Opskriften er tyvstjålet fra et eller andet sted på nettet, så jeg tager forbehold for stavefejl, dårlige formuleringer osv...
Det er til 1 brød:
Ingredienser
85 g valnøddekerner
25 g gær
2½ dl vand
50 g smør
1 tsk salt
1 spk sukker
100 g fuldkornshvedemel
250 g hvedemel
Fremgangsmåde
Start med at koge noget vand i en elkedel og skold valnødderne med det. Lad vandet dække nødderne i et par minutter.
Hæld vandet fra og dup dem tørre med noget papir eller et rent viskestykke.
Smuldr gæren ud i en røreskål og rør det rundt med 1 spsk. af de 2½ dl. vand.
Imens hakkes valnødderne groft med en skarp brødkniv.
Kog det resterende vand op sammen med smørret og sukkeret, til smørret er smeltet. Rør derefter jævnligt rundt i det, til det har fået en lunken temperatur.
Vej melet af i 2 forskellige skåle. Når vandet er kølet ned, hældes der i gærblandingen under omrøring og derefter tilsættes salt og fuldkornsmel - fortsat under omrøring.
Når du har fået en ensartet dej, tilsættes 3/4 del af hvedemelet og de hakkede valnødder.
Det kan godt være at det ikke er nødvendigt at anvende alt hvedemelet, da det afhænger meget af hvilken mel man bruger.
Stop med at tilsætte mere mel, når dejen er let klistret, men slipper let.
Rul dejen ud på bordet i en klump - drys lidt hvedemel over og dæk det med et rent viskestykke eller lidt husholdningsfilm.
Lad dejen hæve i 60 minutter (gerne længere, hvis du har tid til det) - slå den derefter op til et aflangt brød, rids toppen af brødet og lad det hæve i 30 min på en bagepapirsbeklædt bradepande.
Imens forvarmes ovnen til 210 grader ved almindelig varme.
Brødet bages midt i ovnen, og i bunden af ovnen kan det være en rigtig god idé at sætte en skål med vand, så brødet løbende får vanddamp under bagningen (hvis du ikke har en ovn, der selv kan regulere dette).
Sprøjt evt. også brødet let med vand før og under bagningen. Det giver en sprød og flot gylden skorpe og overflade på brødet.
Bag brødet i cirka 30 minutter. Lad det derefter køle af på en bagerist.