Natascha: Bollerne kan bruge til alt - jeg har både lavet til morgenmads (her kan feta/salattern undlades), til frokostboller og burgerboller:) Og ja, HUSK er loppefrøskaller - men husk det skal være den gule til bagning!
25g gær
1/4 l. lunken vand (gerne lidt mere end alm. lun)
1 tsk. groftsalt (eller 12 drej på saltkværnen
2 spsk. Akaciehonning, eller efter smag (må ikke fjernes da gær skal bruge sukker for at hæve, men kan erstattes af alm. smeltet honning eller alm. hvid sukker
1-2 gulerødder ca. 150g
ca. 50-75g solsikkekerner eller græskarkerner efter smag, eller begge dele
25g havregryn
2 spsk. HUSK - den gule
Salattern efter smag - eller til man skammer sig
Fuldkornsspeltmel
Start med at rive guleroden så den er lige til at komme i.
Opløs gær, salt og honning i vandet.
Kom den revet gulerod og kerner i. kom HUSK og havregryn i. Til sidst salatter. Rør dette sammen - det hele samles med speltmelen, til dejen hænger sammen, den klistre og det bliver den ved med og skal de helst.
Lad den hæve lunt i ca. 1 time.
Efter hævning æltes dejen igen og fordeles til boller. Lad dem hæve minimum 20 min. mere.
Pensles med vand/mælk/æg som man lyster
Bages i forvamet ovn (varmluft) 200 grader i 10 min og ca. 5 min mere ved alm. ovn. Boller bages bedst ved høj varme, der også giver en lækker sprød skorpe..
Der kan med fordel rives en bagekartoffel i dejen ligesom guleroden, og til burgerboller kan der drysses revet ost på toppen når de bages.
Jeg er spændt på at høre fra jer hvis i prøver dem, og hvad I synes.
Bollerne er både Laktose og glutenfri (der er ikke den farlige gluten i spelt mel så vidt jeg er orienteret)