Jeg synes at alle de andre afhængigheder giver langt mindre mening end afhængighed af mad - mad skal vi trods alt bruge.
Er man afhængig af alkohol eler nikotin har man valgt at begynde at indtage noget, der er unaturligt for en. Altså - hvorfor overhovedet gøre det? (Og jo, jeg er godt klar over, at der findes mange årsager, jeg fortæller blot, at det giver mindre mening for mig end afhængighed af mad.)
Der findes mange årsager til at man er afhængig af mad. First off - man SKAL spise for at overleve, så lidt afhængig er man vel altid.
Mad er, som en anden også skriver det, noget der giver en følelse af velværd, og eftersom vores evolotion er sket så hurtigt, er vores hjerne stadig som de var ved istiden. Altså er vores hjerne skruet sådan sammen at vi altid vil ønske mere og mere mad, for hjerne er ikke klar over, at der ikke er mangel på det. Samtidig vil den også altid bede om det mest fede/sukkerrige - for hey, hvis der ikke er særlig meget mad, så skal vi da gå efter det, der er flest kalorier i. Samtidig er vi bygget til kun at bevæge os når det er nødvendigt - i sin tid skulle vi dagligt gå/småløbe meget for at samle mad og jage, og sommetider løbe hurtigt for at stikke af fra fare. I dag er der ingen fare (i hvert fald i DK..), altså har vi ingen grund til at bevæge os.
Så ser du, vores hjerne er simpelthen BYGGET til at kræve en masse kalorierigt mad og kun ønske at vi bevæger os når det er nødvendigt. Selvfølgelig er folk forskellige, så nogle kan lide at bevæge sig for sjov, og nogle har svært ved at tage på selv om, de måske ikke spiser sundtt. Men overordnet set er det sådan, vores hjerne er skruet sammen.
Samtidig er der det "problem" at langt det meste mad, vi i dag finder i butikkerne, er spækket med tomme kalorier (sukker) og diverse giftige tilsætningsstoffer. Ofte er det endda i ting, man ikke tænker over, det er i, ved mindre, man aktivt undersøger det. Og slik, chips, sodavand osv. er noget af det mest fremtrædende, man kan komme til, og man skal altid lige lokkes en ekstra gang imens, man står i køen. Kommer man ind i en rytme med at spise disse ting - hvilket mange gør - så er det svært at komme ud igen, for det bliver en afhængighed og noget, kroppen vil blive ved at kræve. Er ens krop vant til masser af sukker, så kan man blive helt dårlig af at stoppe med at indtage det - træt, uoplagt, i dårligt humør osv. Har man samtidig forpligtigelser som arbejde, børn osv., så er det svært at tage et par uger ud af kalenderen il at være træt og ugidelig.
Der er så mange negative effekter af langt det meste mad, vi i dag kan købe, at det er svært ikke at blive afhængig. Afhængighed ment som at maden skaber en kropslig reaktion, der gør at man kun trives ved at indtage dette og eller ikke fungerer "normalt".
Mange vokser op til at være afhængige af disse ting. Hvor mange børn kender du, der ikke må få slik, sodavand, færdigretter (fyldt med sukker og kunstige midler), McDonalds osv.? Børnene styrer ikke selv deres kost, og vænner kroppen sig til denne kost, så vil de højst sandsynligt fortsætte med det ind i voksenlivet, hvis ikke, de blive bedre informeret inden da og formår at bryde afhængigheden.
En andne ting er, at det simpelthen er billigere at leve usundt. Eksempelvis koster kød med højere fedtprocent mindre end fedtfattigt, frugt og grønt er dyrt og hvis spaghetti/ris står til under halv pris af fuldkorn. De tomme kalorier (stort set alt hvad der er sukker eller ikke-fuldkorn) har den dumme effekt at det giver et hurtigt energiboost, der falder nærmest med det samme og efterlader en endnu mere sulten/træt end man var før indtagelsen. Så har man meget lidt penge at gøre godt med, spiser en omgang hvid spaghetti med fed kødsovs eller en skive hvidt toastbrød med mamelade, ja, så går der igen tid før, ens krop forlanger at få flere hurtige kalorier. Og efter det - flere, og flere, og flere... Og så er det billigere at købe nogle billige chips, der giver masser af hurtige kalorier, end at blive ved at spise mere spaghetti. Samtidig er det usunde skadeligt for kroppen, og vil gøre en mindre oplagt og nemt lede til, at man bevæger sig endnu mindre.. Det bliver simpelthen en ond cirkel.
Nogen vil påstå at sund mad ikke er dyrere, men jeg har nu selv eksperimenteret med foskellige kostvaner - og det bliver altid dyrere for mig. Også fordi, at der skal indtages mere sund mad end usundt for at nå de kalorier, kroppen har brug for.
Og de psykiske aspekter? Well, ikke nok med, at mad i sig selv giver velværd, så er det også en reaktion fra barndomme og brystamning at det giver tryghed. Det var trygt at ligge ved mors bryst. Så meget taler for, at har man det skidt - så hjælper maden. Desværre gør det det bare sjældent, man har man først spist een marsbar, ja, så vil kroppen altså have en til, og er man udbrændt og trist, så er viljen nok svær at hente til at få sagt stop.
Mange er også dårligt informerede. Mine bedsteforældre mener at kartofler, flæsk og fed sovs er sundt. De spiser aldrig grønsager og er altid godt rundt i det - jeg bliver træt og får dårlig mave hver gang, jeg har spist hjemme ved dem. Desværre er det ikke kun dér, den er gal - min mor har overtaget deres vaner, dog i mere moderne og doven stil, så hendes menu står oftest på pomfritter, fiskefingre, hvid spaghetti med katchup, hvidt brød med nutella, "chokopops" til morgen. Hun er meget rund. Jeg voksede op med den kost og kæmper ekstremt med at vænne min krop fra det. Jeg bliver simpelthen utrolig træt hvis jeg kvitter sukker. Det går i et par dage, men når jeg når 3. dagen uden at få støvsuget, trænet min hest osv., så ryger der altså lidt sodavant ned igen. Jeg kan desværre ikke bede andre om at passe mit liv for mig i de måneder det tager at vende hele mit 23-års lange system om.
Jeg har også taget 30 kg. på af to omgange simpelthen pga. medicin - det er så en anden ting ved det, som efterhånden er gældende for flere og flere. Jeg har aldrig været stor, har altid bare haft den lille topmave, men med medicinen blev jeg lidt små-rund, hvilket aftog af sig selv da jeg stoppede med at indtage det.
Så ja... der er mange logiske årsager at finde. Ganske simpelt er vores krop ikke indrettet til dette overskuds-samfund, og meget vi indtager er, uden vi ved det, fuld af ting, der gør at kroppen kræver mere og mere. Kravene omkring os bliver højere og højere, hvilket kræver hurtig energi og ikke meget tid/overskud til at lave rigtig, sund og "clean" mad fra bunden hver dag til alle måltider. Samtidig er mange jobs stillesiddende, man kan ikke engang arbejde på fabrik uden at det egentlig bar er at stå og passe en maskine.
So there you go.