
Dato:  26-06-2016 18:03

Hej alle sammen

 

Jeg har endelig gået i gang med træningen af min unghest og han er ved at lære det helt grundlæggende (gå pænt, bakke, flytte forpart, stå stille osv.) Mit problem er, at han ofte bider eller "hugger" ud efter mig... Det sker oftest i situationer, hvor han enten er irriteret eller presset/nervøs. Han bed ofte som føl, og han kan også godt reagere ret voldsomt, hvis der er godbider i nærheden...

 

Så hvordan ville i håndtere denne adfærd? Jeg tænker ikke umiddeltbart, det ville hjælpe at skælde ham ud, da han jo oftest gør det i en allerede presset og stresset situation :/ Jeg håber en af jer kloge ænder har et godt råd

 

0
1
Svar på denne tråd
 
 Tjaaaa.....
Forfatter: 
Dato:  26-06-2016 19:44

Tjaa jeg er ikke tilhænger af vold eller afstraffelse - MEN de må IKKE bide, spark ect.

 

Når sådan noget sker, så er der kontant afregning !

 

Det der er mere vigtigt er til gengæld, at du i din håndtering/træning ikke skal ud i at stresse ham så meget, at han fejler/bider - og sker det fordi du på ingen måder kunne undgå det, så må han det altså ikke !

( og det havde været nemmere, at have haft lært ham det som plag )

 

Selvfølgelig vil han få et chok førte gang du håndfast fortæller ham, at DET var grænsen. Og kan du nå at stoppe ham i at bide, ved at rykke i træktovet, sige nej-lyde eller lignende så er det det optimale.

Men efterfølgende er det en meget stor beroligelse for ungheste, at der grænser i håndteringen.

Og du bliver så også trænet i, at arbejde med din timing og din konsekvens. Hvilket bliver guld værd i ridningen til den tid.

 

mvh Charlotte

 

5
0
Svar på denne tråd
 
 overskrift
Forfatter: 
Dato:  26-06-2016 23:53

Jeg er enig med Charlotte i at stoppe det før det opstår, men ikke i at slå hvis han bider. Hvis i skal finde hinandens tillid er det bedst at bruge ryk i grimen eller horsemannship i opdragelse, ikke slå hesten, han får ikke tillid hvis han bliver slået. Selvf hvis han går direkte til angreb kan man vappe ham en på kassen, men det skal virkelig ikke være noget der bliver dagligdags.

 

Mange heste kan ikke håndtere at blive håndfodret, de bliver aggresive, derfor bør du kun fodre ham i spand eller krybbe, derudover må du sikre dig at han får nok at æde.


Han fortæller dig noget og du har allerede sporet dig ind på at det er i stressede situationer. Så hvilke situationer er det der stresser ham?

 

Hvor gammel er han? Hvordan er han opstaldet, løsdrift el boks, hvor stresset er miljøet omkring ham? Ja, du må komme med lidt flere opl om hans miljø og historie.

 

Tillægsspørgsmål : du skriver at han bed allerede som føl, hvordan var hans forhold der og hvordan var avlerens reaktion på bideriet?

Er du sikker på at det ikke bare var leg eller opfordrig til leg som føl?

 

 

 

Vh Charlotte


Heste lyver aldrig

2
1
Svar på denne tråd
 
 Svarsvar
Forfatter: 
Dato:  28-06-2016 17:15

Hej igen

jeg har selv haft ham fra føl, men han har stået i mols bjerge på unghestefold fra han var ca. 8 måneder til han blev 3,5 år. Han er lige fyldt 4 og står herhjemme. Han går i løsdrift med sin mor og en anden unghest :)

 

Da han var føl, var jeg også usikker på, hvordan jeg skulle håndtere det, og i mangel på bedre fik han én over mulen, når han bed. Dette førte dog til at han ikke bryder sig om pludselige bevægelser omkring sit hoved og han har været en smule sky i hovedregionen.. Dette er dog blevet bedre.

 

Han bider oftest, hvis han opdager noget i miljøet omkring ham, som gør ham nervøs. Fx en fugl, havetraktor eller lignende... Det kan også være, hvis han bliver utålmodig :/

0
0
Svar på denne tråd
 
 Prikprik
Forfatter: 
Dato:  29-06-2016 12:33

Ih, spændende! Det er altid sjovt at komme igang med sin unghest

 

Jeg har det sådan med ungheste, at de MÅ IKKE bide eller sparke. Det er regel nr. 1 over alt andet, tæt forfulgt af, at de ikke må hoppe ind i en :) Det er de grundting, min baby lærer først. Spark = klap på bagdel/bringe, (hvad der er tættest) og et højt "ALBERTO DOG, FY". Basta. Ligesom i naturen, for jeg er "lederhest" lige i den situation, og der vil jeg altså ikke have et bagben. Det virker, og sker sjældent mere end 1-2 gange. For det er simpelthen for farligt Min nye blev lidt forskrækket, fordi han er noget mere følsom, end min gamle, men han accepterede det fuldt ud og har ikke gjort det siden. Dårlig samvittighed tjek, men der holder jeg altså fast i, at det er edermame forbudt

 

Bid = vurdér situationen. Er det et afmærknings-bid, hvor den tydeligt bider efter dig, eller er det ganske forsigtigt og et uheld, at der kommer en finger med? Afhænger også af, hvor følsom en hest, det er. Ved bid på min nye meget sensitive unghest, brugte jeg meget stemmen. Det lyder voldsomt, men så siger jeg højt / voldsomt "NEJ". Bare stemmen, det er altid min første indskydelse lige udover ved spark. Accepterer den dette og trækker sig væk, så stopper jeg. Ofte tror jeg bare ikke, de tænker over, hvad de gør de første gange Er det en fejltagelse, kan jeg godt bare lade det gå. Han kan ikke helt styre sin mule endnu, og de små piger, der absolut skal propfodre ham kan altså godt få en finger tæt på at komme i klemme, og det får han alså ikke skældud for :) Der må man altså passe bedre på sine fingre, når det bare er en baby

 

Min første musse blev også voldsom med mad Og min nye kan også blive det. Der får de besked på, at der ikke kommer mere godbid, før de holder op med at gå efter posen/lommen, være nærgående el. lignende :) Så snart, de slapper af igen, kan man så lave en øvelse og belønne med guf Ellers plejer de at vokse fra det, synes jeg :) Kommer i takt med, at de får mere og mere respekt og tillid på den gode måde :)


*****

VH

ANNA OG CASINO ROYALE

 

1
0
Svar på denne tråd
 
 Træne alternativ adfærd - med godbidder
Forfatter: 
Dato:  29-06-2016 15:51

Jeg ville træne en adfærd, som han ikke kan udføre samtidig med at han bider - og jeg ville godbidder i denne træning.

Her er en god video om samme problematik:

www.youtube.com/watch?v=sNlRS4bhtuM


Kh NinaSt

Min youtube-kanal

2
0
Svar på denne tråd
 
 Video med fokus på bideadfærd
Forfatter: 
Dato:  29-06-2016 16:00

Her er en video mere med samme islandske hingst, hvor fokus ligger på aflæring af bideadfærd:
www.youtube.com/watch?v=r9L1bPO1bTE


Kh NinaSt

Min youtube-kanal

2
0
Svar på denne tråd
 
 overskrift
Forfatter: 
Dato:  02-07-2016 19:22

Det har så ikke hjulpet at slå ham over mulen..

 

Jeg kender en som gjorde det samme med hendes hest, den holdt heller ikke op med at bide ved at hun slog den over mulen...

Vi havde to drenge ( en hver) fra føl begge to, jeg håndterede det anderledes end hun gjorde, og hendes fortsatte med at bide hvor min aldrig bed selv da han var hingst.

Det er sammen med min træners tilgang til sine hingste som heller ikke bider, bevis for mig at det ikke hjælper at slå over mulen. Tværtimod.

 

Jeg lægger hånder på siden af mulen og skubber hovedet væk hvis en af mine prøvede at bide da de var små, og hvis de de skulle til at bruge tænderne for høfligt at klø tilbage når jeg kløede dem, så flyttede jeg min krop så de kunne se at det var for hårdt. ( min ishoppe måtte altså bare klø tilbage så hun gumlede lidt i min støvle for at få aføb for sin trang til at klø tilbage

 

Mit råd til dig er at du aldrig slår ham over mulen igen, du bør træne ham udelukkende med positiv forstærkning fremover, der findes mange dygtige trænere rundt omkring som evt kan hjælpe dig.

Man kan godt irettesætte en hest uden at slå den.

 

Bakkeøvelserne du øver med ham er rigtig godt, sørg for at han respektere dit rum, går han ind i det så bak ham ud igen.

 

Han lyder lidt utålmodig, så prøv at forkorte tiden han bliver bedt om noget han ikke kan lide, og sørg for at belønne ham feks lidt i en spand når han har fundet sig i noget og du sørger for at stoppe inden han bliver utålmodig, så han kan få belønningen i spand. Men du og andre må ikke give ham godbider med hånden, da det kan gøre heste aggresive eller pågående at blive håndfodret. Kun en ud af mine 4 heste bliver ikke pågående af håndfodring, de andre 3 bliver pågående og glemmer mit rum.

 

Tilsidst så vil jeg anbefale at læse tråden om heste taler til deres mennesker over på hyggesnak, prøv at læse Nimbus indlæg.

 

Vh Charlotte


Heste lyver aldrig

1
0
Svar på denne tråd
 
 overskrift
Forfatter: 
Dato:  02-07-2016 19:39

Vil lige uddybe/tilføje.

 

Det jeg prøver at sige er at du skal opbygge et venskab med ham, det gøres nemmest ved at selv at passe og fodre ham hvis ikke du allerede gør det.

 

Det med kun at træne ham med positiv forstærkning trækker jeg tilbage, for negativ forstærkning feks ryk i grimen,pres/ slip pres kan godt kombineres med positiv forstærkning.

 

 

Håber at det lykkes med at vænne ham af med at bide.

 

Vh Charlotte :)

 


Heste lyver aldrig

0
0
Svar på denne tråd
 
 Håndfodring behøver ikke give bideadfærd
Forfatter: 
Dato:  03-07-2016 15:39

Hvis man har styr på, hvilken adfærd man forstærker, når man giver hestene godbidder så begynder de absolut ikke at bide, fordi de bliver håndfordrede.

Hvis du ønsker at bruge godbidder i din træning, vil jeg anbefale dig, at se den første video, som jeg lagde op den 29. juni. Her er nogle glimrende retningslinjer for brug af godbidder i træning. Og den anden video demonstrere netop, hvordan man kan bruge godbidder (håndfodring), når man vil aflære bideadfærd.


Kh NinaSt

Min youtube-kanal

1
0
Svar på denne tråd
 
 TRT metoden
Forfatter: 
Dato:  05-07-2016 08:35

Når hesten bider skal du i samme øjeblik tage din hånd ind i munden på hesten , og presse dine spidse fingre ned i det tandfri område mellem kindtænder og fortænder. Du skal få den reaktion fra hesten ,at den prøver på at spytte din hånd ud,men hold fast til hesten oplever ubehag. Du bliver nødt til de første gange at påføre hesten en vis portion smerte i munden og selvfølgelig kræver det noget hurtighed og snilde fra din side.Hvis du er præcis i din handling er en gang nok til hesten forstår dig, ellers må du gentage nogle gange.

 

 

Jeg bruger det på mine hingste føl fra første gang de bider, og det er så også sidste gang...

 


DV og Taf opdræt sælges.

http://www.rytteropstilling.dk

0
2
Svar på denne tråd
 
 overskrift
Forfatter: 
Dato:  06-07-2016 14:33

@ninast:

Nu har jeg ikke set din video, og måske virker det, men man skal være meget dygtig med timingen for ikke at lære hesten noget helt andet end det man havde tænkt sig, derfor anbefaldede jeg at fjerne håndfodringen helt , da det kan give bagslag. Belønning i spand eller krybbe giver samme positive effekt men uden at ens hænder er indvolveret.

 

Tillægsinfo: Jeg kan sagtens træne de 3 af mine heste jeg nævnte før med godbidder, men problemet med pågående adfærd( som ikke er farlig udover at de bliver sure på hinanden, men pisseirriterende for at sige det lige ud), opstår når jeg så ikke har godbidderne med, for så forventer hestene at få dem. Jeg har mine i løsdrift og jeg er meget ude iblandt dem i deres lille hjem og når/hvis de tror jeg har godbidder i lommen, bliver de også mere aggresive overfor hinanden, for de vil jo have mig og godbidderne for sig selv.

 

Der er en træning hvor det var en dessideret flok opgave de fik, hvor jeg har brugt håndfodring til alle 4, og det var da de skulle lære at stå og vente på at jeg havde åbnet hegnet, og var meget imponerende at de alle 4 venter på en række indtil hegnet er åbnet helt. Men jeg bruger det ikke på staldgang, kun til min store vallak da han som før nævnt er mere høflig end mine hopper i sin tilgang til belønning fra hånd. Mine hopper bliver lige så glade for at få guf i en spand, og jeg slipper for pågående adfærd i løsdriften.

 

 

 

 

 

@mamoon : Hvorfor er man nød til at påføre hesten smerte???? Tror du at heste kun lærer noget af at få påført smerte??


Heste lyver aldrig

0
0
Svar på denne tråd
 
 Sådan gør jeg
Forfatter: 
Dato:  06-07-2016 18:26

Videoerne er ikke mine egne - blot nogle, som jeg synes er gode og illustrative og så handler de om en hest, som netop bider, når den bliver stresset ligesom trådstarter skriver om hendes hest.

Jeg bruger godbidder til rigtig mange ting og har altid en pose med godter hængene over skulderen - bortset fra, når jeg rider, så ligger de i lommen.

 

Timingen klarer jeg med et markørsignal, og når først markøren er 'betinget' giver det mig rigelig tid til at jeg kan kræve 'høflig adfærd' under fodertildeling.

 

Jeg respekterer, hvis folk ikke vil bruge godbidder i træningen, jeg protesterer blot imod påstande om, at det fremmer bidadfærd. Ligesom jeg plejer at protestere, når nogen påstår at nogle heste ikke kan håndtere godbidder. Det er ikke hestene, der ikke kan håndtere det, men trænerne - og så kan det jo være en rigtig god ide for disse trænere at fravælge godbidder.

 

Her er en lille video af mig selv og min nyeste hest. Videoen er fra dagen efter, jeg fik hende hjem, og viser den første introduktion til, hvordan jeg ønsker hestene opfører sig, når de får godbidder. Det er den eneste gang jeg har trænet alene med fokus på 'høflighed'. Den ene gang til slut, hvor man kan se, at hun fangede reglerne, var nok. Herefter gik jeg videre med at betinge mine 'markørere' (klikker og en ja-lyd) og træne de ting, jeg ville lære hende, men hun er vist også ualmindelig kvik - andre heste har haft brug for lidt mere 'høflighedstræning' før jeg kunne gå videre.

 

www.youtube.com/watch?v=xdKcpvG4pkM


Kh NinaSt

Min youtube-kanal

0
0
Svar på denne tråd
 
 Bide adfærd.
Forfatter: 
Dato:  07-07-2016 17:29

Jeg tror ikke det hjælper at slå, da hans adfærd skylde manglende tillid og respekt til handleren. Hvis man begynder at slå, så bliver tilliden afløst af frygt og det er ikke et godt grundlag for fremtidige opgaver.

 

Når vi får "udadreagerende" heste ind, så bruger vi altid tid på at opbygge en god tillid, men stadig med faste regler. Det skal jo være nemt at forstå, så faste regler, hvor alting altid er ens - hvad man må og hvad man ikke må.

Under træningen, så bruges possitiv forstærket træning, så vi efterhånden undgår at irettesætte men næsten hele tiden skal rose for korrekt adfærd. Når først hesten er kommet dertil, så foregår resten meget nemmere.

Vi bruger under træningen forskellige øvelser, som er helt tilpasset hesten, så vi altid har styr på, hvor meget pres, der lægges på hesten og hvornår det skal fjernes. Så undgår man ubehagelige handlinger og opnår maximal indlæring.


Mvh

Henrik

BestBreed Mustang

 

Træningscenter for heste.

Specialist i tilridning, ridning samt

adfærds-, problem- og trailertræning.

Landsdækkende dækkenservice

 

www.us-mustang.com

www.facebook.com/BestBreed ...

1
0
Svar på denne tråd
 



Svar på denne tråd (Kræver login)
(Oprettelse og logind på Heste-Nettet foregår via Peercraft)


Fora og Emner | Museum | Vejledning | Adfærdsregler | Opsætning | Kontakt Heste-Nettet


Informationer om HN


Annoncering


Mest populære sider